Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - WYCINANIE LOGA POMOCY

Rav13 - 14 Lipiec 2014, 20:26
Temat postu: WYCINANIE LOGA POMOCY
witam
Prosiłbym znawców tematu o wytłumaczenie krok po kroku jak mam z jpg przerobić logo na grafikę wektorową tak abym mógł wyciąć z plotera.
Próbuję różnie importuje do ai, potem otwieram w corelu, potem trasuję, potem otwieram po trasowaniu i chcę na przykład - klikam rozdziel wszystko - i zaczyna się rozdzielać i pojawiają się malutkie piksele iii - zawiesza mi się komp na 30 min, potem piksele znikną i chcę np zrobić kontur i z głowy robota corel zawiesza się i nic w corelu zrobić nie mogę. A wiem że jak prosiłem was na forum kiedyś o podobną rzecz to trwało kilka minut i po robocie. Proszę pomóżcie lub wytłumaczcie to nie będę głowy zawracał z takimi błahostkami .
Pozdrawiam
Rav
ps grafika w załączniku

dj_maras - 14 Lipiec 2014, 21:21

Próbowałem wytrasowac ale kiepska jakoś...

zrób tak:
1. najlepiej skombinuj plik corelowski tej grafiki :]
2 jesli nie idzie znajdź czcionkę i odtwórz to w corelu :]
3. jesli nie idzie.... wytrasuj... rozdziel wszystkie grupy... usuń białe tło... całość zespawaj...
4. jeśli chodzi o mój ploter to robie tak: usuwam wypełnienie i nadaję kontur włosowy... no ploter juz sam wycina :]

Rav13 - 14 Lipiec 2014, 21:51

dj_maras napisał/a:
Próbowałem wytrasowac ale kiepska jakoś...

zrób tak:
1. najlepiej skombinuj plik corelowski tej grafiki :]
2 jesli nie idzie znajdź czcionkę i odtwórz to w corelu :]
3. jesli nie idzie.... wytrasuj... rozdziel wszystkie grupy... usuń białe tło... całość zespawaj...
4. jeśli chodzi o mój ploter to robie tak: usuwam wypełnienie i nadaję kontur włosowy... no ploter juz sam wycina :]

ad 1 nie ma skąd skombinować corlel.
ad 3 zawiesza mi sie przy trasowaniu
ad 4 próbowałem ale po usunięciu tła bardzo brzydko wyglądało - takie z wżerami.

ale pomęczyłem się i zrobiłem to ręcznie , właśnie skończyłem i wyszło oki.
ale jak ktoś by podpowiedział jak to łatwiej zrobić to bym był wdzięczny.

dj_mars- dzięki za pomoc

karuzela - 14 Lipiec 2014, 23:00

w sumie jak masz czcionkę to praktycznie zrobione, tekst wpisujesz, na krzywe , kółeczko etc i siema
karuzela - 14 Lipiec 2014, 23:08

Stencil jakiś pewnie
Rav13 - 14 Lipiec 2014, 23:17

karuzela napisał/a:
Stencil jakiś pewnie

właśnie czcionki nie miałem , ale udało się dopasować a była to san diego, a jak już czcionkę znalazłem to z górki poleciało.