Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Da się zamknąć wszystkie okna za 1 razem?

F-Głowy - 24 Styczeń 2014, 13:15
Temat postu: Da się zamknąć wszystkie okna za 1 razem?
Jak w temacie. Czy da się to zrobić? Gdy pracuję, mam kilka nowo otwartych, osobnych projektów. Gdy wychodzę z Corela mam 100 okien manualnie do zamknięcia. Muszę 100x kliknąć "nie zapisuj". Czy nie mogę jakoś hurtowo zamknąć wszystkich? Opcja z przytrzymaniem "N"- nie zawsze też działa nie wiedzieć czemu.

Poza tym po co Corel zezwala na trzymanie w jednym projekcie wielu "okienek" z innymi projektami, skoro i tak po zapisaniu - okazuje się, że respektuje tylko jedną?
Czyli nie ma tak jak w Photoshopie, że możemy zapisać sobie jeden plik projektu, który będzie miał w sobie 7 zakładek (innych projektów). Jednak otwarcie wielu projektów w 1 programie Corel pozwala. Ale zawsze pod koniec zrobi z tego projekt tylko z 1 otwartego okienka. Dziwne, nie?

bidon184 - 24 Styczeń 2014, 13:46

no po to zezwala na tyle okienek,poniewaz mozna przerzucac grafike z okienka do okienka,przeciągając rysunek,a z tym zapisuj to chyba w opcjach jest mozliwosc wystarczy odznaczyć nie pytaj przed zamknięciem,ale pewny nie jestem
Shame - 24 Styczeń 2014, 14:08

Najpewniej dość prostym makro można by to zrobić. W końcu jest nawet takie polecenie w Menu > Okno > Zamknij wszystkie. Niestety, z tego co pamiętam, PP nie pozwala na nagrywanie mark. Wtedy wystarczyłoby nagrać to Zamykanie wszystkiego i troszkę zedytować. Albo napisać od zera, oczywiście. Struktura makra nie byłaby skomplikowana, ja jednak nie nie znam fraz, obiektów i poleceń, żeby pisać makra. Może ktoś z pozostałych wymiataczy naszego forum to skręci w wolnej chwili? ;-)
Artur Miernik - 24 Styczeń 2014, 22:51

[Shift]+[Alt]+[F4] nieco przyspieszy sprawę.
Następnie duś [Alt]+[N], aż wszystko zniknie, łącznie z PhotoPaintem.

Shame - 24 Styczeń 2014, 23:01

To skrót do Zamknij Wszystkie, jednak nadal nie rozwiązuje problemu F'a, czyli zapytania "zapisać, czy nie zapisać?". Ale coś jest na rzeczy. Normalnie w VBA jak chciało się zapisać plik lub go zamknąć, to okno z zapytaniem (czy też to okienko do wskazania nazwy i lokalizacji pliku) trzeba było specjalnie wywoływać. Można to było obejść, stosując odpowiednie polecenia i wtedy wszystko działo się w tle ;-)
Artur Miernik - 25 Styczeń 2014, 12:40

Ech, wczoraj poprawiłem poprzedni post i z wysyłaniem go zeszło, bagatela 10 minut. Pewnie znów zepsułem internet na świecie.
angel10 - 13 Październik 2014, 20:49

naciśnij shift + alt + f4. będzie całkowicie zamknąć wszystkie okna i oszczędza czas