| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - tablet
qm0szka - 26 Wrzesień 2007, 17:52 Temat postu: tablet Przymierzam się do zakupu tabletu. Czy ktoś z Was korzysta z takowego w CorelDRW? Jak to ustrojstwo się sprawdza w tym programie i jakie marki/modele polecacie, a co należy omijać szerokim łukiem?
Na chwilę obecną nie wiem jeszcze jaką kwotę chcę przeznaczyć na ten zakup, więc zajmijmy się wszystkim co jes dostepne na rynku. Szukam wszelkich za i przeciw
Pzdr
anonymus - 26 Wrzesień 2007, 18:26
Tablet to z założenia sprzęt przydatny bardziej przy rysowaniu niż pracy na obiektach, więc w Draw wolę używać myszki, zwłaszcza że można tu wykorzystać tylko kilka procent jego właściwości. Natomiast nie wyobrażam sobie już teraz pracy w Photoshopie bez niego ;). :Tutaj: co-nieco na temat penów/modeli od praktykujących userów (też raczej nie wyobrażam sobie czegoś innego niż Wacom i o/r A-5).
qm0szka - 26 Wrzesień 2007, 18:54
Już zagłębiłam się w lekturze na podesłanej stronie.
Pojawia się pytanko: jakia wielkość obszaru roboczego jest optymalna (szczególnie dla początkującego usera tabletu)?
anonymus - 26 Wrzesień 2007, 19:35
Nie polecam mniej niż o/r A-5 - zazwyczaj wtedy przesiadka z myszy jest bezbolesna, bo myszy też mniej-więcej używa się na takim obszarze. Poza tym jest mniejsze ryzyko, że podczas rysowania pojawią się schodki.
|
|