| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Jak wykadrować zdjęćie w corel draw?
marko12 - 7 Lipiec 2014, 22:39 Temat postu: Jak wykadrować zdjęćie w corel draw? Przykładowo przy robieniu wizytowki, kiedy importuje zdjęcie ktore ma mieć taką samą wysokość jak wizytowka, ale chce je troche obciąć na szerokość, to moge zrobić to wygodnie w corelu, czy musze w Photoshopie?
tegraf - 7 Lipiec 2014, 23:01
Możesz to zrobić wygodnie w Corelu.
marko12 - 7 Lipiec 2014, 23:16
jak?
tegraf - 8 Lipiec 2014, 06:43
Pytałeś, "czy" a nie "jak".
Jak już sobie Marko12 uruchomisz swojego Corela, to naciśnij klawisz F1.
W oknie, które pojawi się na ekranie, kliknij w zakładkę "Spis treści". Jednym z rozdziałów jest rozdział o tytule "Praca z mapami bitowymi". Klikając na mały znak + z lewej strony tego rozdziału, spowodujesz wyświetlenie tytułów podrozdziałów dla tego rozdziału. Jeden z nich ma tytuł "Kadrowanie i edytowanie map bitowych" - w nim znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie - a także na wiele innych, których jeszcze nie zadałeś, a które miałeś zamiar zadać.
Opis dotyczy X3, ale sądzę, że w każdej wersji jest podobnie.
bidon184 - 8 Lipiec 2014, 07:59
ja tylko dodam że F1 jest przypisane do IE,nie wiem dlaczego ,corel powinien przemyśleć tak beznadziejne rozwiązanie,ale jest oczywiscie wyjscie ten plik help znajduje sie tutaj C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X6\Languages\pl\Help\Draw\wwhelp\wwhimpl\js\html poprostu otworz go sobie w jakiej chesz
restauro - 8 Lipiec 2014, 09:08
| marko12 napisał/a: | | moge zrobić to wygodnie w corelu, |
Jeśli to bitmapa klikasz na Mapy bitowe - Edytuj mapę bitową (Otworzy się program PP ) , ustalasz wymagane parametry. Klikasz na Zapisz .(poprawiony plik automatycznie przejdzie do CorelDraw)
Można także posłużyć się opcją Przytnij w Corelu.
chezare - 8 Lipiec 2014, 10:11
Zaznacz narzędziem kształt bitmapę, następnie węzły które chcesz przesunąć (jeśli nic przy obrazku nie było kombinowane, to będą tylko w rogach), wciśnij klawisz ctrl i przeciągnij tam gdzie chcesz.
Nie zapomnij o spadach
marko12 - 8 Lipiec 2014, 12:20
Ok. A jak przyciąć obiekt tak aby obcięte zostało to co wystaje poza tło?
Tak jak na screenie z załącznika. Wystaje mi kawałek ptaka(w wektorze) i chce obciąć tą wystającą część :P Myślałem, że zadziała "Przytnij", ale ta opcja nie jest aktywna
A właśnie co do spadów to dlaczego nigdy w żadnych tutorialach o tym nie mówią, przecież to chyba nieodłączna część projektu
tegraf - 8 Lipiec 2014, 12:29
| marko12 napisał/a: | | dlaczego nigdy w żadnych tutorialach o tym nie mówią, przecież to chyba nie odłączna część projektu |
O nie odłącznych to faktycznie nie mówią. Za to o nieodłącznych - już tak, tylko trzeba dobre tutoriale czytać.
http://chochlikdrukarski.com.pl/2011/spady/
restauro - 8 Lipiec 2014, 13:39
| marko12 napisał/a: | | Myślałem, że zadziała "Przytnij", ale ta opcja nie jest aktywna |
Jak zaznaczysz całość opcja się uaktywni ,możesz także zaznaczyć z wciśnietym klawiszem Shift
chezare - 8 Lipiec 2014, 14:56
Ja o spadach powiedziałem tylko dlatego, że na podstawie tego o czym napisałeś, co chcesz z grafiką zrobić, wykombinowałem że wybierasz się na manowce.
Gdybyś o spadach pamiętał, to nie miałbyś żadnego problemu, bo taka wystająca grafika w niczym nie przeszkadza i nie ma żadnej potrzeby żeby ją kadrować jeśli ma być na całej powierzchni w tle.
marko12 - 8 Lipiec 2014, 15:05
No niby tak, ale jeśli chciałbym np rozmieścić kilka wizytówek na jednej kartce a4 to mogą przeszkadzać te wystające elementy
| restauro napisał/a: | | marko12 napisał/a: | | Myślałem, że zadziała "Przytnij", ale ta opcja nie jest aktywna |
Jak zaznaczysz całość opcja się uaktywni ,możesz także zaznaczyć z wciśnietym klawiszem Shift |
Zaznaczyłem wszystko, ale nic to nie dało
restauro - 8 Lipiec 2014, 16:39
| Cytat: | | Zaznaczyłem wszystko, ale nic to nie dało |
Napisz coś o programie .Czy to wersja demonstracyjna? Pytam ponieważ po upłynięciu terminu Corel stopniowo wyłącza funkcje programu .
Cysorz - 8 Lipiec 2014, 16:57
| marko12 napisał/a: | | chciałbym np rozmieścić kilka wizytówek na jednej kartce a4 to mogą przeszkadzać te wystające elementy |
Pracuj na jednym użytku: tego się nie robi ręcznie - jest w Corelu prosty "automat", który zrobi to 100 razy szybciej i dokładniej niż Ty! Wystarczy wejść w opcje drukowania, tam jest wszystko - lub poszukać na forum, wałkowane to było do znudzenia...
marko12 - 8 Lipiec 2014, 20:20
| restauro napisał/a: | | Cytat: | | Zaznaczyłem wszystko, ale nic to nie dało |
Napisz coś o programie .Czy to wersja demonstracyjna? Pytam ponieważ po opłynięciu terminu Corel stopniowo wyłącza funkcje programu . |
x7 wersja demonstracyjna, zostało mi chyba 10 dni
bidon184 - 8 Lipiec 2014, 20:27
UFFFFF,grubo po grzyba Ci x7 no ale nieważne ,pamiętaj tylko żeby wywalić te demo jeden dzień przed końcem,nie będe się rozpisywał,ale uwież mi że tak będzie dobrze ,chyba że monitorowałeś instalacje za pomocą np total unistaler
|
|