Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

Pomóż mi wykonać rysunek - Szukam pomocy, nie wykonanai

nickname001 - 18 Listopad 2014, 10:57
Temat postu: Szukam pomocy, nie wykonanai
Witam, szukam pomocy. tworzę logo i chciałabym uzyskać pomoc czy mogę zrobić wypełnienie ołówka. Żeby środek był rozmazanym ołówkiem...

Na myśli mam coś takiego:

chezare - 18 Listopad 2014, 15:31

Nie wiem co inni powiedzą, moim zdaniem, możesz :-)
Tak poważnie, to miałem nauczyciela który na pytanie, panie profesorze czy mogę… odpowiadał zawsze, a skąd ja mam wiedzieć czy pani może? Jeśli uważa pani że może, to proszę bardzo :-)
Musisz sobie stworzyć teksturę, która będzie tak wyglądała i wypełnić nią wektorowy kształt.
Weź ołówek, pomaż po kartce, zeskanuj, zastosuj trasowanie jeśli chcesz mieć wersję wektorową, wykadruj tak utworzoną teksturę narysowanym kształtem.

nickname001 - 18 Listopad 2014, 16:43

Dzięki :) Trochę kombinowania, ale spróbuję. Poszukam jeszcze gdzieś jakieś gotowej tekstury w tym stylu :)
Cysorz - 18 Listopad 2014, 16:55

Tekstura to zły pomysł - nie będzie się skalowała...
bidon184 - 18 Listopad 2014, 17:35

to chyba zalezy od corel w x6 jest funkcja wypelniania do obiekltu skalowanego,jakos tak sie zwie
nickname001 - 18 Listopad 2014, 18:24

Mam x3 :/
Myślicie, że jest inna opcja? :)

Cysorz - 18 Listopad 2014, 18:59

No ale ileż to roboty wziąć mazak i kartkę papieru, jak radził chezare?...
Shame - 18 Listopad 2014, 19:08

nickname001 napisał/a:
Myślicie, że jest inna opcja? :)

Jest, ale na nieszczęście w produkcie firmy na A. Dokładniej w jego wektorowej odmianie. Otóż jest tam coś co wprost zwie się Styl Bazgrołów (Scribble Effect) - to wprost wymarzony efekt wypełnienia dla Ciebie (dodam, że jest to wypełnienie wektorowe). Nawet mi w kilka sekund udało się zrobić coś takiego:

AI używam od wielkiego dzwonu i tylko do tego, żeby otworzyć w nim nieotwieralne w DRAWie pliki, zapisać je ponownie i użyć w Corelu ;-)

Obawiam się jednak, że w Corelu nie doczekamy się takich wodotrysków. Pod względem wypełnień innych niż gradienty, DRAW leży i kwiczy :-(

Powiem więcej - szukając informacji na temat takiego efektu dowiedziałem się, że Inkscape róénież ma podobna opcję (zwie się to Hatches)

nickname001 - 18 Listopad 2014, 20:40

Shame,
Byłby wprost wymarzony.
Dziękuję za pomoc!
Leci punkt za POMÓGŁ :)

Shame - 18 Listopad 2014, 21:32

Klikaj lepiej Pajacyka w sygnaturce Malutkiego ;-) U nas o te punkty nikt za bardzo nie dba. Ważne, że w ogóle udało się pomóc ;-)
chezare - 19 Listopad 2014, 00:08

Malutki, w tym przypadku to wydaje mi się, że nawet lepiej jakby się nie skalowała?
Poza tym, ta moja tekstura się jak najbardziej skaluje, bo jest wektorowa :-)
Oczywiście zrobiłem ją tak jak śp. Wally Olins sprężynę, czyli byle jak i zajęło mi to 3 min. bez żadnych gotowych efektów, programów na A, itp. :-)