Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak wykadrować zdjęćie w corel draw?

marko12 - 7 Lipiec 2014, 22:39
Temat postu: Jak wykadrować zdjęćie w corel draw?
Przykładowo przy robieniu wizytowki, kiedy importuje zdjęcie ktore ma mieć taką samą wysokość jak wizytowka, ale chce je troche obciąć na szerokość, to moge zrobić to wygodnie w corelu, czy musze w Photoshopie?
tegraf - 7 Lipiec 2014, 23:01

Możesz to zrobić wygodnie w Corelu.
marko12 - 7 Lipiec 2014, 23:16

jak?
tegraf - 8 Lipiec 2014, 06:43

Pytałeś, "czy" a nie "jak".

Jak już sobie Marko12 uruchomisz swojego Corela, to naciśnij klawisz F1.
W oknie, które pojawi się na ekranie, kliknij w zakładkę "Spis treści". Jednym z rozdziałów jest rozdział o tytule "Praca z mapami bitowymi". Klikając na mały znak + z lewej strony tego rozdziału, spowodujesz wyświetlenie tytułów podrozdziałów dla tego rozdziału. Jeden z nich ma tytuł "Kadrowanie i edytowanie map bitowych" - w nim znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie - a także na wiele innych, których jeszcze nie zadałeś, a które miałeś zamiar zadać.

Opis dotyczy X3, ale sądzę, że w każdej wersji jest podobnie.

bidon184 - 8 Lipiec 2014, 07:59

ja tylko dodam że F1 jest przypisane do IE,nie wiem dlaczego ,corel powinien przemyśleć tak beznadziejne rozwiązanie,ale jest oczywiscie wyjscie ten plik help znajduje sie tutaj C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X6\Languages\pl\Help\Draw\wwhelp\wwhimpl\js\html poprostu otworz go sobie w jakiej chesz
restauro - 8 Lipiec 2014, 09:08

marko12 napisał/a:
moge zrobić to wygodnie w corelu,

Jeśli to bitmapa klikasz na Mapy bitowe - Edytuj mapę bitową (Otworzy się program PP ) , ustalasz wymagane parametry. Klikasz na Zapisz .(poprawiony plik automatycznie przejdzie do CorelDraw)
Można także posłużyć się opcją Przytnij w Corelu.

chezare - 8 Lipiec 2014, 10:11

Zaznacz narzędziem kształt bitmapę, następnie węzły które chcesz przesunąć (jeśli nic przy obrazku nie było kombinowane, to będą tylko w rogach), wciśnij klawisz ctrl i przeciągnij tam gdzie chcesz.

Nie zapomnij o spadach :-)

marko12 - 8 Lipiec 2014, 12:20

Ok. A jak przyciąć obiekt tak aby obcięte zostało to co wystaje poza tło?
Tak jak na screenie z załącznika. Wystaje mi kawałek ptaka(w wektorze) i chce obciąć tą wystającą część :P Myślałem, że zadziała "Przytnij", ale ta opcja nie jest aktywna

A właśnie co do spadów :-) to dlaczego nigdy w żadnych tutorialach o tym nie mówią, przecież to chyba nieodłączna część projektu

tegraf - 8 Lipiec 2014, 12:29

marko12 napisał/a:
dlaczego nigdy w żadnych tutorialach o tym nie mówią, przecież to chyba nie odłączna część projektu

O nie odłącznych to faktycznie nie mówią. Za to o nieodłącznych - już tak, tylko trzeba dobre tutoriale czytać.

http://chochlikdrukarski.com.pl/2011/spady/

restauro - 8 Lipiec 2014, 13:39

marko12 napisał/a:
Myślałem, że zadziała "Przytnij", ale ta opcja nie jest aktywna

Jak zaznaczysz całość opcja się uaktywni ,możesz także zaznaczyć z wciśnietym klawiszem Shift

chezare - 8 Lipiec 2014, 14:56

Ja o spadach powiedziałem tylko dlatego, że na podstawie tego o czym napisałeś, co chcesz z grafiką zrobić, wykombinowałem że wybierasz się na manowce.
Gdybyś o spadach pamiętał, to nie miałbyś żadnego problemu, bo taka wystająca grafika w niczym nie przeszkadza i nie ma żadnej potrzeby żeby ją kadrować jeśli ma być na całej powierzchni w tle.

marko12 - 8 Lipiec 2014, 15:05

No niby tak, ale jeśli chciałbym np rozmieścić kilka wizytówek na jednej kartce a4 to mogą przeszkadzać te wystające elementy
restauro napisał/a:
marko12 napisał/a:
Myślałem, że zadziała "Przytnij", ale ta opcja nie jest aktywna

Jak zaznaczysz całość opcja się uaktywni ,możesz także zaznaczyć z wciśnietym klawiszem Shift

Zaznaczyłem wszystko, ale nic to nie dało

restauro - 8 Lipiec 2014, 16:39

Cytat:

Napisz coś o programie .Czy to wersja demonstracyjna? Pytam ponieważ po upłynięciu terminu Corel stopniowo wyłącza funkcje programu .

Cysorz - 8 Lipiec 2014, 16:57

marko12 napisał/a:
chciałbym np rozmieścić kilka wizytówek na jednej kartce a4 to mogą przeszkadzać te wystające elementy

Pracuj na jednym użytku: tego się nie robi ręcznie - jest w Corelu prosty "automat", który zrobi to 100 razy szybciej i dokładniej niż Ty! Wystarczy wejść w opcje drukowania, tam jest wszystko - lub poszukać na forum, wałkowane to było do znudzenia...

marko12 - 8 Lipiec 2014, 20:20

restauro napisał/a:
Cytat:

Napisz coś o programie .Czy to wersja demonstracyjna? Pytam ponieważ po opłynięciu terminu Corel stopniowo wyłącza funkcje programu .

x7 wersja demonstracyjna, zostało mi chyba 10 dni

bidon184 - 8 Lipiec 2014, 20:27

UFFFFF,grubo :-) po grzyba Ci x7 :-) no ale nieważne ,pamiętaj tylko żeby wywalić te demo jeden dzień przed końcem,nie będe się rozpisywał,ale uwież mi że tak będzie dobrze :-) ,chyba że monitorowałeś instalacje za pomocą np total unistaler ;-)