| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - jak przerobić zdjęcie czarno-białe w krzywe
kondjovi - 19 Kwiecień 2014, 18:03 Temat postu: jak przerobić zdjęcie czarno-białe w krzywe Witam, chcę przerobić zdjęcie w takim stylu:
na takie:
czyli zbudowane z krzywych, pod cięcie ploterem. Czy jest jakaś szybka metoda przerobienia tego? :D
takietam - 19 Kwiecień 2014, 18:10
Możesz obrysować krzywymi, możesz strasować. Ale najuczciwiej będzie, jak zamówisz u autora:
http://tomaszkozlowskiportfolio.blogspot.com/
kondjovi - 19 Kwiecień 2014, 18:54
Wiem ze to jest jego, dałem tylko przykład ;) Tylko że ja robię własne w gimpie bo Corela nie ogarniam i chciałbym to po prostu przygotować do cięcia
takietam - 19 Kwiecień 2014, 19:04
Corel jest szybki do ogarnięcia w podstawowym zakresie.
Ten barkas jest bardzo łatwy do strasowania - wystarczy pobawić się trochę parametrami i trasowanie automatyczne wychodzi bardzo przyzwoicie.
kondjovi - 19 Kwiecień 2014, 19:12
no dobra, tylko pytanie gdzie znajdę to trasowanie
takietam - 19 Kwiecień 2014, 19:29
W menu górnym Mapy Bitowe>Trasowanie, albo jak klikniesz na bitmapę, powinna się pojawić opcja (przycisk) w pasku narzędzi "Trasuj mapę bitową"
chezare - 22 Kwiecień 2014, 13:00
Trasowanie i wycinanie na ploterze nie bardzo się lubią.
Tak powinien wyglądać ten obrazek żeby się ploter nie zmęczył
Trurl - 23 Kwiecień 2014, 09:00
A ja bym zrobił tak:
1. Otwieram bitmapę w PhotoShopie.
2. Zamieniam ją na gray scale (jeśli jest RGM, CMYK albo Line Art)
3. Zaznaczam wszystkie czarne elementy (wystarczy jeden ruch myszą).
4. Robię z zaznaczenia ścieżkę, którą zapisuję.
5. Eksportuję tę ścieżkę jako *.ai.
6. Importuję ścieżkę do Corela.
takietam - 23 Kwiecień 2014, 09:42
| Trurl napisał/a: | | A ja bym zrobił tak(...) |
Ja w tym wypadku musiałbym dodać punkt:
0. Kupuję Photoshopa
Trurl - 23 Kwiecień 2014, 13:37
Wystarczy wersja demo, która chodzi przez miesiąc i jest za darmo.
bidon184 - 23 Kwiecień 2014, 14:27
lub co jest jak najbardziej fuj i bebe pobrać pewien programik z netu i wersja demo/trial będzie chodzić wiecznie ale to jest naprawde fujki fujki
Cysorz - 23 Kwiecień 2014, 14:47
A jak ktoś lubi czekoladę to wejść do marketu i wynieść ją w kieszeni, prawda?
chezare - 23 Kwiecień 2014, 16:12
Wycinaliście takie trasowane bitmapy, obojętnie z czego, PhotoShopa, magika od wektorów, Corela, na ploterze?
Kiedy chodzi o pojedynczą akcję, to można wyjść na papierosa żeby nie słuchać lamentu maszyny, ale to marne rozwiązanie.
bidon184 - 23 Kwiecień 2014, 18:10
no takie wycinanie zawsze jak maszyna odpali jest poprzedzone ,co to ku........wa jest
takietam - 23 Kwiecień 2014, 18:31
Kwestia przyzwyczajenia - mam chińczyka, który przy wycinaniu nawet prostych wzorów wydaje takie odgłosy, że strach podejść. Przy skomplikowanych wycinankach "śpiewa" tak samo, tylko trochę dłużej
evik - 23 Maj 2014, 10:05
Błagam o pomoc jak zmienić logo kolorowe na czarnobiałe i krzywe?
Evik
restauro - 23 Maj 2014, 10:37
Dołącz zdjęcie .
Shame - 23 Maj 2014, 11:52
Wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać
A tak serio, to faktycznie jak napisał restauro, podłącz pod swój post zdjęcie lub wrzuć je gdzieś (Google Drive, Picasa, OneDrive, jakikolwiek darmowy hosting) i daj link.
Zagadnienie wektoryzacji obrazów jest złożone i lepiej pracować na przykładzie. Jeśli będzie proste logo, to pewnie po prostu zrobimy ci to, zamiast opisywać jak albo jedno i drugie
|
|