Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Swirl

thorian - 28 Wrzesień 2014, 11:35
Temat postu: Swirl
Witam,

Znacie może jakiś prosty sposób, żeby narysować wzór jak w załączniku? Potem 6 takich segmentów ma tworzyć okrąg.
Akurat jeśli chodzi o modyfikacje i przekształcanie mam braki, a na razie męczę się z tym od kilku godzin u nie wychodzi jak powinno...

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

restauro - 28 Wrzesień 2014, 11:58

cdr 9
thorian - 28 Wrzesień 2014, 12:28

restauro wielkie dzięki. Powiedz mi trasowałeś rysunek, czy jest jakiś sposób/narzędzie żeby to łatwo narysować?
restauro - 28 Wrzesień 2014, 12:33

Trasowałem i dopasowałem do okręgu. Pobierz poprawioną wersję .
thorian - 28 Wrzesień 2014, 15:25

Używasz trasowania z Corela? U mnie przy takim rozmiarze nie ma szans na strasowanie tego.
Przy okazji dało by się coś jeszcze zrobić z załącznikem. Chodzi o to koło zębate i ten znaczek w środku. Próbowałem z tutoriala o tworzeniu koła zębatego, ale nie wiem jak potem równo zaokrąglić te wgłębienia.
Dzięki.

restauro - 28 Wrzesień 2014, 15:54

Zębatka Tutek (chyba Chezare)
restauro - 28 Wrzesień 2014, 19:07

MAM NADZIEJĘ ŻE ZĘBATKĘ ZROBIŁEŚ

CZ II

restauro - 28 Wrzesień 2014, 20:02

Zębatkę robisz do momentu spawania (bez środkowego kółka) Całość zaznaczasz narzędziem kształt ,na górnej belce kliknij: Przekształć w krzywą .
Usuń wszystkie węzły na wysokości dospawanego okręgu . Otrzymasz pożądany kształt.

Wewnętrzną linię uzyskasz narzędziem Obrys . Ustaw na : 1 Krok i Przesuniecie 12,5 mm .

chezare - 28 Wrzesień 2014, 23:05

thorian - 29 Wrzesień 2014, 21:02

restauro, chezare dzięki za pomoc. Co prawda sam już zrobiłem tryb, może nie idealny, ale chyba nie jest też zły do końca. Nie zobaczyłem posta i tylko się narobiliście. Natomiast tutorial bardzo się przyda na przyszłość.
Został mi jeszcze jeden element... powiedzcie tylko jak wygiąć okrąg w taką łzę.. resztę już ogarnę.
Swoją droga myślałem, że znam trochę Corela a tu się okazuje, że pewnie ułamka nie potrafię...