Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Proszę o poradę

ferris74 - 12 Sierpień 2014, 22:16
Temat postu: Proszę o poradę
Witam, mam pytanie jak obciąć cień wystający poza obrys głównego projektu ?
Na jednym elemencie w rogu projektowanej tablicy nałożyłem "dużą obwiednię i wychodzi poza obrys projektu. Czy można obciąć sam cień czy po prostu po zapisaniu w pdf zapisze się tylko projekt pokrywający się ze stroną główną ?

Shame - 12 Sierpień 2014, 22:45

Zaznacz cień obiektu (poznasz to po tym, że kontrolki przekształceń są dalej, niż wskazuje to pole obiektu), wciśnij CTRL+K, co rozłączy cień od obiektu. Niestety traci się przy tym możliwość edycji cienia. Następnie możesz wziąć narzędzie przycinania/kadrowania (lub jakiś prostokąt ograniczający) i przyciąć nim oddzielony cień.

Drugą opcją jest utworzenie najpierw prostokąta ograniczającego i skadrowanie nim danego obiektu z cieniem. Da to możliwość późniejszej edycji cienia (poprzez wejście w kard). Niestety, niektóre efekty znajdujące się nad kadrem nie mają do niego zastosowania, ale to wyjątkowe sytuacje.

Odpowiedź na Twoje ostatnie pytanie - podczas eksportu do PDF automatycznie obcinane jest wszystko co znajduje się poza obszarem strony. Wyjątkiem jest eksport ze spadami - wtedy oczywiście rozmiar przycinania = obszar strony + spad.