|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Szukam rysunku lub czcionki - Times new roman z cieniem - pomocy!!
szymel89 - 28 Marzec 2014, 09:29 Temat postu: Times new roman z cieniem - pomocy!! Witam, mam do wykonania dopis na tablicy nagrobnej, niestety nie robiłem jej ja i mam problem ze zrobieniem tego cienia (nie wiem jak to się nazywa).
Może jest taka czcionka i/lub ktoś wie jak to zrobić?
Poniżej zdjęcie napisu:
------------------------------
jeśli bardziej ten temat pasuje do innego działu to proszę o przeniesienie.
s-p-i-n - 28 Marzec 2014, 09:46
Jeżeli to faktycznie nie jest font to najprościej pod napisem zrobic drugi napis który jest przesunięty w prawo i w dół, bez wypełnienia a jedynie z konturem
Shame - 28 Marzec 2014, 10:32
Tak jak mówi spin, tylko z jednym zastrzeżeniem: żeby było identycznie, należałoby skopiować napis nie raz, lecz dwa razy, i nie kontury, tylko wypełnienia bez konturu. Górny zostawiamy bez zmian, czyli złoty, środkowy i dolny przesunąć odpowiednio w dół i w prawo (ten dolny oczywiście bardziej niż środkowy). Teraz jednak dodatkowy motyw: należałoby środkowym (który w tym przypadku byłby np. czarny) PRZYCIĄĆ ten dolny (złoty). W ten sposób dostaniesz to co na zdjęciu.
szymel89 - 28 Marzec 2014, 10:33
Wyszło by podobnie, ale ploter poprzecinał by wszystko i nie dam rady tego wypiaskować. Wiem, że da się takie coś zrobić bo nawet ktoś mi kiedyś to pokazywał w wersji corel 10 (albo 11).
Pamiętam jedynie, że jak już się zrobi ten obrys to podświetla się przy przeciąganiu na różowo.
Shame - 28 Marzec 2014, 10:42
Nie chciało mi się tego robić, ale cóż, jak mus to mus.
Robisz jak mówiłem, czyli kopiujesz dwa razy, przesuwasz i masz takie coś:
Teraz zaznaczasz NAJPIERW środkowy (różowy), a NASTĘPNIE dolny (czarny) i używasz polecenia PRZYTNIJ.
Dostajesz to:
szymel89 - 28 Marzec 2014, 12:22
No to już kumam ;) dziękuję ślicznie za wytłumaczenie sprawy!! Wieczorem się pobawię i zrobię to wreszcie.
P.S.
Wiszę Ci browara!!
Shame - 28 Marzec 2014, 12:55
Hmmm... teraz przyjrzałem się dokładniej temu co tam masz na focie i zauważyłem, że "cień" nie styka się w żadnym miejscu z napisem głównym. Dlatego opcja jest jeszcze jedna i na pewno właściwa:
Przygotowujesz napis, robisz jego kopię, która będzie z dołu. Przesuwasz jak ci tam leży
Teraz, napisowi z góry nadajesz obrys, za wypełnieniem, o odpowiedniej grubości
Mając wybrany górny napis, przekształcasz obrys w obiekt
Dostaniesz takie coś
Teraz robisz jak poprzednio, czyli zaznaczasz różowy, trzymając SHIFT zaznaczasz czarny, i robisz PRZYTNIJ.
Efekt będzie taki
Różnica w efekcie końcowym między tymi sposobami jest niewielka, ale jest
bidon184 - 28 Marzec 2014, 18:48
ooo bardzo jasno wytłumaczone Shame ja tylko dodam jak juz sprawa fontu jest że to nie jest jakieś tam Times New Roman tylko to jest pszem panow Times NR MT Sm Bd czyli Times New Roman MonoType SemiBold
u gory zwykle TNR u dolu prawidlowe
Artur Miernik - 28 Marzec 2014, 20:11
Właśnie coś mi z tym Timesem nie pasowało. Jakoś tak za ładnie proporcje trzymał jak na MS Timesa.
bidon184 - 28 Marzec 2014, 20:41
niom dokładnie te TNR w pakietach to porażka,a to moim zadaniem jest bardzo dobry font pamietajcie tylko o tym ze jak pobieracie juz font tego typu to nalezy pobrac dwa pliki !!! pfb i pfm
chezare - 28 Marzec 2014, 22:09
Podobnie, to co innego niż tak samo.
To co jest na tej fotografii zostało zrobione w inny sposób, wykombinujcie w jaki
bidon184 - 28 Marzec 2014, 22:25
no weź rozjaśnij ciemność nie bądź ciemnoscią daj światło ,żarcik ale co wykombinowałeś podziel się jestem niezmiernie ciekaw
chezare - 28 Marzec 2014, 22:29
Wykombinowałem sposób jak to zrobić.
Robimy obrys i przesuwamy go do dołu i na prawo. Znowu robimy obrys i przycinamy nim ten pierwszy.
To jest bardzo blisko tego co jest na fotografii, ale nie dokładnie to samo, jeśli ktoś zrobił to tak jak napisałem, to trochę jeszcze do tego dołożył "ręcznej" roboty
bidon184 - 28 Marzec 2014, 22:48
wypociny
chezare - 28 Marzec 2014, 22:49
Odśwież stronę
bidon184 - 28 Marzec 2014, 22:52
hehe niom juz odswierzylem i kasuje moje wypociny
chezare - 28 Marzec 2014, 22:56
Ja po drodze napisałem, że tego się nie da zrobić, też skasowałem
Generalnie to jest to samo co napisał Shame, z drobną modyfikacją.
Trzeba się dobrze przyjrzeć zanim się zacznie eksperymenty
Przepisu jednak nie da się napisać dla tego konkretnego zadania, trzeba mieć dostęp do tego kamienia, wykonać pomiary jakiej wielkości są napisy, o ile co jest przesunięte i wtedy można zrobić nowy napis taki sam jak ten co już jest, w przeciwnym razie różnica pół milimetra może spowodować, że różnicę będzie widać bez okularów.
bidon184 - 28 Marzec 2014, 23:01
jednym slowem ten Corel nie jest taki zły ,tylko trza nieraz pokombinować co nie zmienia faktu że font uzyty do napisu to nie zwykły TNR ale to tak tylko pisze żeby przypomnieć
chezare - 28 Marzec 2014, 23:03
Bidonik, ja Cię za wykrycie fontu nie chwalę, bo się już do tego przyzwyczaiłem, kolega kamieniarz bez wątpienia będzie wdzięczny
Tak na marginesie, ile Bidon widziałeś fontów gdzie nie było za bardzo do czego się przyczepić?
|
|