| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Pytanie o przezroczystość
początkujący - 23 Wrzesień 2007, 19:30 Temat postu: Pytanie o przezroczystość Mam wielką prośbę, czy ktoś mógłby powiedzieć jak zrobić z wklejonego obrazka ( a nie narysowanego w corelu) obrazek przezroczysty? Taki znak wodny. Dzieki za wszystkie wskazówki :P Pozdrawiam
anonymus - 23 Wrzesień 2007, 20:12
Ikonka kieliszka na pasku przybornika.
początkujący - 23 Wrzesień 2007, 20:17
Generalnie jak się robi znak wodny to wiem. Ale jak wklejam obrazek to tak jakby mi nie czytal. Jak narysuje coś w corelu to działa, a jak wkleję z zewnątrz to nie. Jak obrobić rysunek, zeby efekt działał? Proszę o pomoc :)
anonymus - 23 Wrzesień 2007, 22:25
Interakcyjna przezroczystość działa na każdy obiekt, więc nie wiem skąd u Ciebie ten problem... A może używasz wersji 11?
jagna - 24 Wrzesień 2007, 14:06
Może problemem jest to w jaki sposób umieszczasz rysunek w Corelu - jeśli wklejasz go po prostu z innego programu traci on czasami swoje właściwości i musisz go wtedy dodatkowo zamienić w Corelu w bitmapę. Po tym powinno już zadziałać:)
Stawe - 25 Wrzesień 2007, 09:24
Zobacz co masz w "object manager" albo na dolnym pasku. Jeżeli zamiast bitmapy RGB czy CMYK jest "embedded object" to lepiej coś z tym zrobić.
|
|