Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Krzywa Beziera

DoluDesign - 25 Listopad 2014, 22:28
Temat postu: Krzywa Beziera
ma takie pytanko, przy rysowaniu krzywą beziera a późniejszym jej wyginaniu
- można jakoś zwiększyć miejsce "chwytu" myszką ?
wymieniłem ostatnio mysz z logitecha na steelseries i za czuła jest jakaś ta nowa

COREL X6

bidon184 - 25 Listopad 2014, 22:44

Ty sie na mnie fochąleś ostatnio chyba :-) ,ale oki :-) te krzywe w sensie funkcje to ja uznaje jako fakt rzeczy dokonujących sie,to jak dla mnie widget pioro jest rzeczywistym wykladnikiem wektoru czyli problemu,ale to ja :-)
DoluDesign - 25 Listopad 2014, 22:58

nie fochnąłem, tylko Ty szukałeś problemu tam gdzie go już nie było

wracając do tematu, może można ustawić jakieś przyciąganie czy coś
bo akurat wygodniej mi bezierem się rysuje

Shame - 25 Listopad 2014, 23:02

bidon184 napisał/a:
fakt rzeczy dokonujących sie

bidon184 napisał/a:
pioro jest rzeczywistym wykladnikiem wektoru czyli problemu

Nie przestajesz mnie zadziwiać bidon, jak można wyginać język ojczysty :-> Czy ktoś coś skumał?

Odnośnie pytania DoluDesign, to chodzi ci o to, że myszka jest za czuła? No to ustawia się w odpowiednim miejscu w Windowsie (a raczej w oprogramowaniu, które przychodzi z myszką). Też miałem mysz ze SteelSeries - bardzo fajna. Nie wiem jaki model masz, ale moja miała przycisk (poniżej kółka), który przełączał między dwoma czułościami bez potrzeby wchodzenia w soft. Korzystałem z tego częściej niż się spodziewałem. Jak robiłem zwykłe rzeczy to czułość standardowa, żeby elegancko obsługiwać kompa. Po przełączeniu czułości mysz zwiększała swoje DPI jakieś 3 razy - używałem tego jak chciałem właśnie coś wyginać lub precyzyjnie rysować/edytować.

Nie wiem, czy może źle nie zrozumiałem.. Chodzi ci o to, że musisz dokładnie trafić w krzywą, żeby przejść w jej edycję, tak? A chciałbyś, żebyś mógł to robić (z braku lepszego określenia) niechlujnie, niekoniecznie trafiając w krzywą, tylko w jej okolicę?

DoluDesign - 25 Listopad 2014, 23:05

ale nie rozmawiamy o zmianie czułości myszki tylko czy jest taka możliwość w corelu
Shame - 25 Listopad 2014, 23:12

Nadal jednak nie odpowiedziałeś na pytanie co dokładnie chciałbyś uzyskać? (przeczytaj ostatni akapit w moim poprzednim poście).
DoluDesign - 25 Listopad 2014, 23:16

powiedzmy, że w corelu narysujesz dwa kwadraty, i jak je przyciągasz, to po najechaniu boków na siebie - zachowują się jak magnes, a pytanie moje - czy można gdzieś w opcjach tak ustawić kursor myszki
Shame - 25 Listopad 2014, 23:23

Aaa... no widzisz. Jasne, że jest. Wystarczyło wejść w Opcje. Po naszemu zwie się to chyba Przeciąganie do Obiektów czy jakoś tak.

Tylko jak prawie zawsze - każdy kij na dwa końce. Zwiększanie tego promienia przeciągania może w efekcie sprawić, że jak będziesz chciał narysować coś blisko, ale nie koniecznie stykającego się z innym węzłem, to będziesz miał problem. Będziesz musiał wtedy mocno przybliżyć i uważać ;-)

TomTom - 6 Grudzień 2014, 17:48

DoluDesign,
Czułość myszy (precyzję) możesz sobie zmienić w panelu sterowania.
A co masz na myśli mówiąc "zwiększyć miejsce chwytu"?