Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak uzyskać taki efekt (drukuj jeśli ciemniejsze)

marak - 3 Marzec 2014, 15:57
Temat postu: Jak uzyskać taki efekt (drukuj jeśli ciemniejsze)
Witam.
Po kilku straconych godzinach, stwierdziłem, że nie rozwiążę takiego prostego problemu.
Mam duży obiekt w postaci przejścia tonalnego (tylko w kolorze czarnym). Na nim mam setki małych kwadracików jednolitych o nasyceniu black=50%. W uproszczeniu dla przykładu narysowałem tylko 1szt - patrz załącznik - część 1.
Chciałbym aby były widoczne tylko kwadraciki ciemniejsze niż tło, czyli tak jak widać w części 2.
Myślałem, że to proste. Nadałem przeźroczystość, tryb mieszania "jeśli ciemniejsze" i o dziwo efekt jest taki jak w części 3. Ponieważ w różnych wersjach Corela może to u Was różnie wyglądać podaję na rysunku składowe kolorów jakie widać u mnie.
O dziwo po zamianie tego skopanego rysunku 3 na mapę bitową CMYK wszytko jest dobrze.
Tylko, że ja nie mogę tego zamieniać na mapę bitową. Muszę wypuścić w wektorach.
Jak to więc zrobić???

Cysorz - 3 Marzec 2014, 18:41

marak napisał/a:
/.../ Muszę wypuścić w wektorach /.../

To nie jest dobry pomysł, chyba że ktoś otwierać to będzie również w Corelu, w tej samej wersji. Efekty specjalne są NATYWNE a to zawsze oznacza kłopoty przy próbie przeniesienia ich innego programu. Każdy uniwersalny format eksportu i tak przy próbie zapisu zamieni w najlepszym wypadku takie efekty na bitmapę. Innej drogi według mnie nie ma.

marak - 3 Marzec 2014, 19:20

Malutki napisał/a:
marak napisał/a:
/.../ Muszę wypuścić w wektorach /.../

To nie jest dobry pomysł,...

Nie chciałbym się rozpisywać i odbiegać od tematu wiec w skrócie:
1. Przekonałem się, że RIP naświetlarki bardzo dobrze przyjmuje wiekszość efektów z Corela, a ja jestem ostatnim ogniwem które wypuszcza gotowe płyty.
2. Nie wykluczam, że prace po naniesieniu zmian w końcowym efekcie zamienię na bitmapy, choć robię to rzadko, bo wtedy pliki mają po 150 MB a ja mam zwykłą neostradę 6 kb.
3. Na razie muszę dokonać sporo zmian w etykiecie i dlatego potrzebuję mieć to w wektorach żeby móc zmieniać a jednocześnie widzieć co się dzieje.

Shame - 3 Marzec 2014, 21:23

Marak, zastanawiały mnie te wartości CMYK które niby masz przy mieszaniu Jeśli Ciemniejszy. Sprawdziłem u siebie, jaka jest sumaryczna wartość składowych dla poszczególnych miejsc na przejściu i prawdę mówiąc, nie widzę różnicy, między wektorem, a bitmapą. Oczywiście ta jasna rameczka wokół "zanikającego" prostokąta pewnie nie pojawi się w druku (wiemy dlaczego).

U mnie jawi się to tak:

BITMAPA

WEKTOR

----------------------

BITMAPA

WEKTOR

----------------------

BITMAPA

WEKTOR

Jak widać, wartości są dobre. Skąd ty uzyskałeś swoje?

Żeby było jasne, nie ruszałem nic w Twoim pliku. Po otwarciu od razy włączyłem pietę i sprawdziłem wartości. Z tego co rozumiem, to co mi pokazuje pipeta był to Twój zamierzonym efektem, tak? W takim razie chyba jest OK.

marak - 3 Marzec 2014, 22:52

Wartości te zmierzyłem pipetą. W załączeniu jpg pokazujący jak to u mnie widać. Strzałka myszy jest w rzeczywistości pipetą. Na dole zmierzone wartości.
Jeśli u Ciebie jest prawidłowo to znaczy że jest to albo błąd Corela X4, albo gdzieś w ustawieniach coś mam skopane. Wygląda to tak jakby Corel mieszanie obiektów robił w trybie RGB i dopiero wynik końcowy zamieniał na CMYK.

Shame - 3 Marzec 2014, 23:20

Z tego Twojego screena ewidentnie widać, że ten gradient jest z czarnego składanego. Od razu odstaje (ma taka lekko niebieskawą barwę). Może faktycznie masz coś nie ten teges z softem... Dziwne. A próbowałeś wyeksportować używając mieszania i ponownie wgrać? Nadal "składany" ten czarny? Albo może przywrócić ustawienia fabryczne? (tylko wcześniej zapisz sobie przestrzeń roboczą, żeby znów wszystkiego nie ustawiać ;-) ). Może kiedyś gdzieś coś poprzestawiałeś w menedżerze profili kolorów albo coś?

Może taki dynks?

Pozostałe ustawienia również sprawdź ;-)

Lub przyczyna może być prozaiczna, czyli że X4 tak ma :-/ MA KTOŚ JESZCZE X4, ŻEBY TO OBADAĆ?

Cysorz - 4 Marzec 2014, 00:15

marak napisał/a:
a ja jestem ostatnim ogniwem które wypuszcza gotowe płyty

Jeżeli wypuszczasz plik postscriptowy (a TYLKO takie przyjmują RIP-y) to i tak wszystkie efekty natywne zostaną zamienione na bitmapy. Napisałeś, że "musisz wypuścić to w wektorach", więc założyłem, że będzie potrzebny plik "edytowalny"!
W takim przypadku nie to większego znaczenia - oprócz może jednego: Corel potrafi przeliczyć inaczej składowe koloru wektoru i bitmapy - zależy to między innymi od ustawionego profilu. Teoretyzując (!!!) w pliku wynikowym czarny w bitmapie może być zapisany w czterech składowych CMYKa, wektor natomiast w czystym K, co może doprowadzić do różnicy w kolorach - ale to sobie łatwo sprawdzisz mierząc pipetą plik wynikowy. Nie mam 14-tki, ale w X3 i w X5 wszystko wygląda dobrze.

marak - 5 Marzec 2014, 23:08

Po krótkiej przerwie na inne prace wracam do tematu.
Malutki masz rację. Źle się wyraziłem. Sprowadza się to do tego, że narazie jestem w fazie eksperymentów. Jak już będę wiedział, jak tę etykietę zrobić to wtedy bedę myślał co zamienić na bitmapę, a co nie. Tak na marginesie, kto zgadnie ile bitmap zawiera logo Skody w ich oficjalnej książce znaku robionej Ilustratorem i wypuszczonej w PDF-ie. Chodzi o tego ptaszka w kółku które jest na każdym samochodzie. Odpowiedź na końcu.
A teraz moje eksperymenty. Tak jak poprzednio narysowałem przejście tonalne (tylko w black), na to nałożyłem prostokąt 50%. Nałożyłem soczewkę "jeśli ciemniejszy" (dolne obiekty).

Efekt dziwny. Sprawdziłem w zarządzaniu kolorami, że działam na CMYK-u

Ale tak na wszelki wypadek przełączyłem na RGB, co jak Corel zaznacza jest symulowaniem starych wersji

I teraz jest prawidłowo!!!!. Tylko dlaczego ?????
(((482)))