Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak zmniejszyć zdjęcie nie przycinając go.

adas-25 - 22 Maj 2014, 17:42
Temat postu: Jak zmniejszyć zdjęcie nie przycinając go.
Witak Wszystkich :)
Dla mnie to czarna magia ten cały Corel więc proszę o pomoc i opis krok po kroku.
No i oczywiście o wyrozumiałość :mrgreen:

Chodzi mi o to że chciałbym zmniejszyć zdjęcia do konkretnych wymiarów (6,3X5,8 ; 8,9X7,3)
i chciałbym się zapytać jak tego dokonać nie przycinając zdjęcia.
Mają to być fotki na zegarwek z miejscem na foto. :-)
Posiadam wersję CoralDRAW X6 wersja testowa.
Proszę o pomoc bo dla mnie to czarna magia.
Ale przeciaż od tego są fora aby się dokształcać :)
Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrowionka yes

Shame - 22 Maj 2014, 19:28

No foty to raczej w PhotoPaint'cie powinieneś obracać. Jesli chodzi TYLKO i WYŁĄCZNIE o rozmiar.

Otwierasz więc PP, otwierasz w nim fotkę, z menu wybierasz Obraz > Zmień Rozdzielczość (u mnie jest Resample, bo mam angielską wersję, ale chodzi o to co jest trzecie od góry w tym menu, zaraz nad Rozmiar Papieru). Tak czy inaczej, okno wygląda tak:

Opcje mówią same za siebie. Ustawiasz docelowe wymiary, w Rozdzielczości zostawiasz 300 dpi. I gotowe. Oczywiście przyjmując, że Twoje foty mają ratio takie jak docelowy rozmiar. Nie wiem, czy czaisz w czym rzecz. Jak masz fotę 30x20 cm, to możesz z niem zrobić 6x4cm, bo stosunek boków jest taki sam.

Cysorz - 22 Maj 2014, 19:47

Albo złapać myszką za czarny kwadracik w rogu bitmapy i przeciągnąć (zmniejszyć/zwiększyć) do żądanego wymiaru ;)
adas-25 - 23 Maj 2014, 09:09

Dzięki za podpowiedzi :)
A może mi ktoś jeszcze podpowiedzieć gdzie znajdę zapisane już fotki?
Bo szukam ich i nie mogę namierzyć. Szukałem już na dysku C i nie mogę odnależć :-/

Shame - 23 Maj 2014, 09:14

To raczej nie użytkowanie Corela, tylko użytkowanie komputera. To już lekka przesada.

restauro - 23 Maj 2014, 09:44

Miejsce zapisu.
adas-25 - 23 Maj 2014, 22:31

Szkoda że co niektórzy są niewyrozumiali :/
Chodzi o to że zapis na moim kompie jest i go widzę jak otworzę, ale na innym kompie nie ma. hm

Cysorz - 23 Maj 2014, 23:08

A jak włożysz rzodkiewkę do zielonej marynarki to wyciągniesz ją z pomarańczowej? I to wiszącej w innej szafie?
restauro - 24 Maj 2014, 08:37

Cytat:
Chodzi o to że zapis na moim kompie jest i go widzę jak otworzę, ale na innym kompie nie ma.

Musisz w takim razie utworzyć sieć domową .Będziesz miał wówczas dostęp do wszystkich plików .Możesz ewentualnie skorzystać z jakiejś chmury lub poczty internetowej .
W ostateczności zapisz plik na pendrive'a i otwórz w innym komputerze .

bidon184 - 24 Maj 2014, 09:51

aaaa,chyba skumałem o co kaman :-) tu nie chodzi o sieć domopwą tylko o taka pierdólke jak udostepnianie,po zapisaniu plików windows domyslnie ustawia jako zablokowane,poprostu należy zmienić folder na udostępnij :-)
restauro - 24 Maj 2014, 10:49

Cytat:
aaaa,chyba skumałem o co kaman

Jeśli to o to chodziło to powinieneś zgłosić się od działu kadr na portową .

bidon184 - 24 Maj 2014, 11:06

hehe :-P ,dobry pomysł :mrgreen: