|
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
|
Szukam rysunku lub czcionki - poszukuję czcionki
osaosa666 - 2 Kwiecień 2014, 21:09 Temat postu: poszukuję czcionki Poszukuję darmowej czcionki żeby druk był bardzo podobny do Times New Roman ale żeby te jak to nazwać laseczki cienkie np. przy A, N, M, W były grubsze proszę o pomoc
Cysorz - 2 Kwiecień 2014, 21:18
Może New Brunswick? - ulubiona czcionka kamieniarzy ;)
osaosa666 - 2 Kwiecień 2014, 21:21
a żeby była możliwość pogrubiania New Brunswick to Times New Roman bez pogrubiania a ja potrzebuję pogrubiać
Cysorz - 2 Kwiecień 2014, 21:44
osaosa666 napisał/a: | a żeby była możliwość pogrubiania New Brunswick to Times New Roman bez pogrubiania a ja potrzebuję pogrubiać |
Wybacz, ale nie rozumiem...
osaosa666 - 2 Kwiecień 2014, 21:47
źle się wyraziłam potrzebuję czcionki którą będę mogła nadawać tekstowi pogrubienie a tą którą podałeś ta opcja jest nie aktywna
Artur Miernik - 2 Kwiecień 2014, 22:10
Timesy lepsze od Timesa
Dutch
Zajrzyj do krojów firmy Bitstream. Ich Times nazywa się Dutch, przy czym dokładnym, ale poprawniejszym niż oryginał odpowiednikiem MS Times New Roman jest rodzina Dutch 801. Występuje on w tych samych odmianach co i Times oraz kilku innych, jak np. w półgrubej.
Jeśli potrzebujesz Timesa o innych proporcjach rozejrzyj się za innymi numerkami niż 801, powinieneś coś znaleźć… o ile mnie pamięć nie myli.
Cyberbit
Font wielojęzyczny, również od Bitstreama. Niestety występuje tylko w odmianie podstawowej. Do Timesa bardzo podobny, ale to tylko pierwsze wrażenie.
Nimbus Roman
Z kolei Times od URW nazywa się Nimbus Roman No9 L. Jeśli chcesz innych proporcji poszukaj dokładniej w katalogu URW, ale uważaj, bo ta niemiecka firma kojarzy mi się ze źle zrobionymi ogonkami.
Darmową wersję Nimbus Roman No9 można wygmerać spośród zasobów na ghostscriptowej stronie. Jednak po co nam Nimbus?
TeX Gyre Termes
Jednak po co nam Nimbus, skoro mamy lepszy od oryginału, i póki co NAJLEPSZY, a przy tym darmowy zastępnik Timesa w postaci TeX Gyre Termes. Jest to mój faworyt.
Timeless
Być może zainteresuje Cię Timeless, choć mnie nie rusza.
-------------
PS. Ustaw płeć w profilu.
Cysorz - 2 Kwiecień 2014, 23:13
osaosa666 napisał/a: | źle się wyraziłam potrzebuję czcionki którą będę mogła nadawać tekstowi pogrubienie a tą którą podałeś ta opcja jest nie aktywna |
Wpisz w wyszukiwarkę "new brunswick bold free font" - mi pokazało 207.000 trafień...
|
|