Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Kwiatowy motyw na nokii

sicilpol - 7 Listopad 2007, 13:33
Temat postu: Kwiatowy motyw na nokii
witajcie
jak mozna wykonac samemu motym kwiatowy, podobny do tego na zdjeciu nokii?
http://shiftdelete.net/si...nneler_gunu.jpg
http://www.pdamania.hu/im...60_20061024.jpg
chodzi mi o ten zloty motyw po prawej stronie wyswietlacza
kompletnie nie wiem od czgo zaczac :(

Jolie102003 - 12 Listopad 2007, 09:05

Zacznij od narysowania kwiatów, potem linia. Wydaje mi sie ze nie jest to trudne do odrysowania. Potem to tylko kompozycja. ;-) ;-) Powodzenia
LondonCat - 7 Styczeń 2008, 22:17

Czy tak samo robi sie ze slynnymi floralami, ktore spedzaja mi sen z powiek i nie mam pojecia, jak sie do tego zabrac (przerabianie spirali, dodawanie elementow...????:))
dlr - 7 Styczeń 2008, 22:32

no powiedzmy, że tak... generalnie musisz eksperymentować. Możesz sobie narysować rózne kwiatki, liście itp. a potem robić łodygi - albo odwrotnie. Ja zawsze (w X3) robie kilka obiektów (listki, kwiatki etc.) - mam je gdzieś na boku a następnie odręcznie pędzlem maluje w łodygi, pnącza. Potem kopiuje przygotowane wcześniej obiekty w okolice łodyg i węzłami modyfikuje żeby nie były podobne ...i masz bazę do eksperymentów - potem to już co ci w duszy kwitnie :) ...na początek możesz poszukać inspiracji w sieci lub w załączonym przez Ciebie obrazku. Chętnie obejżymy Twoje próby (zamieść je w odpowiednim dziale) wtedy ocenimy i damy ew. kolejnie rady :lol:

POWODZENIA

LondonCat - 7 Styczeń 2008, 23:14

Ha, moje "daiela"...:D Na razie wyprodukowalam jedno... he he... z Corelem bawie sie od AZ 3 dni, natchnelo mnie, bo lubie takie rzeczy (Photoshop przestal miec zalety, ktore mnie interesuja)...No coz, moge zamiscic moje cudo, w sumie krytyka mi sie przyda...;)
Tez pracuje na X3, poki co trial bo chwilowo mnie nie stac a nie chce sie bawic w piraty (a co, bede honorowa!;))... zobaczymy co z tego bedzie, poki co eksperymentuje

anonymus - 7 Styczeń 2008, 23:16

Podpowiedź:
Podczas projektowania czy też etapu wykonywania szkicu pracuj na samych liniach (pojedynczych krzywych) - późniejsza ich zamiana na obiekty to tylko kwestia wcisnięcia odpowiedniej kombinacji klawiszy...

LondonCat - 7 Styczeń 2008, 23:21

A jak polaczyc to w jeden obiekt? Czy jest ok zeby zostawic te elementy luzno"?
dlr - 8 Styczeń 2008, 09:36

możesz je spawać ... a czy to konieczne - wszystko zależy od projektu. Czasem lepiej zespawać bo wtedy można szybciej wygładzać pewne kanty. Ja często spawam obiekty ale na boku zostawiam sobie rozłączone obiekty... nigdy nie wiadomo kiedy co się przyda :)
dlr - 8 Styczeń 2008, 09:49

Cienkie wywijasy w pracy, które zamieszczone są przez Ciebie w innym dziale prawdopodobnie są zrobione pojedynczą krzywą. Jej kontur możesz przekształcić w obiekt [Ctrl+Shift+Q](jak słusznie podpowiedział Ci CYSORZ). Wtedy możesz węzłami regulować różne grubości nadając charakter całej pracy. Do samego wywijania możesz także użyć narzędzia "interakcyjne zniekształcenie" oraz opcji np "wir" (jak na załączonym obrazku) ...chociaż pełnego automatu nie ma - trzeba trochę popracować samemu ;-)
LondonCat - 8 Styczeń 2008, 11:24

Samemu pracowac jak najbardziej, eksperymentowac rowniez - zreszta to ostatnie ewidentnie sie oplaca, bo wczoraj przezylam ta metoda kilka oswiecen;) Dzieki!
qm0szka - 22 Styczeń 2008, 22:26

dlr napisał/a:
[Ctrl+Shift+Q](jak słusznie podpowiedział Ci CYSORZ)
Wow... corelem zajmuję się kilka lat, a tego nie znałam... nie wiem jak mogłam żyć bez tej opcji ;)