Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Prośba o modyfikację loga

adalbert - 14 Marzec 2014, 22:09
Temat postu: Prośba o modyfikację loga
Witam.
Pogubiłem się w tym.
Chciałbym przyciąć górę do owala. Prócz tego przesunąć napis na prawo, na poziomie jak z lewej wzdłuż ścieżki. Rozłączyłem tekst z owalem i teraz mam problem. Jak połączę to wypełniają sią litery a Ja zapomniałem jak to przywrócić.
Z góry dziękuję.

Shame - 14 Marzec 2014, 23:39

Chodzi o coś takiego?

Nie wiem jaki jest zamierzony efekt, bo twój opis jest, delikatnie mówiąc, lapidarny i nieco zawiły. CDR w załączniku.

adalbert - 15 Marzec 2014, 11:32

Wybacz :lol: pewnie masz rację. Coś takiego tylko napis jeszcze na prawo nie na środku jak teraz (wysokość ostatniej litery napisu jak wcześniej pierwszej z lewej) Ale myślę że sobie poradzę, bo nie pamiętam nawet czy krzywą można przenieść wzdłuż ścieżki czy z powrotem zmienić na tekst edytowalny. Najwyżej stworzę nowy tekst.
A możesz w jednym zdaniu napisać jak to przyciąłeś?

adalbert - 15 Marzec 2014, 17:42

Coś tam zrobiłem ale mam kolejne logo. Nie umiem odłączyć od okręgu orła. Lub dorobić okrąg (dolna część). I wszystko porozdzielać, aby każdy obiekt był osobno. Jest to w tym przypadku wykonalne?
Shame - 15 Marzec 2014, 19:05

adalbert napisał/a:
A możesz w jednym zdaniu napisać jak to przyciąłeś?

Zaznaczyłem góry, wybrałem Szybkie Kadrowanie i kliknąłem na owal.

adalbert napisał/a:
nie pamiętam nawet czy krzywą można przenieść wzdłuż ścieżki czy z powrotem zmienić na tekst edytowalny.

Tekst edytowalny dopasowywany wzdłuż ścieżki jest ciągle edytowalny, a nie zamieniany na krzywe. A moim przypadku nie zauważyłem, że masz X5, i zapisałem plik w wersji 9, przez co tekst został zamieniony na krzywe :-/ Zrobiłem jednak tak: użyłem twojego tekstu (nadałem mu obrys, obrys przyniosłem za tekst), wybrałem tekst i Dopasuj do Ścieżki, wskazałem na owal (który stał się Kadrem, ponieważ zawierał już góry) i ustawiłem tekst patrząc na ten "podgląd".

CDR w X5 z edytowalnym tekstem w załączniku.

Shame - 15 Marzec 2014, 19:32

Odnośnie drugiego pliku, to nie dziwota, że nie możesz rozłączyć orła od ozdoby, bo to jedna krzywa.

Proponuję ci, żebyś wyciął orła usuwając resztę, a potem ewentualnie sobie odrysował (to proste kształty).

Użyj Gumki.

Wymaż resztę, poza orłem.

Potem używając krzywych, narysuj przy piórach kształt docelowy.

Potem zaznacz obiekty przycinające (różowa krawędź) a na końcu obiekt przycinany (orzeł z ozdobą) i użyj Przytnij

Dostaniesz coś takiego.

A efekt końcowy jest taki.

adalbert - 15 Marzec 2014, 19:49

Może i bym to zrobił, ale skoro zrobiłeś to wrzuć plik jak możesz. Będę się jeszcze bawił z kołem i dalszymi rzeczami.... co mi się uda zobaczymy. Bardzo dziękuję za podpowiedzi..
Muszę mieć różne pomysły na logo.

Shame - 15 Marzec 2014, 20:11

Może i bym je wrzucił, ale zamknąłem z przyzwyczajenia program i wycięty orzeł poszedł się szukać. Poza tym masz pełną instrukcję. Lepiej, jak zrobisz to sam, to więcej się nauczysz, na następny raz zrobisz to z zamkniętymi oczami ;-)
adalbert - 17 Marzec 2014, 13:56

Spoko, poradziłem sobie bez problemu. Ale mam inny kłopot.
W innym projekcie mam tło (obiekt) prostokątne. W nim pierścień wycięty z dwóch obiektów (kół). Jak "wyciągnąć" z środka pierścienia obiekt? Chcę w środku zmienić kolor i żeby był to oddzielny obiekt?! Zapomniałem...

Shame - 17 Marzec 2014, 14:44

Najłatwiej przez Inteligentne Wypełnianie. Ikonka wygląda tak:

Klikasz potem wewnątrz pierścienia i wszystko. Powstanie nowy obiekt o kształcie ograniczonym krzywymi i/lub obiektami, w tym przypadku koło czy elipsę.

adalbert - 17 Marzec 2014, 20:02

No przecież, :-D
Ale pojawił się kolejny problem.
Obiekt w kształcie powiedzmy banana (krzywa). Chcę za pomocą noża obciąć pół. Nie da się. Pojawia się komunikat "Zaznaczonego obiektu nie można obciąć za pomocą narzędzia nóż" :( Próbowałem przyciąć krzywą - też się nie da. Zrobiłem krzywą i zaznaczyłem 2 obiekty ale nie ma opcji spawania, przycinania itp. Coś z tym obiektem nie tak ?!

Shame - 17 Marzec 2014, 20:27

Wrzuć plik to się zobaczy.
adalbert - 18 Marzec 2014, 15:22

Jakoś mi się udało, rozdzieliłem to od wszystkiego i na boku to zrobiłe.
Ale znów mam kłopot.
Jak w Corelu zrobić coś takiego

Ma to być obiekt przypominający wijącą się drogę?
Jak zrobię krzywą to powstaje linia nie kształt. Nie znam się..

restauro - 18 Marzec 2014, 15:42

Narzędzie -Rysunek odręczny
adalbert - 18 Marzec 2014, 15:57

No tak, przekształć kontur w obiekt :) Tego nie wiedziałem. Thanks.