| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - zawieszanie się x4
qupeq - 3 Marzec 2014, 00:00 Temat postu: zawieszanie się x4 witam
Mam następujący problem. Kiedyś przez bardzo długi okres używałem do celów prywatnych corela x4 w wersji pirackiej. Byłem bardzo zadowolony bo śmigał jak należy. Postanowiłem więc zakupić oryginał i zależało mi żeby był to x4 taki sam jak przetestowałem wcześniej. Po zainstalowaniu oryginału tragedia: co nie dotknę narzędzia do tworzenia tekstów to corel zawiesza się. Po prostu nie da się pracować. Czy ktoś ma jakiś pomysł o co kaman?
Shame - 3 Marzec 2014, 07:25
Po pierwsze
| qupeq napisał/a: | | Kiedyś przez bardzo długi okres używałem do celów prywatnych corela x4 w wersji pirackiej. |
Oj oj oj. Prywata - nie prywata, tak się nie należy zachowywać (a tym bardziej tym chwalić). Do celów prywatnych są wersje H&S i inne temu podobne
Odnośnie samego błędu - skoro wywala się na narzędziu do pisania, to może mieć to związek z fontami. Spróbuj wykasować wszystkie niesystemowe fonty (przenieś je sobie do jakiegoś innego folderu) z katalogu c:\Windows\Fonts, i spróbować użyć narzędzia. Jeśli to nie zadziała, to przeinstaluj Corela (z tym "pustym" katalogiem fontów). Sprawdź, czy zadziała. Jeśli zadziała, to jakiegoś czcionko-wgrywacza np. Nexus Font albo czegoś w tym temacie (tylko może nie Bitstream Font Navigatora, który daje Corel, tego sobie odpuść), wgrywaj sobie fonty jakimiś paczkami i zobacz, czy po którejś paczce Corel ci się zatrzyma. Może któryś font powoduje konflikt? Z doświadczenia wiem, że niektóre czcionki typu Distorted, Destroyed lub Grunge (czyli wszystkie te, co mają sryliony elementów, bo wyglądają na sponiewierane) mogą wywrócić Corela raz-dwa).
bidon184 - 3 Marzec 2014, 08:49
niom,Shame racje prawi ,ale najpier wejdz w centrum akcji w folder czcionki i zobacz czy nie masz skrotów to będzie wyglądać jak niby plik czcionki tylko ze strzałką prowadzącą do nikąd powywalaj to,tak wlasnie instaluje navigator corela,i niektore programy,a potem gdy folder zrodlowy znika,jest lipnosc bo program zawieche łapie
qupeq - 3 Marzec 2014, 12:12
thanx, spróbuję, aczkolwiek wywala mi na zwykłym arialu, wszystkie fonty mam standardowe, no i bardzo niewiele tego. napisałem celowo o tym piracie, kiedyś słyszałem już podobne historie które rozgoryczonych użytkowników doprowadzały nawet do sytuacji że z powrotem przesiadali się na piraty z oryginałów
Sponsi - 3 Marzec 2014, 12:16
http://www.corel.com/core...161&ppid=400020
Zaktualizuj.
Artur Miernik - 3 Marzec 2014, 12:28
Zacznij od tego, o czym napisał Sponsi, sprawdź też czy masz Runtime-y C++. Dopiero potem zrób te zabawy z fontami.
|
|