Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Zamykanie programu

Stawe - 27 Marzec 2014, 09:58
Temat postu: Zamykanie programu
Pracuję w CorelX5 na WinXP Professional. Nagle okazało się, że Corel pozoruje tylko zamykanie a w rzeczywistości "wisi" w pamięci. Jeżeli nie zauważę to podczas pracy muszę po paru godzinach zresetować komputer bo likwidacja Menadżerem Zadań starych "kopii" Corela nadal powoduje przy zapisie wywieszenie komunikatu "Ten plik jest już otwarty w innym programie". Może ktoś wie gdzie jest przyczyna takiego zachowania programu?
Wojtek Kowalews - 27 Marzec 2014, 11:08

U mnie występuje to samo. Sprawdzam wówczas w manager'ze zadań ile coreli mam uruchomionych. Przeważnie dwa, z których jeden uruchomiłem osobiście, a drugi uruchomił się samodzielnie. Bardzo przeszkadza to przy uruchamianiu niektórych makr.
Dlatego zamykam jeden lub oba i ponownie uruchamiam. Wówczas działa tylko jeden i nie ma kłopotu. Pracuję na Fujitsu-Siemens'ie i tylko na tym komputerze to się zdarza.

bidon184 - 27 Marzec 2014, 11:24

moim zdaniem coś ze skrotem jest nie tak ,wejdz w program files i odpal program bezposrednio,jesli to naprawi problem wywal skrot z pulpitu i utworz skrot z program files na pulpit
Artur Miernik - 27 Marzec 2014, 12:52

Urzędnik unijny pyta: A to jest legalne tak mieć dwa Corele odpalone niechcący na jednej licencji? Milicja! PIH! Sanepid!
Stawe - 27 Marzec 2014, 13:28

A to trzeba dokładnie czytać - jeden Corel jest X5 w WinXP a drugi jest X3 na Win7. Dwa komputery, dwa systemy, dwa różne Corele, dwie licencje. Jestem legalny jak wzór metra.
tegraf - 27 Marzec 2014, 14:20

Stawe napisał/a:
jeden Corel jest X5 w WinXP a drugi jest X3 na Win7

Zrób odwrotnie: X3 na XP i X5 na Win7.

X5 powstał w czasach ostatniego oddechu XP, a X3 to się nawet nie śniło o Win7.

Stawe - 27 Marzec 2014, 14:28

W pracy mam X5 (kupują za mnie) - zabawa w przeinstalowywanie jest stratą czasu (pracy).
W domu mogę się bawić (X3). Mogę pracować i tu i tu ale z kłopotami. Dwa pytania pozostają...

DzumA - 78 - 27 Marzec 2014, 14:56

zakładając, że pamięci ram masz pod dostatkiem - nie masz syfu w systemie - posłuchaj tegrafa - dobrze radzi - albo dalej baw się z kłopotami

w najgorszym przypadku rozwiązanie problemu doprowadzi Cię do stawiania systemu od nowa ;-) ale to więcej czasu ... więc odpada

bidon184 - 27 Marzec 2014, 15:05

a autor tematu sprawdził to co napisałem wcześniej czy temat poplynął jak woda :-)
Artur Miernik - 27 Marzec 2014, 15:16

Stawe, ja tylko żartowałem. Na litość…
Stawe - 27 Marzec 2014, 15:20

bidon184 napisał/a:
a autor tematu sprawdził to co napisałem wcześniej czy temat poplynął jak woda :-)

Genialne! Przyznaję, że nie bardzo wierzyłem ale zadziałało. Pozostaje kwestia eksportu w X3...
Za problem zamykania dodałem punkt. Dzięki jeszcze raz.

Stawe - 27 Marzec 2014, 15:23

Artur Miernik napisał/a:
Stawe, ja tylko żartowałem. Na litość…

No przecież się śmiałem... Nie było słychać?

bidon184 - 27 Marzec 2014, 15:40

no to teraz jesli mamy juz problem z otwieraniem dwoch coreli z glowy,rozwiń mysl z tym eksportem bo nie za bardzo zajarzyłem :-)
DzumA - 78 - 27 Marzec 2014, 16:52

nie przejmuj się bidon - ja w ogóle nie rozumiem o co biega i jakim cudem Twój zabieg pomógł - i jak się ma do tego co opisuje autor tematu.
Stawe - 27 Marzec 2014, 18:04

Pisałem o tym w osobnym temacie - w skrócie chodzi o to, że Corel dodaje kropkę po nazwie a przed rozszerzeniem. Problem jest nadal nierozwiązany.
A zalecenie bidona wykonałem otwierając bezpośrednio plik exe. Coś tam porobiłem i zapisałem. Zamknąłem program. I tak jeszcze 2 razy. Sprawdziłem menadżerem. Corela w pamięci nie było. Zrobiłem ponownie nowy skrót programu. Teraz działa dobrze. Dlaczego? Nie wiem :)

bidon184 - 27 Marzec 2014, 19:38

a no dlatego że był ten skrot zduplikowany,znaczy w rejestrze były jakby dwie wartosci odnoszące sie do tego samego adresu,nieraz sie tak dzieje jak np updatujemy program ale nie tylko,chodzi o to ze w tedy skrot otwiera nam exe programu powiedzmy nowego i jednoczesnie otwiera w tle witualny stary program mimo ze go nie ma,bo tak naprawde otwiera to samo ,kurcze nie umiem takich rzeczy tlumaczyc :-) ale tak jest :-P ,wiec lepiej chyba zrobic od nowa skrot niz bawic sie rejestrem ;-)
Artur Miernik - 27 Marzec 2014, 21:14

O! A u mnie skrótom na pulpicie giną obrazki i wyświetla się domyślna ikona, czyli pusta kartka. Może ktoś gdzie gmerać? Problem dotyczy Win 7. Na razie zaraza dopadła Corela i TotalCommandera.
bidon184 - 27 Marzec 2014, 21:30

to pewnie coś z cache a te porady nie podziałały? http://windows7forum.pl/i...a-ikone-15514-t
Stawe - 28 Marzec 2014, 08:29

bidon184 napisał/a:
nie umiem takich rzeczy tlumaczyc

Może sam się oszukuję ale mam wrażenie, że jednak trochę rozumiem :)