Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - podpowiedzi w wykonaniu wykresu

mrdudu - 11 Luty 2014, 19:06
Temat postu: podpowiedzi w wykonaniu wykresu
Witam! Proszę o podpowiedzenie mi jak wykonać jeden rysunek i zapisać go w standardowym pliku programu corel draw x6, który można potem edytować dodawać elementy itp. Bardziej zależy mi na podpowiedziach, jakich narzędzi użyć, gdzie kliknąć niż na dostaniu gotowca. Rysunek ma znamiona wykresu. Środki kół w środkowej części wykresu (na kratkce) powinny być na przecięciu przedłużeń osi kategorii tekstowych, którym odpowiadają, koła nie mają konturów, w każdym z nich jest dana wartość, gdzie najwieksza wartość ma 100%, każda mniejsza odpowiada polu lub średnicy koła o mniejszym procencie w zależności od wartości w jego środku w porównaniu do najwyższej. Text są to wyrazy lub grupy wyrazów bądź liczb. Chcialbym, żeby wszystkie linie tabeli dookoła były równe, zachowane kąty proste i półpełne oraz teksty by znajdowały się w równych odłegłościach od siebie. Cały rysunek na końcu ma mieć określoną szerokość i wysokość liczoną od końców linii. Całość powinna być zmieszczona na szablonie a4. Zależy mi na przekazaniu mi pewnego workflow, od czego zacząć, jak sobie ułatwić życie kopiując niektóre elementy. Załączam plik jpg ze wzorem. Dziekuję z góry za okazaną pomoc i poświęcony czas!
s-p-i-n - 11 Luty 2014, 19:24

szybciej było by to zrobić niż opisać krok po kroku :)
restauro - 11 Luty 2014, 19:33

http://corel.wodip.opole....oad.php?id=7416
http://corel.wodip.opole.pl/

narvf - 11 Luty 2014, 19:42

No ja nawet zrobiłem, ale skoro nie chcesz gotowca to ściągaj go :) zresztą nie jest idealny - do poprawek więc załączę :P
s-p-i-n - 11 Luty 2014, 19:53

teraz kwestia podmiany kółek i textów i masz gotowe
mrdudu - 11 Luty 2014, 21:39

Dziękuję bardzo za pomoc, z takim zapleczem już sobie poradzę!