Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Corel PHOTO-PAINT - Odznaczanie obszaru na mapie - pomoc.

Marcin123 - 28 Październik 2014, 12:20
Temat postu: Odznaczanie obszaru na mapie - pomoc.
Witam wszystkich użytkowników tej strony.

Przepraszam z góry jeżeli nie piszę w dobrym dziale, ale ten mi się wydawał za słuszny.

Mam pewien problem. Sprawa dotyczy odznaczania obszaru na mapie i wypełnienia go jakimś kolorem. Mam dużą mapę w domu i ręcznie mam odznaczone w rzeczywistości obszary. Zgrana jest ta mapa w formacie "tif" na mój komputer i teraz zadanie polega na tym by odznaczyć to w programie.

Macie pomysł może, jak zacząć taką rzecz robić? Mam zerową wiedzę w tych tematach. Nie mam pomysłu, jak zacząć by to miało ręce i nogi. Dodatkowo żadnej wiedzy z mojej strony.

Mam duże ciśnienie, bo muszę to zrobić, jak najszybciej. Koledzy i koleżanki pomóżcie i dajcie jakieś propozycje!

Mam gotową mapę chodzi tylko o odznaczenie obszaru i wypełnienie go jakimś kolorem by było widoczne to oddzielenie.

Dziękuję za pomoc!!!

Shame - 28 Październik 2014, 14:04

Według mnie łatwiej byłoby to zrobić w CorelDRAW niż PhotoPaint. W DRAWie mógłbyś to zrobić tak:

1. otwierasz nowy dokument

2. importujesz do niego mapę

(opcja) dopasuj rozmiar strony do rozmiaru mapy

3. użyj narzędzia rysowania krzywych - obojętni, czy to będzie freehand, polyline czy Bézier'em - najważniejsze, żeby po obrysowaniu obszaru, który chcesz, zamknąć krzywą (trzeba skończyć rysować tam gdzie zacząłeś)

4. zaznacz obiekt (będący twoim obrysem danego obszaru)

5. wybierz kolor wypełnienia (LPM na kolorze) i konturu (PPM na kolorze)

6. mając zaznaczony obiekt wybierz narzędzi przezroczystości

7. ustaw tryb przezroczystość na color i operując kryciem ustaw sobie taka przezroczystość, jaka ci pasuje.

Efekt końcowy

Tak wykonany projekt możesz zachować i w dowolnym momencie wyedytować - zmienić kolor, kształt obszaru, krycie itp. Do tego możesz wyeksportować do PDF (jeśli ustawiłeś rozmiar strony taki jak obrazu lub odwrotnie) LUB wyeksportować do JPG lub TIFF.