Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Nie działające narzędzia

F-Głowy - 18 Marzec 2014, 02:27
Temat postu: Nie działające narzędzia
Hej. Wytłumaczycie mi czemu, kiedy mam jednolity kolor do zmiany, np. takie coś jak poniżej (chcę z szarego zrobić biały):

To to narzędzie kompletnie nie działa (a przecież do tego służy):

Natomiast sprawdza się to narzędzie:

Nigdy bym nie pomyślał.

Shame - 18 Marzec 2014, 18:55

Działa działa, tylko trzeba umieć się obsłużyć. Jak chcesz używać opcji Zastępowania Kolorów z Menu to po otwarciu tego narzędzia musisz wyłączyć Podgląd, żeby mieć oryginał. Wtedy, pipetą, która jest oknie narzędzia na górze, wybierasz z obrazka kolor do zamiany. Kolor ten wskoczy w combobox koloru. Potem, z dolnego comboboxa wybierasz kolor docelowy. Suwaki Tolerancji i innych pierdół chyba wiesz co robią. Jak już obierzesz kolor źródłowy i docelowy, to możesz z powrotem włączyć Podgląd.
F-Głowy - 21 Marzec 2014, 00:32

Właśnie robiłem tak cały czas - pipetą i jeden kolor i drugi. Suwakami się też bawiłem, ale efekt tragiczny był. Natomiast kiedy użyłem tego pędzla to on z domyślnymi ustawieniamia fantastyacznie, ładnie usunął mi kolor.
Shame - 21 Marzec 2014, 09:29

F-Głowy napisał/a:
To to narzędzie kompletnie nie działa (a przecież do tego służy):

F-Głowy napisał/a:
efekt tragiczny był

To się zdecyduj. Nie działa w ogóle, czy działa słabiej. Bo tak naprawdę to jest to to samo narzędzie, tylko jako pędzel działa punktowo, a jako efekt działa globalnie. W obu przypadkach masz suwak tolerancji, który definiuje zakres +/- od danego koloru źródłowego.

Nie powiem, nie zawsze się udaje, i nie mam pojęcia od czego to zależy. Czasem jak ruszę suwak i wrócę nim na miejsce, to efekt jest już inny... Funkcja faktycznie nie jest majstersztykiem, ale coś tam robi.

F-Głowy - 30 Marzec 2014, 03:39

No wlaśnie Shame, ostatnie Twoje słowa mówią wszystko. I stąd też mój temat gdyż zauważyłem te dziwne różnice :)