| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - Denerwująca zmiana palety CMYK w RGB
mr_slam - 7 Listopad 2007, 16:06 Temat postu: Denerwująca zmiana palety CMYK w RGB Witam,
problem to typowa pierdółka, ale od wczoraj trafia mnie szlag. Ni stąd ni z owąd zaczęły mi się zmieniać palety CMYK w RGB. ALE!!! Nie dotyczy to tej, która jest zadokowana domyślnie po prawej stronie (ona cały czas ma CMYK), tylko tych dostępnych z poziomu właściwości danego obiektu (chodzi o paletę koloru wypełnienia i paletę koloru konturu). Czyli łopatologicznie: chcę zmienić kolor konturu obiektu - klikam PPM, wybieram szerokość, chcę kolor i.... paleta RGB. Tak samo jest, jeśli w ten sam sposób chciałbym zmienić wypełnienie - też RGB. Przy wybieraniu koloru z zadokowanej palety wszystko w porządku - cały czas CMYK-i.
Więc wpadam na genialny pomysł - uruchamiam Corela z wciśniętym klawiszem F8. Wracamy do ustawień fabrycznych. Kalibruję kolory (bo ładują się te jaskrawe), rysuję obiekt, klikam PPM, właściwości, wypełnienie (albo kontur), i - BINGO - jest paleta CMYK. Ufffff.... Dałem radę.
Zamykam więc program, idę napić się przysłowiowej wody niegazowanej, coś przekąsić. Wracam, otwieram zapisaną pracę, rysuję kolejny obiekt, PPM, właściwości, kontur (albo wypełnienie) i ....... KJM, znowu paleta RGB. No, szlag mnie trafia.
Niby pierdółka, ale za każdym razem tak się dzieje. Jak zresetuję do fabrycznych jest OK. Wystarczy jednak, że zamknę, uruchomię później i automatycznie ładuje się RGB do tych dwóch opcji.
Programu (X3) używam już prawie rok i nigdy mi się to wcześniej nie przytrafiło. Za wszelką pomoc będę wdzięczny, bo nie mam już pomysłów.
pozdr
DooSHeK - 7 Listopad 2007, 20:52
spróbuj usunąć katalog _default z C:\Documents and Settings\TWOJA_NAZWA_UZYTKOWNIKA\Dane aplikacji\Corel\Graphics13\User Workspace\CorelDRAW\ (lub wszystko co jest w katalogu Workspace\CorelDraw) po uruchomieniu Corel przywróci domyślny obszar roboczy, jeśli miałeś poustawiane jakieś paski narzędziowe itp. to niestety będziesz musiał na nowo ustawiać opcje (tylko zrób backup najpierw tego so usuwasz :) ) możesz spróbować usunąć również zawartość katalogu User Config
mr_slam - 7 Listopad 2007, 23:42
to samo (zresztą przy F8 to się chyba wszystko resetuje, prawda?)
|
|