| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Dopasowanie tekstu do ścieżki
lobo4581 - 11 Luty 2014, 10:30 Temat postu: Dopasowanie tekstu do ścieżki Witam
Mam Corel X6. Piszę tekst ozdobny i dopasowuję do ścieżki. Wszystko działa. Oddzielam tekst od krzywej i chcę ten tekst ponownie dopasować do ścieżki i mi się wszystko sypie tzn litery mi ścieśniają i wynajduje dziwne krzywe, do których chce dopasować tekst.
Pozdrawiam
restauro - 11 Luty 2014, 10:51
Użyj opcji wyprostuj tekst .
lobo4581 - 11 Luty 2014, 11:01
restauro działa. Wiesz może co jest przyczyna błędu?
restauro - 11 Luty 2014, 12:11
| lobo4581 napisał/a: | | Wiesz może co jest przyczyna błędu? |
Wszelkie późniejsze poprawki raczej się nie sprawdzają . Lepiej zrobić dopasowanie do ścieżki od nowa .
Shame - 11 Luty 2014, 13:22
| lobo4581 napisał/a: | | co jest przyczyna błędu? |
To nie błąd. Dopasowanie do ścieżki to tak naprawdę jedynie przemieszczanie poszczególnych liter oraz ich obrót. Jak oddzielisz tekst od krzywej to zaznacz sobie jedną literkę i w dockerze Formatowania Tekstu zobacz co jest w wpisane w tych miejscach:
Już raz zmieniony tekst (dopasowany) nie może być dopasowany ponownie, bo program musiałby jako położenie startowe wziąć te pokrzywione litery, które są. Dlatego najpierw trzeba zresetować to ułożenie.
lobo4581 - 12 Luty 2014, 09:16
Wstyd, masz rację, tylko we wcześniejszych wersjach (mam na myśli X3) tego problemu nie było. Mogłeś wcześniej dopasowany tekst ponownie dopasować do nowej krzywej.
Jak zwykle Corel pieprzy ten program z wersji na wersję :(
Shame - 12 Luty 2014, 11:26
Nom, wiem, w X3 można zawsze i wszędzie przerzucać tekst ze ścieżki na ścieżkę, nieistotne, czy rozdzielony, czy nie Myślę, że jest to spowodowane zaawansowanymi właściwościami tekstu, które wprowadzili w późniejszych wersjach (mogę tylko porównywać z X6). Bo trzeba przyznać, że np. docker Formatowania Tekstu z X3 ma się do tego z X6, jak Notatnik do WORDa (jeśli chodzi o teksty akapitowe i inne tego typu pierdoły). Być może - nie chcę tutaj bronić kanadyjczyków - te cechy rozwalały układ przy ponownym dopasowaniu lub same rozwalały układ tekstu, albo coś...
lobo4581 - 13 Luty 2014, 08:42
Chłopcy chyba idą w złym kierunku. Nie powinni robić z Corela programu do składu publikacji. Od tego jest Page Maker albo InDesing. Za dużo chcą dodać i tylko pieprzą to co było dobre.
Zauważyłem nowy problem w X6 ale to już nowy temat. Aż żałuję że przesiadłem się na X6. Musiałem jednak to zrobić, bo nie byłem w stanie otwierać plików eps, ai i dwg z nowszych wersji programów które je tworzą. Nie chciałem jednak dzwonić non stop do Klienta by zmniejszył wersję zapisu pliku.
C_beginner - 23 Luty 2014, 22:23
Cześć.
Dopasowałem tekst do krzywej na X5.
Teraz jest problem z przerobieniem tekstu na krzywe.
Jak wiadomo wszystko sie wywala jakby nie było dopasowania tekstu do krzywej.
Po prostu prosty tekst bez zakrzywienia :)
Artur Miernik - 23 Luty 2014, 23:02
Chyba trzeba rozerwać tekst i ścieżkę. Spróbuj rozbić [Ctrl]+[K], a dopiero potem krzyw [Ctrl]+[Q].
C_beginner - 24 Luty 2014, 00:45
Nie działa napis się prostuje to pierwotnej formy.
Artur Miernik - 24 Luty 2014, 04:51
1. Wyeksportuj do PDF. Podczas eksportowania zaznacz zamianę tekstu na krzywe.
2. Wciągnij tak zrobionego PDFa z powrotem do swojej pracy.
C_beginner - 24 Luty 2014, 09:34
Dało radę konwersja do AI i import ale to jest nienormalne i niemoralne.
Artur Miernik - 24 Luty 2014, 13:14
AI to PDF, tyle, że zaśmiecony.
Jakiego kroju pisma użyłeś na ścieżce?
chezare - 25 Luty 2014, 08:20
Jakiego by nie użył, to albo ścieżka jest do du…, albo font jest do du…, albo Corel się wykoleił i jest do du…
Ciekawe czy wie lepiej co autor chciał osiągnąć w tym konkretnym przypadku, czy robi tak permanentnie?
|
|