Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Szukam rysunku lub czcionki - Logo w krzywych

arczi1987 - 14 Lipiec 2014, 13:01
Temat postu: Logo w krzywych
Witam, poszukuje logo VERONA takie jak w załączniku, czy może ktoś ma ?
Cysorz - 14 Lipiec 2014, 16:37

Najbliżej to chyba Walbaum.
arczi1987 - 15 Lipiec 2014, 19:10

niestety wszędzie płatne, a może ktoś posiada takie w krzywych ? Lub posiada taka czcionkę ?
Shame - 15 Lipiec 2014, 20:44

Proszę:

Podzielę się pewnym sposobem. Wiem, że może lamerskim i niezbyt eleganckim, ale skutecznym. Jeśli jest font, którego nigdzie nie idzie dostać (żaden zamiennik nie pasuje itp.), a potrzeba dosłownie paru liter (jak w tym przypadku, na logo) to można wejść na MyFonts, znaleźć font, wpisać tekst/słowo, zrobić je możliwie duże, dać screenshota. Teraz drogi dwie - albo odrysowanie albo trasowanie. VectorMagic daje najlepsze rezultaty. Niewyświetlone znaki (jak ta duża alfa w veronie) musi zostać zrobiona ręcznie.

bidon184 - 15 Lipiec 2014, 21:07

no taki sposob troche dziwny,ale zawsze lepsze to niż nic :-) ,ja osobiście zrobił bym inaczej,(mam nadzieje że się nie pogniewasz jak troche naprowadze)kliknął bym w zbadaj element i pobrał bym pełny rozmiar danej litery,bedzie ona w gif,ale to bardzo dobrze ponieważ akurat ten formacik jest bardzo dobrze przyjmowany przez tras,to taki mały myk,ale są o wiele lepsze :-) ale tutaj ich nie będe rozwijał :-P
curve - 17 Lipiec 2014, 08:33

bidon184 napisał/a:
no taki sposob troche dziwny,ale zawsze lepsze to niż nic :-) ,ja osobiście zrobił bym inaczej,(mam nadzieje że się nie pogniewasz jak troche naprowadze)kliknął bym w zbadaj element i pobrał bym pełny rozmiar danej litery,bedzie ona w gif,ale to bardzo dobrze ponieważ akurat ten formacik jest bardzo dobrze przyjmowany przez tras,to taki mały myk,ale są o wiele lepsze :-) ale tutaj ich nie będe rozwijał :-P

akurat tutaj nie masz racji

wrzuć sobie dla przykładu samo V tej verony do VM w formacie gif i w innym dowolnym ale z tłem - literka jakby nie było bardzo prosta dla tracera a z gifem sobie nie radzi

jak na załączonym obrazku widać w gifie po lewej cała górą jest zepsuta + ten babol na środku a po prawej idealnie wytrasowane kanty

gdy zdarza mi się coś 'trejsować' to zawsze wole mieć jakieś tło bo VM lepiej wtedy robi krawędzie - a takie tło to potem usuwasz 1 kliknięciem i nie trzeba nic poprawiać :)

pzdr

bidon184 - 17 Lipiec 2014, 09:39

ajajajaj :-P ,ja nie pisze o VM czy corelu do fontow,do fontów są fontcreatory :-) a fontcreatory uwielbiaja gif :-) ,w gifie jest zapisany obszar koloru i font creator automatycznie obrysowuje po krawędzi w odróznieniu od zwykłych trasow które jadą jakby ze screena,oczywiście w fontcreatorze literka będzie ciut węższa ze względu na bufor trasu,ale od tego jest opcja doskaluj do lini bazowej,ogólnie rzecz ujmując uważam że z braku laku gif jest lepszy niż np png czy jpeg,a jesli nie mamy fontcreatora ,a chcemy koniecznie miec taką literke cacy ,pobieramy również tego gifa i programem paint.net,żadnym tam szopem broń Boże,i ten programik również usuwa bardzo dobrze index,po usunięciu mozemy sobie zapisać do jpeg i dać w zwykły tras
restauro - 17 Lipiec 2014, 10:01

bidon184 napisał/a:
fontcreator

http://www.youtube.com/watch?v=YY3BYFOzKqM

chezare - 18 Lipiec 2014, 11:47

A nie szybciej i prościej byłoby te parę liter narysować? :-)

restauro - 18 Lipiec 2014, 11:52

chezare napisał/a:
A nie szybciej i prościej byłoby te parę liter narysować? :-)
Obrazek

Shame już to zrobił .Teraz szukamy dziury w całym. :mrgreen:

bidon184 - 18 Lipiec 2014, 13:10

dokładnie :-) ,natomiast rysować litery w corelu to jak dla mnie za wysoka półka :-) dlatego kombinuje zawsze jak tu obejść te rysowanie :-P
chezare - 18 Lipiec 2014, 15:09

Bidonik, jak bym miał encyklopedię fontów w głowie, to nawet nie pomyślałbym o rysowaniu :-)
bidon184 - 19 Lipiec 2014, 22:19

oj tam ,od razu encyklopedie :-P ale jak Ty to narysowłeś to szacun :-D ja naprawde bym poległ :poklon
chezare - 20 Lipiec 2014, 16:24

Bidonik, materiał rzeczywiście jest kiepskiej jakości, ale skromność jest zupełnie niepotrzebna, dałbyś sobie bez problemu radę, bo naoglądałeś się tysięcy fontów i wiesz jak są budowane. Nawet jak czegoś nie widać, to wiesz jak powinno wyglądać :-)