| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Gradient na tekscie ogólniej obiektach
venon - 15 Październik 2007, 11:52 Temat postu: Gradient na tekscie ogólniej obiektach Witam serdecznie chciałbym się na początku przywitać ze wszystkimi gdyż jestem pierwszy raz na Waszym forum.
Mam problem ze stworzeniem gradientu na obiektach, jestem człowiekiem który cały życie przesiedział na Photoshopie i z musu muszę się nauczyć Corela, dlatego będę starał się wam czasami zająć kawałek czasu.
Chciałbym wykonać napis który, będzie oczywiście wektorówką tylko, że przez niego przechodzić będzie elipsa z jednej strony wypełniona gradientem a z drugiej jednym kolorem.
Zamieszczam plik wykonany w PS który przybliży to co chciałbym uzyskać.
Proszę serdecznie o pomoc w uzyskaniu efektu.
Pozdrawiam
venon
Stawe - 15 Październik 2007, 12:56
Można normalnie, wybrać wypełnienie gradientem z opcją Custom (nie wiem jak to się nazywa w polskiej wersji), gdzie można ustawić dowolną ilość kolorów gradientu. np. dwukolorowy z lewej a "jednokolorowy" z prawej - czyli np. od niebieskiego do niebieskiego.
Opcja "radial" pozwala rozłożyć kolory koliście...
Tylko ta elipsa... może narysować prostokąt w kolorze tła na napisie i połączyć go w jeden obiekt z tekstem. Litery będą wtedy "dziurą" w prostokącie co pozwoli położyć pod spodem dowolne obiekty o dowolnym wypełnieniu.
bizzart - 15 Październik 2007, 14:26
Efekt jest prosty:
Tekst --> na krzywe --> rysujemy elipse która robi za soczewkę rozjaśniającą --> z soczewki i napisu robimy część wspólną -->na górna część wrzucamy interakcyjne wypełnienie z kolorami jakie chcemy i GOTOWE
anonymus - 15 Październik 2007, 15:41
Sposobów jest wiele, ale żeby to był "czysty" wektor można po napisaniu tekstu dołożyć jakąś krzywą (dokładność ma znaczenie tylko w miejscu granicznym) i z opcji transformacji wybrać "część wspólna". Będą to wtedy dwa oddzielne obiekty, każdy z nich można traktować dowolnym efektem.
|
|