Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Symulacja nacisku tudzież tonowania

Reinfarias - 19 Marzec 2014, 08:41
Temat postu: Symulacja nacisku tudzież tonowania
Witam
Zmieniając pracę jestem zmuszony także do zmiany programu. Cały czas pracowałem w grafice rastrowej w Photoshopie, teraz muszę się przerzucić na corela i nauczyć w zasadzie od podstaw. Jednak już na początku spotkałem problem odnośnie obrysu ścieżki. W Photoshopie odbywało się to poprzez zaznaczenie odpowiednich opcji w ustawieniach pędzla natomiast jak zrobić coś takiego w corelu aby linie symetrycznie się zwężały, wiem, że można robić to np. za pomocą części wspólnej okręgów, ale czy jest inny sposób?

bidon184 - 19 Marzec 2014, 10:26

przytrzymaj około 3 sekund widget Rysunek odręczny(po lewej stronie),wybierz środki artystyczne,następnie pędzel,z listy rozwijanej u góry (top menu) wybierz np zmysłowy,i rysuj,,u góry będą terz ustawienia,mozesz tez jak masz szopa,rysować takie obiekty w nim a potem wyeksportować jako sciezki do ilustratora i zaimportować do corela
Reinfarias - 19 Marzec 2014, 11:11

O fajnie dzięki o to mi chodziło. Myślałem także o kupieniu jakiegoś kursu z eduweb, ale zastanawiam się czy to opłacalne (ok. 80 zł). Wtedy pracowałem tylko jako grafik a teraz będę musiał tworzyć, przygotowywać, drukować, wycinać i naklejać jednocześnie.
Artur Miernik - 19 Marzec 2014, 11:21

Możesz też robić własne kształty pędzli.

I popraw to coś, które masz w opisie, bo nikt nie wie co to jest polzka.