| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Eksport DXF coraz ''cięższe'' pliki
jarbia - 4 Marzec 2014, 13:07 Temat postu: Eksport DXF coraz ''cięższe'' pliki Witam
Mam taki problem : eksportuję prosty rysunek jako dxf zajmuje powiedzmy około 100 KB po czym importuję go z powrotem i po redukcji węzłów ponownie eksportuję ten plik teraz ma już 5MB. Następne eksporty dają pliki rzędu 100 MB.
Jak to naprawić ?
Mam wersję x4 . Skanowałem antywirusami i nic .Przeinstalowałem i nic.
Dodam, że ten sam rysunek w x5 na tym samym komputerze eksportuje się normalnie - zajmuje około 100kb.
Próbowałem różnych projektów i to samo po ponownym eksporcie pliki zajmują ogromne ilości pamięci.
pozdr.
dj_maras - 4 Marzec 2014, 20:55
a po co eksportujesz kilka razy???
no chyba, że to edytujesz... ale nie lepiej zapisywać do cdr i ostatecznie na końcy wypuścić do dxf ?
jarbia - 4 Marzec 2014, 21:25
Robiłem to dla testu, bo zauważyłem ,że po eksporcie te pliki są nienaturalnie dużych rozmiarów .Normalnie takie pliki mają niewielkie rozmiary .Zauważyłem ,że teraz inne programy mielą to zbyt długo i to zwróciło moją uwagę .
Ten sam prosty rysunek ma po kilku eksportach znacznie różne rozmiary.W załączniku dwa kwadraty ,drugi po 3 reeksportach ,za każdym razem przed eksportem redukowałem węzły.
Nie wiem co z tym zrobić ?
pozdr.
jarbia - 14 Marzec 2014, 19:00
Nikt nie wie ?
bidon184 - 15 Marzec 2014, 06:41
pewnie dzieje się tak ponieważ do pliku eksportowane są tez takie zbedne informacje jak zmiany,cofania redukcji itd,one nic nie daja bo i tak po zapisie i ponownym otwarciu zmian nie mozna cofnąc,ale te informacje w pliku są,wyjscie? zapisać do niższej wersji cdr i po kłopocie
jarbia - 15 Marzec 2014, 09:36
| bidon184 napisał/a: | | zapisać do niższej wersji cdr i po kłopocie |
Dzięki kolego.
Rozwiązanie już znalazłem .Zapisuję pliki szablonu w wersji wyższej ,AutoCad 2007,do tej pory w wersji R9 i R10 bo tak zalecali producenci maszyn CNC.
Interesuje mnie dlaczego tak się dzieje ,bo np. w wersji Corela X5 studenckiej jest normalnie a w komercyjnej X4 nie.
pozdr.
bidon184 - 15 Marzec 2014, 10:07
pszypuszczam że w studenckiej wersji bufor bezpieczeństwa jest minimalny w odróznieniu od wersji komercyjnej,bo tak naprawde w pliku wersji komercyjnej mimo że fizycznie nie mozesz po zapisie cofnąc pozycji,to mozesz odczytać jakie te pozycje były,a w wersji studenckiej pewnie te informacje są usuwane przy zapisie,to taka moja teoria
|
|