| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - wycinanie tego samego kształtu
ttrener - 23 Czerwiec 2014, 23:38 Temat postu: wycinanie tego samego kształtu Jak to zrobić: mam jeden obiekt np kwiat (bez tła) i chcę kształt tego kwiatka wyciąć z drugiego obiektu (tła), tak aby powstał kwiatek w kolorze tego drugiego obiektu. Chce to zrobić w draw. Pewnie to proste...
Shame - 24 Czerwiec 2014, 00:14
Przygotuj obrys kwiatka > zaznacz obraz > Menu > Efekty > Szybkie Kadrowanie > Umieść w kadrze > klikasz na przygotowanym wcześniej obrysie. Obraz zniknie i wskoczy w obrys (teraz to się będzie nazywać kadr). Jak klikniesz PPM na kadrze to masz Edytuj Kadr - możesz przesunąć obrazek, jeśli chcesz, żeby widoczny był inny fragment. Skończysz ustawiać > PPM > Zakończ Edycję.
ttrener - 24 Czerwiec 2014, 15:12
| Shame napisał/a: | | Przygotuj obrys kwiatka > zaznacz obraz > Menu > Efekty > Szybkie Kadrowanie > Umieść w kadrze > klikasz na przygotowanym wcześniej obrysie. Obraz zniknie i wskoczy w obrys (teraz to się będzie nazywać kadr). Jak klikniesz PPM na kadrze to masz Edytuj Kadr - możesz przesunąć obrazek, jeśli chcesz, żeby widoczny był inny fragment. Skończysz ustawiać > PPM > Zakończ Edycję. |
otrzymuję komunikat: zaznaczono nieprawidłowy obiekt
gonia - 24 Czerwiec 2014, 15:38
Czy Twoja grafika na pewno jest wektorowa?
chezare - 24 Czerwiec 2014, 17:20
To czy grafika jest wektorowa czy nie, raczej nie ma znaczenia, miałoby w 12 i starszych wersjach. Ponieważ moja edukacja na razie skończyła się na X3, to mogę tylko teoretycznie kombinować, np. tak:
W starszych wersjach posłużyłbym się trasowaniem (obiekt wektorowy), wynik trasowania pospawał i użył do wykadrowania tła.
|
|