Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Szukam rysunku lub czcionki - Czcionka użyta w pieczątkach

zanik - 2 Czerwiec 2014, 13:06
Temat postu: Czcionka użyta w pieczątkach
Czy ktoś może wie jak nazywa się krój czcionki który popularnie używa się w produkcji pieczątek. Przeważnie układa sie z niego Nazwę, adres, numery telefonów, NIP itp.

W załączniku przykładowy wzór.
Bardzo proszę o pomoc.

bidon184 - 2 Czerwiec 2014, 13:32

znaczy to musi być czcionka czytelna od 10 pixeli czyli jakaś z seri Gothic,no i powinna zawierać wszystkie możliwe znaki,czyli najlepsza była by pakietowa np telefoniczna ja proponuje wpisać w google LG GothicSB S i to jest font ktory ma dosłownie wszystko :-)

PS,ten font ma powyzj 5 MB te z chomika to nie ten font ;-)

zanik - 2 Czerwiec 2014, 14:07

A możesz go gdzieś wystawić albo wysłać do mnie pocztą?
bidon184 - 2 Czerwiec 2014, 14:09

napisz do mnie na pw i daj maila
Cysorz - 2 Czerwiec 2014, 16:39

W pieczątkach używa się takiego fontu jak się komu żywnie podoba - to nie czasy linotypu ;)
Ważne jest, żeby nie miała zbytnich przewężeń a przy małych rozmiarach powinien to być krój jednoelementowy (bezszeryfowy).

morfeusz448 - 4 Czerwiec 2014, 12:02

Malutki napisał/a:
W pieczątkach używa się takiego fontu jak się komu żywnie podoba - to nie czasy linotypu ;)
Ważne jest, żeby nie miała zbytnich przewężeń a przy małych rozmiarach powinien to być krój jednoelementowy (bezszeryfowy).

zgadzam się z tym w 100% ;) mój kolego Bicawrc93 na tym się zna o wiele lepiej ode mnie ;)

mosiumm - 7 Czerwiec 2014, 13:46

no właśnie, co producent pieczątek to inna czcionka.
nie ma wymogów dotyczących czcionek na pieczątkach.

bidon184 - 7 Czerwiec 2014, 17:29

no wymogów nie ma ,ale tak jak pisałem wczesniej czcionka musi być czytelne i co najważniejsze ,takie moje zdanie jest, musi mieć wszystko i jeszcze wiecej,dlatego koledze zaproponowałem LG i w tajemnicy wam powiem :-) że jest mega zadowolony :-)