Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Wykonanie Tablo

Vil - 5 Czerwiec 2014, 15:17
Temat postu: Wykonanie Tablo
Witam wszystkich, i przy okazji... Witam! To mój pierwszy post na tym forum.
Mam pewną prośbę. Jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o większość programów graficznych (Paint włącznie), a na koniec edukacji w LO zlecono mi zrobienie tabla klasowego. Wiem oczywiście jak to wygląda, ale nie wiem w jaki sposób przygotować ramki do tego tabla w tym programie, dlatego zwracam sie z pomocą do was. Prosiłbym, o ile można, wytłumaczenie mi krok po kroku jak mam się za to zabrać, jaka powinna być rozdzielczość pliku itd. Jeśli o to chodzi, to klasa liczy 21 osoby, 22 jest wychowawca.
*PS. Żeby nie było, szukałem już informacji na temat tablo na tym forum, lecz nie znalazłem nic, co by mi pomogło.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi! :poklon

Shame - 5 Czerwiec 2014, 15:49

Powiem tak - jeśli nie znasz podstaw operowania narzędziami w Corelu, to żadna dawka podpowiedzi ci nie pomoże, szczególnie, że nie podałeś rozmiaru docelowego pracy itp.

No bo co z tego, że powiem ci, żebyś przygotował 3 warstwy, które w części zdjęć indywidualnych będą zawierały: górna - ramki dla fotek oraz imię i nazwisko, środkowa - foto, dolna - tło i tekst powtarzający się ("XY LO w Pile, kierunek ..." oraz "Uczeń, uczennica" i inne takie). W ten sposób możesz skopiować taką stronę 22 razy i wrzucać tylko foto na środkową warstwę oraz zmieniać nazwisko na górnej.

Musisz uwzględnić spory margines na oprawę - tabla są zazwyczaj szyte w twardą, kaszerowaną materiałem oprawę z tłoczeniem. No chyba, że będziecie mięli zwykłe drukowane?

Ja kilka lat z rzędu robiłem tabla dla Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - tam była maskara... w sumie od 600 do 800 nazwisk z 2 wydziałów i 10 specjalności... Eh, to była mordęga :-/

Tak na marginesie - skoro wybrano cię na twórcę tablo, to znaczy, ze chociaż trochę musiałeś się znać na grafice, co? Dla mnie LO było wieki temu, ale pamiętam, że raczej nie zrzucano na ludzi takich obowiązków bez przemyślenia sprawy ;-)

Vil - 5 Czerwiec 2014, 16:00

Brzmi bardzo podobnie jak w GIMPie, trzeba przyznać. Może i coś tam na nim potrafiłem, ale to było parę lat temu, odechciało mi się jakiejkolwiek zabawy z programami tego typu. Jak żaden leń sie za to nie chciał wziąć, to już wolałem to wziąć na siebie. Myślę, że moge sobie z tym i tak poradzić. Rozmiar docelowy pracy? Kartka A4.
Shame - 5 Czerwiec 2014, 16:44

Vil napisał/a:
Kartka A4

Pion czy poziom? Jak będzie oprawiane tablo? Zwykły druk szyty czy twarda oprawa klejona? Więcej info, jeśli chcesz, żeby ci gawiedź pomogła ;-) Ja mogę ci coś skrobnąć, jak dasz potrzebne info ;-)

U mnie tablo wyglądało tak:

Wiem, że obrazek jest na stronie Absolutoria.pl, ale oni zerżnęli od nas projekt po tym, jak szanowne władze UE zdecydowały się wymienić nas na nich, bo mięli o parę groszy na sztuce taniej :-/