Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Złe zachowanie programu

F-Głowy - 20 Marzec 2014, 21:59
Temat postu: Złe zachowanie programu
Czemu program nie informuje mnie ikonką że wewnątrz sa jakieś zablokowane obiekty?
5 razy eksportowałem plik i dziwiłem się czemu coś mi zginęło. Okazało się, że zablkowanych obiektów nie eksportowało mi do pliku JPG. A sam program nie informował mnie o tym, że coś jest zablokowane jeśli znajdowało się to w grupie.

dj_maras - 20 Marzec 2014, 22:09

a co było tymi obiektami ?
F-Głowy - 21 Marzec 2014, 00:30

Byle co - tekstura
Shame - 21 Marzec 2014, 09:20

:-| F, jesteś niepoprawny. Oskarżasz Corela o idiotyzmy na każdym kroku, nawet takim ja w tym temacie. Można by zacząć zastanawiać się, po co używasz tego programu, skoro to taki gniot? Żebyśmy się źle nie zrozumieli - Corel w stosunku do komercyjnej (i pewnie niekomercyjnej też) konkurencji wypada jak beta-wersja na tle wersji pro. Kupa błędów, niestabilność zależna od konfiguracji software/hardware, brak wielu przydatnych (i mnogość zazwyczaj nieprzydatnych) funkcji. Ale na litość boską, narzekać na ikonkę grupy? Utworzyłeś grupę, w której akurat masz 2 zablokowane obiekty i oczekujesz, że ikona grupy zmieni się na kłódkę? Przecież równie dobrze mógłbyś mieć jeden zablokowany, a jeden nie, w obrębie tej samej grupy i co wtedy miałaby przedstawiać ikonka? Pół kłódki? No weź... Jak się projektuje, to przecież ty masz utrzymywać kontrolę nad projektem i wiedzieć co robiłeś, blokując te obiekty, więc powinieneś o tym pamiętać. Mógłbyś też oczekiwać, że podczas eksportu program będzie informował cię o tym, że jakieś obrazki nie mają odpowiedniego profilu kolorów (pół w RGB, a pół w CMYK). Przecież aplikacja nie wie co autor miał na myśli. Może chciał tak, a nie inaczej? Są rzeczy, które za użytkownika programy nigdy robić nie będą. Przede wszystkim myśleć.
Trurl - 21 Marzec 2014, 09:52

Cytat:
Czemu program nie informuje mnie ikonką że wewnątrz sa jakieś zablokowane obiekty?

A po co miałby informować? Dawniejsze wersje (od Corel3 do co najmniej Corel9) nie informowały i nikt tego nie potrzebował. Ba, nikomu nie przychodziło do głowy, żeby żądać od programu takiej informacji...