Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Łączenie figur

gabrielazajac83 - 14 Luty 2014, 15:39
Temat postu: Łączenie figur
Witam,zrobiłam sobie prostokąt,któremu zaokrągliłam rogi,a później zrobiłam drugi prostokąt-malutki,zaokrągliłam rogi i połączyłam je w jeden obiekt. Później skopiowałam go i jakby zrobiłam odbicie lustrzane w pionie. Teraz chciałabym połączyć te dwa obiekty,żeby tworzyły jeden,a najlepiej gdyby linia je łącząca była usunięta-jak to zrobić ?? Jak je grupuje,spawam czy coś takiego to za każdym razem zostaje ta linia łącząca-jak jej się pozbyć ?? mam corel 9.Będę wdzięczna za podpowiedź ;)
narvf - 14 Luty 2014, 15:46

Jeżeli jeden do drugiego będzie przylegał krawędzią i je zespawasz, to linia zniknie - ale nie wiem czy o to chodzi dokładnie.
Ma być pomiędzy nimi taki odstęp jak na Twoim obrazku?

bidon184 - 14 Luty 2014, 15:49

dokładnie zaznacz w Przyciągaj opcje przyciągaj do obiektów, i tera przysuń jeden obiekt az pokaze ci się na ekranie napis kraweędź i w tedy zespawaj
chezare - 22 Luty 2014, 09:22

Jeśli przyciąganie do obiektów jednak nie zlikwiduje niepożądanego efektu, to zawsze posiłkując się wspomnianym przyciąganiem do obiektów można narysować figurę, która zespawana z resztą feler skasuje.

Po takim zabiegu nie mają szansy zaistnieć jakiekolwiek "śmieci" na łączeniu figur.