Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z eksportem obrazu do jpg- CorelDraw x6

xp123 - 11 Styczeń 2014, 22:27
Temat postu: Problem z eksportem obrazu do jpg- CorelDraw x6
Witam

To mój pierwszy post na forum i dopiero zaczynam przygodę z CorelDraw (jestem samoukiem a wcześniej pracowałam na Photoshop) więc bardzo proszę o wyrozumiałość.

Mam problem z taką kwestią:
Projekt który chcę eksportować do jpg został utworzony na stronie o wymiarach a4, jednak podczas jego tworzenia kilka obiektów umieściłam w jakiejś części poza wyżej wspomniany obszar czyli a4. Jest to zamierzony efekt- o to mi chodziło, jednak problem pojawia się przy eksporcie...

Gdy chcę wydrukować projekt bezpośrednio z Corela to jest brany pod uwagę tylko ten obszar roboczy i wszystko jest tak jak powinno być, jednak przy eksporcie do jpg obrazek zawiera wszystko włącznie z niechcianymi elementami- i rozmiar ustawia się automatycznie do wszystkiego co zostało narysowane.

Proszę o pomoc jak to zmienić i z góry przepraszam jeśli jest to błaha sprawa, ale dla mnie bardzo ważna i mimo poszukiwań nie mogę znaleźć na to pytanie odpowiedzi...

Dziękuję za pomoc i wyrozumiałość
Paula

Cysorz - 11 Styczeń 2014, 23:50

1. Zaznacz to, co chcesz wyeksportować i dopiero wtedy klikaj.
2. Jeżeli chcesz wyeksportować dokładnie A-4 to kliknij dwa razy w prostokąt w przyborniku (utworzy to ramkę strony), następnie prawym klawiszem na ikonie konturu (to zlikwiduje mu kolor obrysu).

Możesz też skasować wszystko poza obiektami wybranymi do eksportu, zapisać to jako *.jpg a później przywrócić skasowane obiekty przez "cofnij" (zwykłe ctr+Z).

chezare - 12 Styczeń 2014, 03:56

Malutki dobrze mówi, ja dodam tylko, ponieważ dopiero zaczynasz, że obiekty do zaznaczenia dodaje się po wciśnięciu klawisza shift. Przy eksporcie musi być też zaznaczona opcja, która standardowo chyba zaznaczona nie jest?

a wcześniej