| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Microsoft Equation w Corelu
qdlaty - 26 Wrzesień 2007, 21:40 Temat postu: Microsoft Equation w Corelu Wstawiam do Corela obiekt typu Microsoft Equation 3.0 (edytor rownan) i pojawia sie pewien problem. Niektore symbole jak np. litery greckie napisane w tym edytorze w Corelu nie sa poprawnie wyswietlane. Dlaczego? Co z tym zrobic?
Ja potrzebuje na rysunkach (wykonanych w Corelu) dopisac roznego rodzaju wzory matematyczne.
anonymus - 26 Wrzesień 2007, 22:00
Zależy to od wersji softu i ustawień językowych. Trzeba także wzi±¶ć pod uwagę, że zazwyczaj makra pisane s± pod konkretny program, nie mówi±c już o różnych platformach. Także obsługa stron kodowych poszczególnych czcionek to też inna sprawa.
Nie znam programu, więc tylko ogólnie piszę, ale trzeba wzi±¶ć pod uwagę, że nawet Draw nie otworzy idealnie każdego natywnego formatu...
Stawe - 27 Wrzesień 2007, 10:21
Symbole i wzory matematyczne piszę zazwyczaj samym Corelem a już na pewno przy eksporcie (np. do EPS) zamieniam je na krzywe. Zawsze istnieje ryzyko, że jaka¶ litera (znak) zniknie. Współpraca z Microsoftem na ogół jest dziwna dlatego nietypowe znaki przed posłaniem komu¶ innemu warto zawsze zamienić na krzywe.
qdlaty - 27 Wrzesień 2007, 18:44
Ale jak w Corelu napisac jakis bardziej skomplikowany wzor matematyczny? Taki zeby byly pierwiastki, ulamki, litery greckie itd
Stawe - 28 Wrzesień 2007, 09:06
Jeżeli skomplikowany wzór pojawia się sporadycznie warto go zrobić w Corelu.
Każd± literę można przesun±ć w dowolnym kierunku, każda litera może być dowolnej wielko¶ci i w dowolnym alfabecie. Można też dodawać linie ułamkowe, wielkie nawiasy klamrowe, itd.
Może to czasem przypominać układankę ale pewne czę¶ci wzoru na pewno będ± się powtarzać więc na ogół warto...
qdlaty - 28 Wrzesień 2007, 17:08
Ale w dalszym ciagu pojawia się problem np. greckich znakow. Rysować każdy z nich?
Ja mam do opisania okolo 200 rysunkow...
Stawe - 28 Wrzesień 2007, 20:40
A czcionka Symbol albo SymbolPropPL? Tam s± wszystki greckie znaki.
wibroakustyk - 15 Lipiec 2009, 16:58
Witam,
też mam problem z Microsoft Equation (ME). Jak wstawiam jaki¶ znak grecki w ME w kursywie to gdy przechodzę do poziomu Corela to jest on bez kursywy. Problem jest tylko ze znakami, które się wstawia z ME. Bo kiedy wstawię znak z klawiatury to zostaje on na poziomie Corela w kursywie. Czy jest na to jaki¶ sposób ? Może to jakie¶ ustawienia Corela ?
|
|