Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Problem z eksportem do pdf powyżej 5m

arczi99 - 2 Lipiec 2014, 13:00
Temat postu: Problem z eksportem do pdf powyżej 5m
Witam
Otóż nie wiem czemu ale corel nie chce mi eksportować do pdf projektu który ma powyżej 5000mm długości, wówczas wychodzi tylko białe tło

Shame - 2 Lipiec 2014, 16:24

Sprawa ma się tak, że w rzeczywistości eksportuje się większy plik (swego czasu wyjaśnił mi to tegraf - jeszcze raz dziękuję ;-) ), tylko ADOBE ACROBAT READER ma problemy z wyświetlaniem większych projektów (a 95% użytkowników używa właśnie jego). Nawet jeśli ty widzisz białą stronę, to plik waży swoje, bo tam jest wszystko co być miało. Jak chcesz być pewny, to zaimportuj/otwórz takiego PDF'a w Adobe Illustratorze - od razu pokaże ci się wszystko, tylko rozmiar strony będzie ustawiony na 5000×5000 mm i obiekty będą za nią wystawać.. Spróbuj użyć innego readera, jakiegoś Foxita albo PDFViewera i sprawdź, jak one go otwierają. Jeśli nie ufasz takim programom, zawsze możesz robić projekty w skali, np 1:2 lub większych, tylko musisz pamiętać o podwojeniu (lub innym odpowiednim zwielokrotnieniu) rozdzielczości DPI bitmap.
arczi99 - 2 Lipiec 2014, 21:21

Masz rację, faktycznie inny reader bez problemu otworzył projekt 6m.
Jestem tylko ciekaw jak drukarnia to będzie widzieć, czy se poradzą i czy nie wydrukują jakoś inaczej niż na projekcie.

A jeszcze zapytam to właśnie czemu Adobe nie wpuszcza takiej wielkości, o co w tym chodzi

Shame - 2 Lipiec 2014, 21:28

Któż to może wiedzieć?

A co do drukarni, to spytaj się w takim razie, jakie pliki jeszcze przyjmują? Może CDR w określonej wersji? Wtedy nie byłoby problemu, prawda? A może AI? Nawet Corel może eksportować do AI ;-) Poza tym, jeśli to baner (zakładam, że tak, z uwagi na wymiary), to zawsze możesz puścić w najgorszym wypadku JPGa :-o Przy długości 6m i założeniu, że oglądany będzie z kilku metrów, DPI dla takiego projektu mogłoby wynieść o k. 50 bez wyraźnej utraty jakości. Taki JPG mógłby wcale wiele nie ważyć :-P

arczi99 - 2 Lipiec 2014, 21:35

Baner baner, może faktycznie najlepiej w cdr, tylko jak możesz to podpowiedz jak tam wygląda przygotowanie dla drukarni, nigdy nie ustawiałem tam dpi itp np jak z czcionkami.
Artur Miernik - 2 Lipiec 2014, 21:58

Shame napisał/a:
Foxita albo PDFViewera

Pobieranie Foxit Readera.

Pobieranie PDF-XChange Viewera.

Szczególnie polecam ten drugi.

Shame - 2 Lipiec 2014, 23:36

arczi99 napisał/a:
jak tam wygląda przygotowanie dla drukarni

To zależy od drukarni. Ale jest kilka zasad wspólnych, niezależnie dokąd wysyłasz:
> bitmapy w 1:1 w określonej rozdzielczości DPI (zależy od produktu końcowego) w CMYK
> fonty zamienione na krzywe
> rozmiar obszaru roboczego jest rozmiarem netto produktu
> grafika do krawędzi wyciągnięta na spady (szerokość spadów uzależniona od produktu końcowego)
> zapis do żądanej wersji (trzeba spytać drukarnię, jaką mają, żeby nie było kichy, chociaż na teraz myślę, że bezpiecznie mógłbyś dawać w X3)

Oczywiście mogą dojść inne zasady, zależnie od produktu i drukarni (np. lakier wybiórczy na osobnej warstwie/stronie, linie bigowania/cięcia oznaczone określonymi kolorami itp.)

Odnośnie rozdzielczości DPI to było na forum kilka razy. Chodzi o to, że dla małych druków (od wizytówki po plakat) potrzeba jest wysoka jakość (250-300 dpi), podczas kiedy druk wielkoformatowy nie potrzebuje ultra jakości na baner widoczny z 20 metrów, bo nie robi to różnicy. Wtedy rozdzielczość może być mniejsza (schodząca nawet do 30 dpi i mniej). Zapoznaj się z poniższa tabelą. Tylko to jest dla wielkiego formatu i oczywiście jest jedynie wskazówką, a nie nieugiętym prawidłem ;-)

chezare - 3 Lipiec 2014, 17:00

Najprościej takiego "pustego" pdfa otworzyć w Corelu :-)
Tak na marginesie, nie wiem jak nowe wersje, ale Corel potrafi zrobić naprawdę pustego pdfa ze strony 7x7 cm. Nie wiem czym jest to spowodowane, bo wystarczy zamknąć program, otworzyć i pdf się robi elegancko. Jeśli chodzi o problem z tematu, to nie ma co kombinować, trzeba przeskalować projekt, no i oczywiście poinformować o tym drukarnię :-)
Kiedyś wysłałem taki projekt do wydrukowania, 8 m miał w jedną stronę i drukarnia odpisała, że pdf jest uszkodzony bo się nic nie wyświetla. Pomyślałem że nie ma się co z koniem kopać , przeskalowałem grafikę.