| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - problem z zapisem do nizszej wersji corela
mmarmolade - 25 Kwiecień 2014, 10:02 Temat postu: problem z zapisem do nizszej wersji corela Witam, jestem początkującym corelowcem więc sorki jeśli temat jest banalny :) Mam problem tego typu - mam plik z projektem w wersji x6, który otwiera się bez problemu. Drukarnia jednak wymaga pliku w wersji max x4, ale kiedy próbuję zapisać go w niższej wersji wyświetla mi się komunikat "błąd podczas odczytu mapy bitowej, kliknij PRZERWIJ, PONÓW lub ZREZYGNUJ". Jest to bardzo dziwne, bo plik x6, w którym jest przecież ta sama bitmapa otwiera się bez problemu.
Próbowałam już importować plik do nowego dokumentu, zmieniać rozdzielczość bitmapy, zapisywać na innym dysku...i nic. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dzięki :)
bidon184 - 25 Kwiecień 2014, 10:17
musiałeś wykasować dane,typu np pozycja obiektu Zablokowano,jesli takie cos wykasujesz to plik cdr w nizszych wersjach nie będzxie się otwierał,nie bede tutaj wyluszczal zbytnio sprawy bo juz gdzies byla chyba omawiana,wez ten projekt poprostu wyeksportuj do pdf potem ten pdf zaimportuj do corela no i potem zapisz do nizszej wersji
Artur Miernik - 25 Kwiecień 2014, 10:31
Albo, jeśli dokument jest jednostronicowy, zapisz pracę do CMX. To powinno wyciąć z nagłówka wszystkie śmieci.
mmarmolade - 25 Kwiecień 2014, 10:32
chętnie bym to zrobiła Niestety to jest baner 6/3 m, który od dwóch dni próbuję wyeksportować do pdfa lub tifa, próbowałam już wszelkich internetowych sposobów ale nie mogę przeskoczyć szerokości 30000px w tifie a w pdfie wciąż mi się eksportuje tylko kawałek, nawet kiedy skaluję. Stwierdziłam więc że najlepiej będzie wysłać do drukarni plik cdr a tu zonk - nie da się zapisać również w niższej wersji. Skoro mówisz ze to było, spróbuje pogrzebać, dzieki :)
Artur Miernik - 25 Kwiecień 2014, 10:37
Zdaje się, że po zapisie do CMX zniknie także informacja o wielkości strony, a dokument otworzy się na rozmiarze domyślnym (A4). Będziesz więc musiała odtworzyć ten wymiar.
Poza tym, napisz, jakiej rozdzielczości masz bitmapę.
mmarmolade - 25 Kwiecień 2014, 10:50
Nie wierzę, ten cmx zapisany do wersji x3 otworzył się bez żadnych problemów w normalnym rozmiarze :)
Teraz jeszcze pytanko - czy plik w takim formacie mogę spokojnie wysłać do drukarni?
Artur Miernik - 25 Kwiecień 2014, 11:39
W takim razie, nic tylko czary.
Niby tak, ale jest coś, czego nie pamiętam: wydaje mi się, że CMX jest bez kompresji. Dlatego lepiej zapisz to z powrotem do Karola.
MMarmolado, Bądź tak miła i ustaw sobie płeć w profilu.
tegraf - 25 Kwiecień 2014, 13:07
| mmarmolade napisał/a: | | który od dwóch dni próbuję wyeksportować do pdfa |
A co się dzieje z tym pdfem? Dlaczego nie możesz go wyeksportować?
mmarmolade - 25 Kwiecień 2014, 13:12
ehhh, to faktycznie czary, bo kiedy zapisuję z powrotem w corelu i próbuję otworzyć wyskakuje mi błąd programu.
Ale i tak spoko bo w drukarni powiedzieli że spróbują otworzyć 16, a jakby co mam tego cmx.
Dzięki za pomoc!
Oczywiście że będe tak miła - płeć zaznaczona
Shame - 25 Kwiecień 2014, 13:32
Ja tylko dorzucę swoje 3 grosze - do ulubionego przez gawiedź PDFa nie idzie wyeksportować projektów większych niż 5 x 5 metrów. Znaczy się sam PDF ucina wszystko co wychodzi poza ten rozmiar, ale tylko pozornie. Najwidoczniej to maksymalna wielkość CropBoxa, jednak informacje o (większej niż prezentowana strona) grafice w pliku są zachowywane. Na przykład, taki "przycięty" PDF zaimportowany do AI otwiera się w pełnej krasie, tylko rozmiar strony jest ustawiony na 5x5m, niezależnie o ile większy był pierwotny projekt.
Wspominam o tym przy okazji, gdyż mmarmolade ma baner 6x3m, czyli większy niż maksymalny
Odnośnie tworzenia tak dużych projektów, to ja na przykład projekty większe niż 5 metrów robię w skali, żeby w PDFie się zmieściły, tylko nadaje np. dwukrotnie większą DPI obrazów - w drukarni bez problemu sobie zeskalują, a bitmapa powiększona dwukrotnie zejdzie do właściwej rozdzielczości dpi
tegraf - 25 Kwiecień 2014, 14:38
| Shame napisał/a: | | do ulubionego przez gawiedź PDFa nie idzie wyeksportować projektów większych niż 5 x 5 metrów. | Idzie, idzie. Sam pdf też niczego nie ucina i jest jak najbardziej w porządku.
Problem pdfów większych niż 5x5 m to problem Acrobata, nie pdfa. Każda inna przeglądarka (np. Foxit) wyświetla takie pdfy bez problemu.
Shame - 25 Kwiecień 2014, 18:11
Oj, to musze spradzić, bo jak miałem takie historie to zawsze drukarnie mówiły że coś nie tak Dzięki za radę. Człowiek zawsze może się czegoś nauczyć.
Artur Miernik - 25 Kwiecień 2014, 22:00
Od dawna w domu nie używam AcrobatReadera. Dosyć nerwów.
Shame - 26 Kwiecień 2014, 08:29
No ja przez pracę jestem przyzwyczajony, bo tam jest pakiet Adobe Acrobat Pro, a używam go głównie do preflightu (wersje Pro mają bardzo dobrą wtyczkę). Dodatkowo, wnioskując z kontaktów z różnymi drukarniami odnoszę wrażenie, że Adobe Reader przoduje Najwidoczniej nie jest to dobry trend, skoro firma, która opracowała format nie potrafi dobrze zrobić programu dedykowanego do odczytu tegoż formatu
Artur Miernik - 26 Kwiecień 2014, 09:25
Acrobat Pro jest w porządku. Za to sam Adobe Acrobat Reader, to śmieć.
bidon184 - 26 Kwiecień 2014, 09:34
i tu nie do końca się z Tobą zgodze Acrobat Reader to baaaaaardzo przydatny program nie będe na oficjalnym forum się zbytnio rozwijał ale jeśli chodzi o wyciąganie fontów to ta aplikacja to jak że tak powim pacierz
|
|