Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Źle działa funkcja łączenia (dwa przypadki - przykład)

mk321 - 23 Maj 2014, 15:46
Temat postu: Źle działa funkcja łączenia (dwa przypadki - przykład)
Robię rysunek. Zrobiłem obrys, pogrubiłem go, zrobiłem obiekt z obrysu, żebym mógł manipulować grubością w różnych miejscach. A potem chciałem wyciąć otwór w tej pogrubionej "linii" (już nie linii). Ale nie działa.

Jak robię to samo na zwykłym obiekcie to działa.

W załączniku dokładny przykład - pokazuję po kolei co robię i co nie działa.

Corel ma buga czy ja coś źle robię?

CorelDrawX3. Sprawdzi ktoś czy w nowszych wersjach też występuje też problem?

Cysorz - 23 Maj 2014, 16:18

Ctr+K na zaznaczonym obrysie i usuń niepotrzebną już "linię".
mk321 - 23 Maj 2014, 20:58

Jak zrobię Ctrl+K to się rozłącza (i mam to samo co przed Ctrl+L).

Ja chciałbym taki efekt jak po lewej (żeby był otwór w środku).

Cysorz - 23 Maj 2014, 21:03

Zaznacz wszystkie węzły (F10) w jednym z obiektów i wciśnij "Odwróć kierunek krzywej".
marak - 24 Maj 2014, 21:39

Nie wiem jeszcze czy rada Malutkiego pomaga, ale ja w swoim X4 mam czasem to samo, niezależnie jak powstają obiekty. Czyli konkretnie, połączenie dwóch nałożonych obiektów nie daje dziury, albo raczej daje dziurę teoretyczną, bo klikając w tą (teoretyczną) dziurę obiekt nie zaznacza się czyli jest niby pusty, tylko że cały zakolorowany. Czasem pomaga żmudne rozłączanie i ponowne złączanie wszystkich węzłów, ale też nie zawsze.
Próbowałem też rozłączyć obiekty i zamiast ctrl-l stosowałem wycinanie i też było źle.
Jedynym skutecznym sposobem jaki mi udało się znaleźć to eksport takiego obiektu do .eps.
Po ponownym zaimportowaniu już jest wszystko OK.

mk321 - 24 Maj 2014, 21:41

O, dzięki! Działa.

Tak jak napisałeś, zaznaczenie wszystkich węzłów na jednym obiekcie, "Odwróć kierunek krzywej" i dopiero "Połącz".

Nie rozumiem jak działa ta opcja "Odwróć kierunek krzywej", ale dało efekt jak chciałem :)