Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Kolory a wydruki

aneta_45 - 20 Marzec 2014, 09:11
Temat postu: Kolory a wydruki
Witam,
Mam problem z kolorami w CMYKU. Chodzi o to, że kiedy wysyłam do (różnych) drukarni projekty na baner i wizytówki, to mimo iż w obydwu zastosowałam takie same kolory, to na banerze są one żywsze, takie jak na monitorze, natomiast na wizytówce są ciemniejsze, przygaszone.
Czy to jest kwestia drukarni, czy może coś źle ustawiam ?
Dziękuje z góry za pomoc ;)

Trurl - 20 Marzec 2014, 10:49

Banery drukowane są offsetem, a wizytówki nie. Wizytówki drukuje się np. sitem, albo specjalnymi drukarkami (cyfrowymi) do wizytówek.
A jeśli chcesz mieć konkretne kolory, to zrób proofa (z tych samych plików, które dajesz do drukarni) i powiedz w drukarni, że tak ma wyglądać wydruk, jak na załączonym proofie. :-)

chezare - 20 Marzec 2014, 12:27

Musisz zastosować ustawienia profilu kolorów stosowne do maszyny na której grafika jest drukowana, żeby na ekranie zobaczyć kolory mniej więcej tak jak one będą wyglądały na wydruku. Jak to się robi masz tu:
http://corel.wodip.opole....der=asc&start=0
Trurl się oczywiście pomylił, banerów nie drukuje się na offsecie :-)

Artur Miernik - 20 Marzec 2014, 20:41

Profil ten sam, to raz, ale…
Banery to druk solwentowy. Zapewne tzw. solwent twardy, czyli na farbach szkodliwych, bo one mają te cechę, że barwy są wyraźne i ostre.
Raczej trudno będzie w offsecie (wizytówki) uzyskać identyczny kolor z tym, który występuje na banerze. Niemniej, jeśli wizytówki są bardzo mdłe, to może lepiej zmienić drukarnię, albo podciągnąć projekt.