Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Jak wykonać takie napisy ?

ronnie147 - 9 Maj 2014, 21:07
Temat postu: Jak wykonać takie napisy ?
Witam. Jestem tu nowy i chciałbym prosic o pomoc. Planuję wykonać reklamę na smaochodzie ale mam problem z szatą graficzną. Wymyśliłem, że będą oklejone tylne szyby busa (jakieś zdjęcie z domem, ogrodzeniem i obok 4 napisy- siatki, panele, bramy, przęsła)
a na samej górze osobno adres strony internetowej. Próbując robić samemu co nieco w corelu wychdzą mi mało rzucajace się w oczy efekty. W załączniku przedstawiłem swój próbny projekt i zmiany o jakie mi chodzi. Jeżeli byłby ktoś tak miły i mógł podrzucić mi pliki z napisami tak abym mógł je sobie edytować to będe wdzięczny.

dj_maras - 9 Maj 2014, 21:15

jak ktoś ci ma podrzucić fajny napis fajną czcionką to ty tez musisz mieć ta czcionkę zeby sobie edytować...

poszukaj w necie fajnych czcionek i cos wymyslisz fajnego.
lub ściągnij jakieś gotowe wektory i podstaw czcionki.

Cysorz - 9 Maj 2014, 21:23

Cześć.
Pytanie zadałeś w dziale POMÓŻ MI a nie ZLECĘ, więc rozumiem, że szukasz pomocy. Naprawdę nie ma sprawy, ale musisz bardziej sprecyzować pytania. Czy masz już siatkę samochodu (tak zrozumiałem z treści Twojego postu) i tylko typografia sprawia Ci kłopoty? Jeżeli tak, to wrzuć ją tutaj (siatkę rzecz jasna - zwymiarowaną!!!), spróbujemy coś "wykombinować". Bez tego będzie ciężko - to jakby doradzać komuś czy buty widziane na wystawie będą pasować jego żonie do bielizny ;)

Shame - 9 Maj 2014, 21:33

No jeśli chodzi o te podwinięte narożniki, to można zrobić samemu albo zessać jakieś darmowe wektory: google search

Jeśli samemu, to rysując obiekt, który wygląda jak obrys takiego podwiniętego narożnika (czyli ten szpic z półokrągłą podstawą), a głębię uzyskać przez zastosowanie gradientu o kształcie stożka i ustawiając środek gradientu na szpic lub ciut dalej (to trzeba metodą prób i błędów).

Trzeci sposób - najprostszy, ale jednak dający bitmapę, a nie wektor - odpalenie PhotoPainta i użycie GOTOWEGO efektu 3D > Zawinięcie Strony (u mnie Page Curl...)

Odnośnie tych kostek z literami tworzącymi jakiś napis, to już programy 3D. W Corelu to będzie mordęga, chociaż rzecz jasna, pewno się da. Więc albo AutoCAD albo zmień koncepcję :-P

bidon184 - 9 Maj 2014, 21:56

hehe,te zawinięcie strony to już na innym forum widziałem,a kolege zaółożyciela tematu też,ale oki ,trza probować wszędzie :-)
Cysorz - 9 Maj 2014, 21:57

Shame - czy na pewno odpowiadasz w tym temacie czy też ja inne załączniki widzę?
;-)

Shame - 9 Maj 2014, 22:05

Ja widzę taki załącznik:

Tylko bez tych żółtych zaznaczeń i strzałek- te dodałem, by wskazać, na które zagadnienia odpowiadam :-]

chezare - 11 Maj 2014, 17:18

KOSTKI