| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Głupota
C_beginner - 5 Marzec 2014, 15:32 Temat postu: Głupota Ok klikłem coś i popsułem .
Sprawa prosta prawy dolny róg obszaru roboczego pojawia się ikonka kółka myszki.
Jak to wyłączyć bo zmieniła mi się nawigacja po obszarze roboczym za pomocą myszy.
restauro - 5 Marzec 2014, 18:35
zobacz
C_beginner - 5 Marzec 2014, 19:35
Chodzi o to
restauro - 5 Marzec 2014, 21:02
Możesz wrócić do ostawień fabrycznych .
Start programu z wciśniętym F8
Cysorz - 5 Marzec 2014, 21:13
Nie widziałem tego nigdy w Corelu.
Nie masz przypadkiem zainstalowanego jakiegoś softu od myszki?
C_beginner - 5 Marzec 2014, 22:06
Soft do myszy jest ale to pojawiło się tylko w corelu.
Mysz X7 A4tech i X7OscarEditor
bidon184 - 5 Marzec 2014, 22:22
bez sensu,nie kumam co chodzi???
Cysorz - 5 Marzec 2014, 22:59
Odinstaluj ten "mysi" soft na początek - nie sądzę, żeby tak prawdę mówiąc do czegoś Ci się przydawał! Zawsze zresztą możesz go przywrócić a według mnie to właśnie on wyczynia takie cuda...
C_beginner - 11 Marzec 2014, 08:23
To było od myszy, dziwne bo tylko w corelu.
C_beginner - 9 Listopad 2014, 19:45
Cholera znowu rozjechało mi sie menu boczne z object manager.
Odzyskałem część funkcji ale brakuje mi menadżera skryptów w Dockersach nie mogę go znaleźć .
Cysorz - 9 Listopad 2014, 22:09
Nie wiem, którą wersję Corela masz, ale spróbuj: Okna -> Okna dokowane ->. Dokery do formatowania tekstu masz w zakładce Tekst.
C_beginner - 30 Lipiec 2015, 08:37
Witam.
Małe pytanie jak wyłączyć grafikę obszaru roboczego?
Ten prostokąt z cieniowaniem który pokazuje wielkość obszaru np kartka A4.
slawek13 - 30 Lipiec 2015, 08:41
Mam tę myszkę i takie znaczki i opcje pojawiają mi się w Corelu gdy jestem na/ w pobliżu pasków przewijania (boczny i dolny).
bidon184 - 30 Lipiec 2015, 08:54
Narzedzia_Opcje_Dokument_Rozmiar Strony ale jak to odhaczysz to wogle nie bedziesz widzial obszaru strony to chociaz tam zaznacz Pokaż obszar spadu albo Dodaj raamke strony potem te ramke mozesz skasowac
chezare - 30 Lipiec 2015, 13:31
Nie wiem po co chcesz to wyłączać? To głupi pomysł.
C_beginner - 10 Sierpień 2015, 11:56
Muszę projekt wpasować w obszar roboczy maszyny, idealnie.
Rysuje kwadrat który jest obszarem maszyny i muszę w nim umieścić projekt.
W tym problem że cholernie trudno złapać przy dużym projekcie za środek i wcelować w środek kwadratu.
Więc wpisuje pozycje 0,0 dla obiektu i mam od razu idealnie w środku.
Ale wtedy obszar roboczy corel nie pasuje do pozycji obszaru roboczego maszyny.
Tak przy okazji
Jest jakiś skrypt polecenie pokazujące miejsca przecinania się wektorów?
Czasem podczas projektowania zrobi się jakiś błąd i obiekt jest podwójny jeden na drugim.
Nie widać tego potem maszyna dwa razy tnie w tym samym miejscu.
restauro - 10 Sierpień 2015, 12:39
| decodrew napisał/a: | Czasem podczas projektowania zrobi się jakiś błąd i obiekt jest podwójny jeden na drugim.
Nie widać tego |
Widać w opcji Widok szkieletowy.
Cysorz - 10 Sierpień 2015, 19:06
| decodrew napisał/a: | | /.../W tym problem że cholernie trudno złapać przy dużym projekcie za środek i wcelować w środek kwadratu./.../ |
Naciśnij po prostu klawisz "P".
chezare - 10 Sierpień 2015, 20:04
POZYCJONOWANIE
C_beginner - 11 Sierpień 2015, 10:01
| restauro napisał/a: | | decodrew napisał/a: | Czasem podczas projektowania zrobi się jakiś błąd i obiekt jest podwójny jeden na drugim.
Nie widać tego |
Widać w opcji Widok szkieletowy. |
Ok gdzie to jest w opcjach?
Mam wersję angielską.
I tak przy okazji Corel nie korzysta z akceleracji karty graficznej tylko z procesora?
restauro - 11 Sierpień 2015, 10:11
| decodrew napisał/a: | | gdzie to jest w opcjach? |
bidon184 - 11 Sierpień 2015, 10:29
akceleracje powiadasz,hym,mysle ze jesli chodzi o wektr 2d ,to po grzyba mialby uzywac ale jesli chodzi o efekty i bitmapy to zapewne tak
C_beginner - 16 Sierpień 2015, 12:10
Witam.
Kolejny problem.
Zepsuł mi się kolor czarny w palecie kolorów.
Ten pierwszy potem jest kilka odcieni szarości.
Jak to naprawić paletę resetowałem ale czarny nadal nie jest idealnie czarny.
restauro - 16 Sierpień 2015, 12:40
W starszych wersjach Narzędzia -Zarządzanie kolorami .W nowszych ?
Artur Miernik - 16 Sierpień 2015, 13:48
A w nowszych — „telewizorek” na pasku informacyjnym, obok barw obwiedni i wypełnienia.
C_beginner - 16 Sierpień 2015, 14:02
Przeniosłem kafelek RGB czarnego nad cmyka.
Nad CMYK jest teraz RGB 000
A ten cmyk ma 0 0 0 100 zamiast 100 100 100 100
Nie mogę właśnie tego kafelka przenieść z palety wyboru do palety używanie podczas pracy.
restauro - 16 Sierpień 2015, 16:41
To zobacz, Start programu z wciśniętym F8
Powrót do ustawień fabrycznych
Shame - 16 Sierpień 2015, 21:18
| decodrew napisał/a: | | Jak to naprawić paletę resetowałem ale czarny nadal nie jest idealnie czarny. |
Czegoś nie czaję. Co to jest dla Ciebie idealnie czarny? Chodzi o typowy CMYKowy czarny 0-0-0-100, czy jakiś mega czarny 100-100-100-100... I czemu w ostatnim poście piszesz o czarnym RGB? To co w końcu chcesz mieć? Paletę domyślną CMYKową? No to możesz to zrobić wgrywając domyślną CMYKową (C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite [wersja]\Color\Palettes\defcmyk.xml) w Edytorze Palet. Jak bedziesz już miał to możesz poprzestawiać, dodawać i zmieniać kolory. Jak będziesz zadowolony, to klikasz OK. Następnie, nad paletą, po prawej stronie masz taki czarny trójkącik, strzałkę wskazującą w prawo. Naciśnij ją i Otwórz paletę. Wskaż tą swoją domyślną cmykową, którą przed chwilą edytowałeś. Będziesz miał teraz dwie palety, a nad każdą taki trójkącik-strzałkę. No to kliknij na ten nad "skopaną" paletą i Zamknij ją. Zostanie ci ta dobra. Kliknij teraz na nią i Wybierz (czy Ustaw) Domyślną.
Gotowe.
PS.
Podczas edytowania defcmyk.xml i zatwierdzeniu, zostaje ona zapisana w Moje Dokumenty\My Palettes więc zawsze powinieneś mieć "w zapasie" dobrą paletę, nieistotne, jak bardzo nagrzebiesz z obecną.
C_beginner - 3 Październik 2015, 17:53
| restauro napisał/a: | | decodrew napisał/a: | Czasem podczas projektowania zrobi się jakiś błąd i obiekt jest podwójny jeden na drugim.
Nie widać tego |
Widać w opcji Widok szkieletowy. |
To nie działa.
Po prostu wszystkie linie robią się czarne.
Nie są zaznaczone miejsca nachodzenia na siebie.
Tzn macie kółko i kopiujecie je +.
No i jest ono jedno na drugim. Nie widać tego a maszyna to rozpozna jako kolejną linię cięcia.
restauro - 3 Październik 2015, 18:16
| decodrew napisał/a: | | Nie są zaznaczone miejsca nachodzenia na siebie |
Wszystkie elementy widać w Narzędzia -Menedżer obiektów .
|
|