| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak pozbyć się konturu?
czarownica - 6 Luty 2014, 10:51 Temat postu: Jak pozbyć się konturu? Witam. Tym razem mam problem następujący:
Potrzebuję narysować kółko wypełnione gradientem. Narysowałam okrąg narzędziem elipsa, wypełniłam kolorem, ale nie wiem jak się teraz pozbyć czarnych krawędzi okręgu, żeby zostało mi samo wypełnienie. Pewnie to banalnie proste, ale nie wiem.
Będę wdzięczna za podpowiedź :)
czarownica - 6 Luty 2014, 10:54
Już wiem, sama do tego doszłam. Przekształć kontur w obiekt i usuń go :))
bidon184 - 6 Luty 2014, 10:58
no nie za bardzo tak poprawnie jest lepiej jest tak że klikasz w pioro konturu i dajesz bez konturu
takietam - 6 Luty 2014, 11:15
Zaznaczasz obiekt i na palecie kolorów prawym przyciskiem myszy klikasz "X"
czarownica - 6 Luty 2014, 11:23
| bidon184 napisał/a: | no nie za bardzo tak poprawnie jest lepiej jest tak że klikasz w pioro konturu i dajesz bez konturu |
Ale dlaczego niepoprawnie, skoro efekt został uzyskany? Pytam tak na przyszłość ;)
Shame - 6 Luty 2014, 11:27
| czarownica napisał/a: | | Ale dlaczego niepoprawnie |
Ponieważ to więcej roboty. to po pierwsze
Dodatkowo, czasem możesz w ten sposób utworzyć obiekty, których nie będziesz widzieć (bo będą miały zerowe wypełnienie i zerowy kontur (swój)) i będą się pałętać po projekcie. Dodatkowo, przy skomplikowanych obiektach, jak czcionki typu distorted albo grunge (które składają się z tysięcy elementów), przekształcanie obrysu (konturu) w obiekt może zwiesić program. A wyobraź sobie że takich obiektów masz wiele - zaznaczasz wszystkie i klikasz "przekształć kontur..." i czekasz, czekasz, czekasz po czym Corel się wyszarza i zamyka A nieważne ile być miała obiektów (tysiące, dziesiątki tysięcy) zmiana konturu koloru konturu na bezbarwny (czyli ten kwadracik z X jak już koledzy pisali) nie powoduje żadnych opóźnień ani zwieszeń, bo nie robisz żadnych przekształceń, tylko kolorujesz.
Każdy obiekt ma kontur, nawet jeśli go nie widać. On istnieje in potentia Że akurat w grafice komputerowej istnieje taki kolor jak przezroczysty, to wielkie ułatwienie
czarownica - 6 Luty 2014, 12:19
Dziękuję pięknie za wszystkie podpowiedzi i za obszerne wyjaśnienie tematu.
Do Corela musiałam przysiąść "z musu", ale coraz bardziej mi się podoba ten program. Zaczynam dostrzegać jego możliwości i przede wszystkim jak porównuję grafikę fotoszopową i wektorową, to jestem pod wrażeniem :))
A tak na marginesie, to pierwszy raz spotykam się na forum z tak szybką pomocą. Jeszcze raz dzięki
|
|