| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Przygotowanie plików dla plotera tnącego
lucas123456 - 19 Grudzień 2013, 14:32 Temat postu: Przygotowanie plików dla plotera tnącego witam,
szukam szukam i znaleźć nie mogę jak to zrobić... do tej pory zajmowałem się wycinaniem w wiekszosci tekstów.... teraz muszę wykonać nadruk termotransferem na koszulkach. A więc muszę wyciąć ploterem folię flex potrzebuję wyciąć takie logo:
http://upload.wikimedia.o...D%C4%99bica.png
nadruk będzie na białej koszulce a więc potrzebuję dwa pliki do wyciecia jeden koloru czarnego a drugi koloru zielonego? jak to zrobić czy moglby ktos nakierować troszkę?
pozdrawiam
lucas123456 - 19 Grudzień 2013, 14:50
nie wiem czy jasno to opisalem potrzebuje po prostu stworzyc 2 odrebne pliki w jednym aby byla tylko grafika co jest na zielono i zeby bylo to w pliku dla plotera i to samo z czarnym.... czy moze ktos pomoc?
bidon184 - 19 Grudzień 2013, 15:03
no jesli masz to w wektorach to nie możesz kliknąć rozmioesc krztałtowanie -granice i granice zrob se na zielono a te na czarno?? czy to tak nie może być pod ploter??
lucas123456 - 19 Grudzień 2013, 17:23
witam,
udalo mi sie ustalic ze musze:
utworzyc plik wektorowy a dokladniej 2
w jednym pliku ma byc czarny kolor czyli ramka loga i napisy w logo.
drugi plik ma zawierac tylko kolor zielony z obrazka...
jak podzielic to logo na 2 pliki czyli na 2 warstwy?
Cysorz - 19 Grudzień 2013, 17:58
Gotowy plik (dla leni i nieuków ):
http://seeklogo.com/wislo...ogo-153411.html
lucas123456 - 19 Grudzień 2013, 18:21
a jak go pociac na kolory? tzn zeby odzielnie byl zielony a oddzielnie czarny?
bidon184 - 19 Grudzień 2013, 20:01
te logo z seeklogo jest nieprawidłowe inna czcionka itd tu masz prawidlowe i rozdzielone
TomTom - 5 Grudzień 2014, 19:17
lucas123456,
Na dobrą sprawę niczego nie musisz rozdzielać... :)
Wycinasz ploterem dokładnie to samo na zielonej folii i na czarnej.
A potem wydłubujesz to co niepotrzebne...
Czyli na czarnej folii zostawiasz kontur i napisy a na zielonej paski.
Potem musisz "wprasować" najpierw czarny potem zielony.
WAŻNE! Wycinasz to w odbiciu lustrzanym!
TomTom - 5 Grudzień 2014, 19:28
bidon184,
A widziałeś swoje dzieło w "widoku szkieletowym" - konkretnie datę?
Żal mi tego, kto wrzuci to na ploter...
bidon184 - 5 Grudzień 2014, 19:54
yyy,kolego na nie ingeruje w fonty, taki jest taki ma byc ,tak naprawde gowienko mnie obchodzi jak to widac w widoku szkieletowym
Cysorz - 5 Grudzień 2014, 20:24
| bidon184 napisał/a: | | ,tak naprawde gowienko mnie obchodzi jak to widac w widoku szkieletowym |
Tylko że w tym przypadku właśnie dokładnie, najdokładniej o to chodzi...
[edit]
kurde, nie zauważyłem że to stary kotlet :/
bidon184 - 5 Grudzień 2014, 20:44
no wlasnie i wyciagnales zdanie z kontekstu,i to ja znow winny jestem
Cysorz - 5 Grudzień 2014, 23:14
Hmmm...
A jaki był ten kontekst?
Pytam nie dlatego, żebym Cię winił, ale ot tak - ze zwykłej ciekawości.
TomTom - 6 Grudzień 2014, 14:57
bidon184,
Ciebie może nie obchodzi... Dla plotera ma to znaczenie. Bo zamiast jeden kształt wytnie trzy...
Ale faktycznie - to już odgrzewanie kotleta... :)
bidon184 - 6 Grudzień 2014, 15:03
no wlasnie nie wytnie no chyba ze to ploter za nie wiem 2000 tys .no sorkik o czym rozmawiamy,font był taki i ja dalem taki a ze ploter źle wycina to trza zmienic ploter no i przede wszystkim zainwestować w program rippowy bo ten co chyba kolega ma to uuuuuuu starocie,bez żadnych zlosliwosci oczywiscie
TomTom - 6 Grudzień 2014, 15:20
bidon184,
No jeżeli na tym polega twoja pomoc, żeby zamieścić rysunek z trzema konturami a następnie kazać komuś kupować ploter, który te trzy kontury scali w jeden kształt...
To ja bardzo jestem wdzięczny za taką pomoc...
bidon184 - 6 Grudzień 2014, 15:33
no i to jest przyklad dlaczego kaszubi nie za bardzo lubia slazakow,no poprostu to jest genetyczne,nawet jak przedstawisz problem to pewne srodowiska sa tepe,ogolnie brak mi slow,jak stocznia padala to stwierdzili ze po grzyba statki,ale tera jak im problemik wyszedl z weglem to gebe otwieraja ,a ja mowie nie !!!c walcie sie ,tak samo stoczniowcy sa wazni jak i wy ,ogolnie temat ujmujac nie fikaj,a konkretnie jesli kogo s nie stac na ploter to niech sie nie zabiera ,a temat jak przypominam byl o drukarni,wiec moze zaprzestaniemy robic na podworku tylko damy zarobic ludzio0m ,ktorzy cos wieda,to bedzie z kozyscia dla wszystkich
TomTom - 6 Grudzień 2014, 15:43
bidon184,
A temat... jak przypominam, nie był o drukarni, tylko o przygotowaniu dla plotera...
Typowe dla Kaszubów... najpierw obrażają... a potem zastanawiają się jaki był temat...
Cóż jeżeli kogoś nie stać na odrobinę kultury... to lepiej niech nie pomaga...
bidon184 - 6 Grudzień 2014, 16:13
ja moge nie pomagac ciekwae czy Ty po moim odejsciu pomozesz innym
Shame - 6 Grudzień 2014, 16:36
| TomTom napisał/a: | | to lepiej niech nie pomaga... |
TomTom, ty weź lepiej rzuć okiem na profil bidona i zastanów się, skąd ma te Pomógł: 315 razy. Jesteś tu nowy i nie wiem czemu się tak ciskasz. Ja sam nie raz darłem z bidonem koty o to czy o owo, i chociaż nieustannie boli mnie jak widzę jego posty (z uwagi na szacunek dla ojczystego języka oczywiście) to faktem jest, że człowiek zna się na wielu sprawach, jest mistrzem fontów i bardzo rzadko się w tym względzie myli. A ty nie dość, że ogrzałeś nie twój przecież temat, to jeszcze podważasz czyjąś chęć pomocy w sprawie, która ciebie nie dotyczyła. Napisałeś też, że żal ci tego, kto będzie to wycinał, ale prawidłowego - wg ciebie - rozwiązania już nie dałeś. Krytykować każdy potrafi
TomTom - 6 Grudzień 2014, 17:24
Shame,
Zastanowię się nad tym... aczkolwiek to, że jestem tu nowy znaczy tylko jedno...
Ze wszystkim sobie do tej pory radziłem...
Nie wiem tylko gdzie w rejestrze zapisują się ustawienia profilu kolorów...
Ale od żadnego eksperta odpowiedzi tutaj nie otrzymałem...
A jeżeli ktoś jest niewychowanym chamem...
Jeżeli kpi sobie z innych, że nie mają ploterów za 15 tysięcy...
to tym bardziej nie chcę od niego pomocy...
bidon184 - 6 Grudzień 2014, 19:02
uuuu Panie TomTom,brzydko ale jak to sie mowi ,nie takie reczy przemielimy
TomTom - 7 Grudzień 2014, 11:02
Tak, tak domyśliłem się co tak uraziło jaśnie pana eksperta... Jakiś nowy pozwolił sobie skrytykować przygotowany plik...
Zabolało tak bardzo, że przestał przebierać w słownictwie ogólnie przyjętym za kulturalne - co więcej wszczyna waśnie narodowe obrażając Ślązaków... a na dodatek kpi z ludzi niezamożnych, których stać na ploter jedynie za 2 tysiące...
A przypomnę chodziło o font, który (podobno) nie był modyfikowany, więc dlaczego wygląda tak:
http://zapodaj.net/ca41aa1c30f3b.jpg.html
Dla niewtajemniczonych - nóż plotera potnie folię trzy razy... wzdłuż każdej kreski.
bidon184 - 7 Grudzień 2014, 11:21
nie o to chodziło kolego,wexcie ten temat wywalcie z obiegu bo nie chce ni sie kontynuiwac beznadziejnej ze tak powiem sesj i zdjeciowej
TomTom - 7 Grudzień 2014, 11:40
bidon184,
I tu się z tobą zgadzam :)
Przychylam się do prośby kolegi bo też głupio się zachowałem.
bidon184 - 7 Grudzień 2014, 12:44
ooo i to mi sie podoba ,tylko jak bedziecie kasowali tematr to moim zdaniem napiszczie że ja jestem piękniejszy
Cysorz - 7 Grudzień 2014, 16:07
A ja jestem za tym, żeby zostawić to w całości - niech to będzie przypomnienie na przyszłość, że nie jesteśmy bandą gówniarzy i jesteśmy odpowiedzialni za własne czyny i słowa...
chezare - 9 Grudzień 2014, 00:02
Tom Tom, to że jesteś nowy może znaczyć, że wszystko wiesz i żadne fora nie są Ci potrzebne, ale równie dobrze może nie znaczyć nic. Jedno jest w tej sytuacji pewne, nie wykazałeś się spostrzegawczością. Mało tego, wprowadzasz ludzi w błąd z tymi ploterami.
Ploter do cięcia jest w Windowsie obsługiwany jak drukarka. Jeśli będziesz chciał wycinać z Corela, a w menedżerze obiektów dana figura będzie miała wyłączone drukowanie, to się nie wytnie. Tak mi się wydaje choć pewności nie mam, a sprawdzać mi się akurat nie chce, nie używam Corela do obsługi ploterów, jak by ktoś był ciekawy, mogę to sprawdzić.
Jeśli do wycinania używasz specjalizowanego programu, to nawet te proste pozwalają zaznaczyć który kolor ma być wycinany, czy która figura ma być wycinana.
Oczywiście przy korzystaniu z takich programów można do pliku zapisać tylko to co chcemy wycinać.
Teraz odnośnie daty
Nie wiem czy była modyfikowana i nie wiem z czego to wywnioskowałeś, że była?. Są setki takich fontów, może ktoś chciał tak?
|
|