Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Problem z kolorami

ar1990 - 26 Kwiecień 2014, 08:28
Temat postu: Problem z kolorami
Witam,

Pracuje na starszej wersji Corela 9.
Chciałam stworzyć projekt w wersji RGB, przeczytałam gdzieś że Corel ma automatyczne ustawienia na CMYK, z braku wiedzy zmieniałam każdy kolor ręcznie z osobna na RGB, a że był to mały projekt logo to nie było to dla mnie jakimś problemem.
Problemy pojawiły się po eksporcie pliku do jpg. Oczywiście przy eksporcie zaznaczyłam że ma być to paleta rgb. Po otworzeniu pliku w jpg kolory wyglądają zupełnie inaczej, następnie otworzyłam ten plik w photoshopie i ukazała mi się trzecia zupełnie inna wersja kolorystyczna.

Co robię źle?

Po 2. czy macie jakieś sposób na jaskrawe, żywe kolory? próbowałam zmieniać przez efekty - dopasowanie kolorów - jaskrawość - kontrast - intensywność. Niestety efekt jest niezadowalający.

Po 3. Jeśli tworzycie projekt który ma być zarówno na stronie internetowej jak i banerach reklamowych jakiej użyacie palety RGB czy CMYK?

Może moje pytania wydaja sie śmieszne, jednak proszę sie nei śmiać:)

Shame - 26 Kwiecień 2014, 08:37

No dużo by gadać, ale można zacząć od sposobu wyświetlania projektu. Masz 3 środowiska, w których możesz obejrzeć obraz, do tego dwa z tych trzech środowisk posiadają możliwość proofowania, oraz posiadają 2 możliwe ustawienia przestrzeni kolorów. Dodatkowo, w dwóch programach masz opcję osadzenia profilu kolorów, co powoduje inne wyświetlanie obrazu w tym trzecim środowisku. Jasne? 8-)

A teraz na poważnie. Pomimo, że powyższy tekst dość dobrze opisuje Twoją sytuację, to może brzmieć dla Ciebie jak bełkot. A żeby z Corela wypuścić obrazek tak, by kolory się zgadzały, to musisz zrobić 3 rzeczy:
    ustawić roboczą przestrzeń kolorów na RGB (najlepiej z profilem sRGB)
    włączyć proofowanie kolorów
    podczas zapisu obrazu powinieneś również wybrać RGB ale dodatkowo osadzić profil kolorów (ten sRGB)

Jak to zrobić było już nie raz na forum, a najlepiej radzę poczytać o tym czym są owe profile z genialnego FAQ napisanego przez tegrafa.

bidon184 - 26 Kwiecień 2014, 09:16

niom Shame ma racje ,ale ja zrobił bym to prościej ,poprostu w oknie wyboru profilu kolorów wybrał profil adobe i przestrzeń RGB i musi sie z gadzać po otwarciu takiego cuda w szopie :-)
ar1990 - 26 Kwiecień 2014, 09:58

No to może powiem krok po kroku co zrobilam...

Otworzyłam Corel Draw, następnie weszłam w narzędzia -zarządzanie kolorami - profile.
Ustawiła format sRGB ( screen 1)
Narysowałam kwadrat, wypełniłam kolorem. (paleta kolorów widocznie sie zmieniła)
Zaznaczyłam ten kwadrat weszłam w wypełnienie jednolite(okno dialogowe) i pojawiło się to co widziemy na screenie 2. czyli model CMYK?

no i pomimo starań dalej nie wiem jak zrobić proofowanie...

bidon184 - 26 Kwiecień 2014, 10:29

ja nie wiem czy ty czytasz co ja pisze,co wogle znaczy proof,to juz po polsku nie mozemy pisać,.wyciąg to wyciąg i nic tego nie zmieni ,jesli zrobisz tak jak pisze to musi powtarzam musi sie zgadzać!!!

ar1990 - 26 Kwiecień 2014, 11:05

W mojej(starej) wersji corela. przy otwarciu nowego dokumentu nie wyskakuje to okno co u Ciebie, poprostu otwiera się nowy arkusz który jest automatycznie zapisany w CMYKU, dlatego próbowałam to zmienić tak jak pisałam narzędzia -zarządzanie kolorami - profile.

Nieważne, chyba najlepiej będzie jak zainstaluje nowszą wersje.
W każdym razie dzięki za starania.

bidon184 - 26 Kwiecień 2014, 11:09

nie wyskakuje ponieważ i tu sory za reprymende ,zamiast najpierw poznać interfeis to zabrałeś /zabrałaś sie za personalizacje programu,te okno pup up musi być w wersji 9,wejdź w Narzędzia -opcje dostosowania -ogolne -dostosowanie i zaznacz pokaz okno nowy dokument i zaznacz to okno