Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - zaokrąglony róg w innym kolorze? Corel Draw 12

bartryk - 20 Luty 2014, 11:02
Temat postu: zaokrąglony róg w innym kolorze? Corel Draw 12
Witam,

mam problem, pewnie dla Was będzie to banalnie proste. Chodzi o rysunek, który zamieszczam. W jaki sposób mogę zrobić, żeby ta zielona część była równo wycięta? Chodzi o to, że chcę ten prawy dolny róg wypełnić kolorem, ale jak mam zrobić gładki ten kształt? Będę wdzięczny za pomoc...

W załączniku plik.

bartryk - 20 Luty 2014, 11:51

Widzę, że plik ściągnięty 5 razy, ale jeszcze żadnej odpowiedzi :/ Czy coś źle napisałem i nikt nie chce mi pomóc? Bo nie sądzę, że ktoś, kto ściągnął plik, nie wie jak to zrobić - sądzę, że jest to banalnie proste, czy może mylę się?
narvf - 20 Luty 2014, 12:05

Ja nie wiem dokładnie o co chodzi... W załączniku przykładowy kształt
s-p-i-n - 20 Luty 2014, 12:08

pamietaj ze plik sciagaja tez osoby, ktore sa tylko goscmi forum

co do Twojego problemu - przy pomocy narzedzia rysunek odreczny (F5) ryszujesz trójkąt, później narzędziem kształt (F10) zaznaczasz węzły i dajesz przekształć w krzywą, a później kształtujesz ten bok, o którym piszesz poprzez jego naciągnięcie

bartryk - 20 Luty 2014, 12:09

Chodzi o to, żeby ten kontur nie był taki krzywy, ja go rysowałem odręcznie. Ale już wiem jak narysować kontur prosto, krzywą z 3 punktów lub inteligentnym rysowaniem. Ale wtedy nie mogę wypełnić kolorem pola pod tą kreską, którą narysuje (na tym rysunku z pierwszego posta jest to kolor zielony).
bidon184 - 20 Luty 2014, 12:12

daje filmik bo pisac to za duzo ,to jeden ze sposobow,mozna tez elipsa przyciąc,nakladasz elipse i klikasz przod bez tylu,ale na filmiku pokazalem jak najprosciej to zrobic
PS aha bo zapomnialem tam chyba pokazać u gory w przyciągaj zaznacz przyciągaj do obiektów

bartryk - 20 Luty 2014, 12:31

Dzięki wielkie za filmik! Mam wersje 12 i nie udało mi się odwzorować Twoich wszystkich kroków:/ Ale i tak dziękuję za chęć pomocy!
chezare - 21 Luty 2014, 11:47

KRZYWA