| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Zamykanie programu
Stawe - 27 Marzec 2014, 09:58 Temat postu: Zamykanie programu Pracuję w CorelX5 na WinXP Professional. Nagle okazało się, że Corel pozoruje tylko zamykanie a w rzeczywistości "wisi" w pamięci. Jeżeli nie zauważę to podczas pracy muszę po paru godzinach zresetować komputer bo likwidacja Menadżerem Zadań starych "kopii" Corela nadal powoduje przy zapisie wywieszenie komunikatu "Ten plik jest już otwarty w innym programie". Może ktoś wie gdzie jest przyczyna takiego zachowania programu?
Wojtek Kowalews - 27 Marzec 2014, 11:08
U mnie występuje to samo. Sprawdzam wówczas w manager'ze zadań ile coreli mam uruchomionych. Przeważnie dwa, z których jeden uruchomiłem osobiście, a drugi uruchomił się samodzielnie. Bardzo przeszkadza to przy uruchamianiu niektórych makr.
Dlatego zamykam jeden lub oba i ponownie uruchamiam. Wówczas działa tylko jeden i nie ma kłopotu. Pracuję na Fujitsu-Siemens'ie i tylko na tym komputerze to się zdarza.
bidon184 - 27 Marzec 2014, 11:24
moim zdaniem coś ze skrotem jest nie tak ,wejdz w program files i odpal program bezposrednio,jesli to naprawi problem wywal skrot z pulpitu i utworz skrot z program files na pulpit
Artur Miernik - 27 Marzec 2014, 12:52
Urzędnik unijny pyta: A to jest legalne tak mieć dwa Corele odpalone niechcący na jednej licencji? Milicja! PIH! Sanepid!
Stawe - 27 Marzec 2014, 13:28
A to trzeba dokładnie czytać - jeden Corel jest X5 w WinXP a drugi jest X3 na Win7. Dwa komputery, dwa systemy, dwa różne Corele, dwie licencje. Jestem legalny jak wzór metra.
tegraf - 27 Marzec 2014, 14:20
| Stawe napisał/a: | | jeden Corel jest X5 w WinXP a drugi jest X3 na Win7 |
Zrób odwrotnie: X3 na XP i X5 na Win7.
X5 powstał w czasach ostatniego oddechu XP, a X3 to się nawet nie śniło o Win7.
Stawe - 27 Marzec 2014, 14:28
W pracy mam X5 (kupują za mnie) - zabawa w przeinstalowywanie jest stratą czasu (pracy).
W domu mogę się bawić (X3). Mogę pracować i tu i tu ale z kłopotami. Dwa pytania pozostają...
DzumA - 78 - 27 Marzec 2014, 14:56
zakładając, że pamięci ram masz pod dostatkiem - nie masz syfu w systemie - posłuchaj tegrafa - dobrze radzi - albo dalej baw się z kłopotami
w najgorszym przypadku rozwiązanie problemu doprowadzi Cię do stawiania systemu od nowa ale to więcej czasu ... więc odpada
bidon184 - 27 Marzec 2014, 15:05
a autor tematu sprawdził to co napisałem wcześniej czy temat poplynął jak woda
Artur Miernik - 27 Marzec 2014, 15:16
Stawe, ja tylko żartowałem. Na litość…
Stawe - 27 Marzec 2014, 15:20
| bidon184 napisał/a: | a autor tematu sprawdził to co napisałem wcześniej czy temat poplynął jak woda |
Genialne! Przyznaję, że nie bardzo wierzyłem ale zadziałało. Pozostaje kwestia eksportu w X3...
Za problem zamykania dodałem punkt. Dzięki jeszcze raz.
Stawe - 27 Marzec 2014, 15:23
| Artur Miernik napisał/a: | | Stawe, ja tylko żartowałem. Na litość… |
No przecież się śmiałem... Nie było słychać?
bidon184 - 27 Marzec 2014, 15:40
no to teraz jesli mamy juz problem z otwieraniem dwoch coreli z glowy,rozwiń mysl z tym eksportem bo nie za bardzo zajarzyłem
DzumA - 78 - 27 Marzec 2014, 16:52
nie przejmuj się bidon - ja w ogóle nie rozumiem o co biega i jakim cudem Twój zabieg pomógł - i jak się ma do tego co opisuje autor tematu.
Stawe - 27 Marzec 2014, 18:04
Pisałem o tym w osobnym temacie - w skrócie chodzi o to, że Corel dodaje kropkę po nazwie a przed rozszerzeniem. Problem jest nadal nierozwiązany.
A zalecenie bidona wykonałem otwierając bezpośrednio plik exe. Coś tam porobiłem i zapisałem. Zamknąłem program. I tak jeszcze 2 razy. Sprawdziłem menadżerem. Corela w pamięci nie było. Zrobiłem ponownie nowy skrót programu. Teraz działa dobrze. Dlaczego? Nie wiem :)
bidon184 - 27 Marzec 2014, 19:38
a no dlatego że był ten skrot zduplikowany,znaczy w rejestrze były jakby dwie wartosci odnoszące sie do tego samego adresu,nieraz sie tak dzieje jak np updatujemy program ale nie tylko,chodzi o to ze w tedy skrot otwiera nam exe programu powiedzmy nowego i jednoczesnie otwiera w tle witualny stary program mimo ze go nie ma,bo tak naprawde otwiera to samo ,kurcze nie umiem takich rzeczy tlumaczyc ale tak jest ,wiec lepiej chyba zrobic od nowa skrot niz bawic sie rejestrem
Artur Miernik - 27 Marzec 2014, 21:14
O! A u mnie skrótom na pulpicie giną obrazki i wyświetla się domyślna ikona, czyli pusta kartka. Może ktoś gdzie gmerać? Problem dotyczy Win 7. Na razie zaraza dopadła Corela i TotalCommandera.
bidon184 - 27 Marzec 2014, 21:30
to pewnie coś z cache a te porady nie podziałały? http://windows7forum.pl/i...a-ikone-15514-t
Stawe - 28 Marzec 2014, 08:29
| bidon184 napisał/a: | | nie umiem takich rzeczy tlumaczyc |
Może sam się oszukuję ale mam wrażenie, że jednak trochę rozumiem :)
|
|