Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Hyde Park - Błędy SQL forum

Shame - 13 Czerwiec 2014, 21:38
Temat postu: Błędy SQL forum
Hejka. Od paru dni ewidentnie coś nie bardzo styka i nie wszystkim użytkownikom (w tym również mnie) forum działa jak należy i nie chce odkryć swych tajemnic ;-) Problemy pojawia się podczas chęci przejrzenia podforum Grafika Wektorowa i/lub Nieprzeczytane Posty Od Ostatniej Wizyty jeśli jest wśród nich post z działy Grafiki Wktorowej.

Komunikat błędu jest nastepujący:

Kod:
Could not obtain topic information

DEBUG MODE

SQL Error : 1194 Table 'phpbb_posts_text' is marked as crashed and should be repaired

SELECT t.*, u.username, u.user_id, u.user_level, u.user_jr, u2.username as user2, u2.user_id as id2, u2.user_level as user_level2, u2.user_jr as user_jr2, p.post_username, p.post_approve, p2.post_approve as post_approve2, p2.post_username AS post_username2, p2.post_time , pt.post_text, pt2.post_text as last_post_text FROM (phpbb_topics t, phpbb_users u, phpbb_posts p , phpbb_posts_text pt, phpbb_posts_text pt2, phpbb_posts p2, phpbb_users u2) LEFT JOIN phpbb_topics_ignore i ON (i.topic_id = t.topic_id AND i.user_id = 5108) WHERE t.forum_id = 2 AND i.topic_id IS NULL AND t.topic_poster = u.user_id AND p.post_id = t.topic_first_post_id AND p2.post_id = t.topic_last_post_id AND u2.user_id = p2.poster_id AND pt.post_id = t.topic_first_post_id AND pt2.post_id = t.topic_last_post_id AND t.topic_type <> 2 AND t.topic_type <> 3 ORDER BY t.topic_type DESC, t.topic_last_post_id DESC LIMIT 0, 30

Line : 484
File : viewforum.php

Poszedłem za poradą samego forum, które na dole komunikatu o błędzie podpowiada:

Kod:
Jeśli nie potrafisz znaleźć rozwiązania tego problemu,
możesz spróbować poszukać, lub zadać pytanie na forum: http://www.przemo.org/phpBB2/

Na tamtejszym forum znalazłem rozwiązanie tegoż problemu i byłoby super, jakby ktoś mógł to zrobić :-|

Rozwiązanie: należy wykonać zapytanie

Kod:
REPAIR TABLE phpbb_posts_text

Cysorz - 14 Czerwiec 2014, 00:47

Dołączam się do prośby, też mnie to wkurza...
restauro - 14 Czerwiec 2014, 08:29

Shame
Może napisz na PW. do Rolanda .

bidon184 - 15 Czerwiec 2014, 07:29

moim zdaniem problem tkwi w tym temacie

jakby moderator go usunął z panelu moderatora to subforum powinno wrócić do normy,bo reszta tematów otwiera sie normalnie

chezare - 15 Czerwiec 2014, 21:10

Bidonik, właściciel serwera bierze od Rolanda kasiorę, to niech reperuje tabele :-)
Shame - 15 Czerwiec 2014, 21:33

chezare napisał/a:
właściciel serwera bierze od Rolanda kasiorę

Kurcze, nawet nie wiedziałem. No to muszę powiedzieć, że nie powinien zobaczyć złamanego grosza biorąc pod uwagę "uptime" i błędy baz danych (oraz podejrzewam, że ilość miejsca też nie oszałamia) ;-)

chezare - 16 Czerwiec 2014, 07:31

Shame, ja nie wiem czy Roland płaci za miejsce i ruch który serwis generuje, ale nie sądzę żeby było inaczej. Jakiegoś tam bloga to można godząc się na reklamy za darmo uruchomić, ale z serwisem korzystającym z baz danych, to raczej się nie uda :-)
Roland reklamuje tutaj swoje książki, muszę przyznać, że bardzo dyskretnie, czy mu się to opłaca nie wiem, może być tak, że do tego "interesu" dopłaca?

bidon184 - 16 Czerwiec 2014, 08:23

no ,oki ale czemu np s-p-i-n nie może usunąc tematu,a nóz to coś pomoże :-)
Shame - 16 Czerwiec 2014, 09:14

Dywagacje chyba są już zbędne, bo temat, który wskazał Bidon został osunięty. Teraz forum działa dobrze.

Bidon, tak na marginesie, to skąd wiedziałeś, że to akurat ten wątek?

bidon184 - 16 Czerwiec 2014, 09:57

znaczy to bylo widać po przeglądnieciu subforum przy stanie nie zalogowany,a skad domyslałem sie ze po usunięciu tematu forum wróci do normy? a to z autopsji,byłem kiedyś moderatorem,moderatorem globalnym pewnych for o telefonach to takie przypadki mi sie pary razy zdarzyły
Shame - 16 Czerwiec 2014, 11:37

Tak, tak, czaję. To, że post był powodem błędu to w zupełności rozumiem (również prowadziłem fora ;-) ), tylko sąd wiedziałeś, że akurat ten?
bidon184 - 16 Czerwiec 2014, 11:49

no to mozna na dwa sposoby,mozna wejsc w narzędzie deweloperskie przeglądarki i tam wywali co sprawia problem,albo tez poprstu jako niezalogowany wejsc w subforum i odpalić tematy ,jesli dzialaja a ten konkretny sie nie otwiera to sprawa jasna,no tu oczywiscie w tym drugim sposobie trzeba okreslic mniej wiecej czas błędu,no ale to w tym przypadku nie duzy proble bo to raptem 6 tematów do odpalenia będzie,nie wiem czy skumałes ,nie umiem tlumaczyć cholercia :-)
Shame - 16 Czerwiec 2014, 12:09

Tak, czaję. Czyli metoda prób i błędów ;-) Przekopać kilka ostatnich tematów i sprawdzić.

A z narzędzia deweloperskiego? Otwierasz konsolę i gdzieś w kodzie znajdują się informacje (np. wyniki zapytań SQL przesłane przez php) które wskazują dany topic (czyli gdzieś w kodzie jest, że gdzieś tam jest topic.id = NULL albo inny badziew, który powinien mieć wartość)?

bidon184 - 16 Czerwiec 2014, 15:59

no tak ,tam error sie pojawi ,gdybym wiedzial ze to Cie zainteresuje to ym screena zrobił,ale jak znajde gdzies na necie to Ci podesle
chezare - 16 Czerwiec 2014, 16:51

Wszystko elegancko, ale S-p-i-n powinien trafić do lochu :-)
To nie jest rozwiązanie, to tak jak byś się oparzył w rękę i ci ją amputowali żeby nie bolała.
Wyobraź sobie teraz że takie nieszczęście dotknęło temat Tegrafa o zarządzaniu kolorami?
Cała ta sytuacja jest spowodowana błędami w danych na serwerze, który nie jest Rolanda.
Popsuli, niech reperują.

bidon184 - 16 Czerwiec 2014, 18:11

no nie z tematem Tegrafa to zrobiło by się inaczej :-) bez takiego hardcoru :-) a tu moim zdaniem nie było takiej potrzeby i tzeba było podjąc radykalne środki żeby ludzie poprostu mogli pisać :-)
Shame - 16 Czerwiec 2014, 18:33

Jasne bidon184, ale sam przyznasz, że to leczenie syfa pudrem, prawda? Odnoszę również wrażenie, że to nie tylko wina samego serwera, ale również pewnie po części skryptów tego forum, które jak na standardy IT są, delikatnie mówiąc, archaiczne. Ponownie w tym miejscu postuluję, jeśli to możliwe, o migrację na którąś z oficjalnych wersji phpBB, najlepiej nr 3, gdyż nie bez kozery koderzy ulepszają skrypty. Bo wciąż wyłażą jakieś buraki. Do tego byłoby fajnie, gdyby na forum grać jakieś plug-in'y, które przecież nikogo nie zabiją, a usprawniłyby pracę ;-) Wtyczki linkowania do YouTube'a, możliwość linkowania SWF, zabezpieczenia anty-bot'owe, jakieś skórki i inne tego typu pierdołki. A jak wspominałem, takie transfery między wersjami for są możliwe nawet bez utraty jakichkolwiek danych. No ale mam wrażenie, że chyba tylko mi by na tym zależało... :-?
bidon184 - 16 Czerwiec 2014, 19:06

ja tez jestem za odnowieniem forum,ale to bez boleśnie nie przejdzie,trzeba najpierw zrobić kopie forum i najlepiej wgrać ja na niezalezny serwer albo na swojego kompa poprostu,tak dla bezpieczeństwa ,no ktotko mowiąc trza miec ze dwa dni i tu pewnie tkwi problem Rolanda,czyli brak czasu,po drugie ,i to znow jeden dzień ,nalezy moderatorom dać wieksze uprawnienia,bo teraz to chyba oni nie mogą ingerować w np podpis,bo jesli damy mozliwośc tube lub swf to mozna sie zdziwić,chyba zeby zablokowac to na stale w podpisie,ale nie jestem pewny czy sie tak da bez moda,bo jesli chodzi o tube ,to ja jetem za opcja żeby dać BBCode na minitube to ten kto jest na modemie nie straci całego transferu wchodząc w temat gdzie jest np 30 playerow,a jesli chodzi o swf to chyba nie ma problemu,bo serwery się opanowały i nie dopuszczają pliku ktory nie ma przynajmniej dwuklatkowej ciągłości,bo pamietacie co z imageshack się stało :-) dwa tygodnie chlopaki walczyly zeby serwer odblokować w sensie oczyścić :-) ,bo trza pamiętać że do swf mozna władować muzyke powiedzmy typu bogurodzica do obrazu o rozmiarach 1 piksela :-) chyba nie musze pisać ile cxzasu zajmie znalezienie takich klocków :-) a serwer cały czas nam spiewa wspaniała pieśn :-) dlatego tez na image nie mozna juz ladowac swf zreszta wieeele serwerow padło i teraz jest dosc cięzko zaladowac swf
Shame - 16 Czerwiec 2014, 20:54

Wiem, że to nie rzecz na godzinkę i SIUP! już jesteśmy na "nowym". Najpierw trzeba zgrać bazy danych, wrzucić na nowe forum (nie koniecznie na nowy serwer, ale inny katalog, inna baza danych). Potestować, zobaczyć, czy wszystko gra, dopiero na koniec zmienić przekierowanie domeny ;-)

Oczywiście te plug-in'y to były przykłady. Mało to modów jest do phpBB? Dosłownie tysiące, w tym tych oficjalnych. Można wybrać najpotrzebniejsze ;-) Mnie na ten przykład nic tak nie irytuje jak wpieprzajace się w tekst emotikonki, bo obecna wersja odczytuje z tekstu "o k o" jako " ok o". W każdym normalnym forum emotikony są obsługiwane przez ":" na początku i na końcu, żeby takie historie się nie zdarzały. Wiem, wiem: "to se wyłącz Uśmieszki w tekście" - ale nie o to chodzi, prawda?

A moderowanie faktycznie właściwie tu nie istnieje. Członkowie grupy moderującej zazwyczaj rozkładają ręce, bo pewno mało co mogą. A przecież są tutaj zasłużone osoby, które bywają codziennie, nie kierują się emocjami (zbytnio) i potrafiliby ogarnąć forum, jeśli zdarzyłoby się nadużywanie ewentualnych możliwości (jak wspomniane wrzucanie filmów z YT - tutaj miniaturki faktycznie byłyby dobrym pomysłem).

A jeśli Roland nie ma czasu, co jest przecież zrozumiałe, to może mógłby poprosić kogoś o pomoc? Nie zapominajmy - jedyna rzecz, która dobrze wychodzi samemu, to samogwałt ;-)

A jeżeli Roland faktycznie płaci za serwer, lub serwer płaci się sam poprzez dyskretną reklamę książek z Helionu ;-) to może warto by pomyśleć o zmianie? Nie dalej jak w zeszłym tygodniu załatwiałem serwer o pojemności 25 GB i 1 TB transferu miesięcznie, obsłudze SQL (10 baz) i php5 za 150 netto/rok. Mam wrażenie, że tyle kasy dałoby się zebrać poprzez "zrzutę". Wiem jednak jak to jest - każdy będzie myślał "szkoda kasy... teraz nie mam... ktoś inny się złoży..." i rok minie jak z bicza strzelił. Jednakże jak ktoś zarabia, ma firmę itd. i jest sprawie oddany, to może by o tym pomyślał? Ja bym mógł od ręki założyć forum na serwerze mojej firmy, ale nie wiem jak długo będę tam pracował i potem mogą zmienić hasła i będzie kicha. Oczywista alternatywą są bezpłatne hostingi i ostatnio taki znalazłem (dla strony teścia) - ale jest dokładnie 1/10 tego płatnego: 2 GB miejsca, 100 GB transferu, 2 bazy SQL... Ale zero reklam i badziewia. Na prawdę dobry hosting, jeśli ktoś potrzebuje umieścić gdzieś stronę, czy nawet sklep. A może ktoś pracuje na uczelni albo gdzieś i dałby radę wykrzesać nieco miejsca na serwerach (za zgodą Władz, oczywiście), żeby to istniało, niezależnie od okoliczności?

Eh, wszyscy pewno mogą się wypowiadać do momentu, w którym nie przyjdzie za coś zapłacić :-/ Rozumiem to, bo sam mam niewiele (i to nie nieuzasadniona skromność, tylko smutna prawda), ale tak lubię to forum, tyle mnie nauczyło, że gdybym miał choć garść funduszy, bez mrugnięcia okiem zhostowałbym je gdzieś, gdzie mogłoby się rozwijać ;-) Bo u nas tak jakby stagnacja... A kiedy stagnacja trwa zbyt długo, zamienia się regres...

Cysorz - 16 Czerwiec 2014, 21:56

Nie potrzeba wiele - koszt paczki papierosów na rok to żaden problem podejrzewam.
A reklamy niech się wyświetlają niezarejestrowanym (boty też pod to podchodzą?) - dla nas to nie będzie problem, bo ich (reklam) widzieć nie będziemy - bo rozumiem, że można tak to ustawić?
Nie znam się na tym niestety, ale ja się w każdym razie deklaruję, że taką cegiełkę od siebie dołożę...

roland - 18 Czerwiec 2014, 10:04

Witam

Bardzo dziękuję za zainteresowanie problemem, a w szczególności podziękowania dla Shame za informację. Skontaktowałem się z adminem i faktycznie w logach pojawił się komunikat o błędzie, jednak już nie występuje i powinno być OK. Baza została jednak profilaktycznie przebudowana.

Jeszcze raz dzięki za informację, staram się utrzymać forum, choć jak ostatnio zapewne zauważyliście rzadko zaglądam na forum. Niestety, ale jeszcze prawie rok będę miał problem z wolnym czasem.

Shame - 18 Czerwiec 2014, 12:23

roland napisał/a:
jeszcze prawie rok będę miał problem z wolnym czasem

A potem co? Emerytura? happy

Żartuję. Będziemy z niecierpliwością wyczekiwać czasu wolnego. Może wtedy da radę odświeżyć forum. Ja - chociaż podejrzewam, że nie jestem jedyny - oferuję swą pomoc.