Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Znaki drogowe prośba o pomoc

Psocik - 2 Grudzień 2014, 15:22
Temat postu: Znaki drogowe prośba o pomoc
Proszę o pomoc,

potrzebuję znaków drogowych wszystkich grup dostępnych w rozszerzeniu cdr. Najpilniejsze to znaki informacyjne (D). Z góry dziękuję!!

tegraf - 2 Grudzień 2014, 16:04

Naszukałaś się, nie ma co.

Pierwszy link w Googlu po wpisaniu frazy "Znaki drogowe cdr": http://www.tablitek-pro.pl/znaki_drogowe.pdf

W pdfie, ale to chyba nie problem. Wypadało by jednak zapytać się tegoż Tabliteka o zgodę - dla przyzwoitości.

dj_maras - 2 Grudzień 2014, 20:07

http://all-free-download....tor_179908.html
bidon184 - 2 Grudzień 2014, 21:04

nie z najwyzszej polki te znaki,ale jesli userka bedzie zainteresowane to moge jutro wrzucic na chomika znaki drogowe z gornej polki :-)
Psocik - 2 Grudzień 2014, 21:33

Jestem zainteresowana :]
bidon184 - 2 Grudzień 2014, 21:46

oki,jutro od godziny gdzies tak 9 tej beda dostepne w tym sektorze http://chomikuj.pl/bidon1..._pdf_svg)/znaki

PS o 11 nastej bedzie pewniej :-)

restauro - 2 Grudzień 2014, 21:55

Jak wielki będzie ten plik?
bidon184 - 2 Grudzień 2014, 22:25

napewno nie przekroczy darmowego transferu ,zawsze tak staram sie robić i wrzucac pliki :-) zreszta Ty jako stały bywalec forum mozesz poprostu mi napisać gdzie chcesz dasny plik miec przeniesiony z chomika :-)
chezare - 3 Grudzień 2014, 00:48

Bidonik znowu będzie na gryzoniu próbował kasę wyłudzić :-)
Ja zapodam z dziennika ustaw, to na pewno nie jest najwyższa półka, za to ma 4 m długości i ściągnie się szybciej niż zdążycie kliknąć :-)

INFORMACYJNE

restauro - 3 Grudzień 2014, 09:32

chezare napisał/a:
nie jest najwyższa półka

Widziałeś ostatni znak ( D49 )w powiększeniu ?

bidon184 - 3 Grudzień 2014, 10:22

oj tam oj tam,od razu kase wyludzic :-) toc chomik za darmo ma transfer,ale musze przyznać że zbiorek Twoj dosc poważny tylko coś z fontem nie tak,ja tam wrazie co to upnąłem swoj pliczek na gryzonia :-)
chezare - 3 Grudzień 2014, 11:05

O pierwszej w nocy, to ja słabo widzę :-)
Obejrzałem, to nie jedyny taki przypadek w tym zbiorze.
Jak powiem że tylko zebrałem w jedno miejsce obrazki i nie miałem nic wspólnego z ich rysowaniem, to na złagodzenie wyroku nie mam co liczyć? :-)

bidon184 - 3 Grudzień 2014, 11:14

ja Ci wybaczam :-) :-D
chezare - 3 Grudzień 2014, 12:28

Dziękuję Bidonik, na Ciebie zawsze można liczyć :-)
Teraz jest lepiej. ZNAKI INFORMACYJNE

restauro - 3 Grudzień 2014, 13:41

chezare napisał/a:
Teraz jest lepiej

Akurat zacząłem oglądać od ostatniego .Tak już mam , jak wpadam to od razu na mieliznę . :oops:

Psocik - 4 Grudzień 2014, 09:32

Dzięki chłopaki za pomoc :poklon , już sprawdzam co i jak :)

Wpakowałam się chyba w bagno, kumpel chce abym wykonała projekt organizacji ruchu w corelu, kiepsko to widze, ciężko skale zachować hm

albertoz - 4 Grudzień 2014, 13:03

Psocik napisał/a:

Wpakowałam się chyba w bagno, kumpel chce abym wykonała projekt organizacji ruchu w corelu, kiepsko to widze, ciężko skale zachować hm

W bagno nie :) jak sobie dobrze siatkę zaplanujesz to dasz radę :)

Mam nadzieję że poza znaczeniem poszczególnych znaków znasz zasady według których ustawia się poszczególne znaki drogowe (odległość od skrajni, wysokość od jezdni, odległość od innych znaków itd.)
Jeżeli nie to poza znakami potrzebujesz jeszcze "Monitor Polski" (Instrukcja oznakowania dróg).
Pomocna będzie ta strona: DROGIPUBLICZNE.EU

Psocik - 4 Grudzień 2014, 13:07

albertoz napisał/a:
Psocik napisał/a:

W bagno nie :) jak sobie dobrze siatkę zaplanujesz to dasz radę :)

Mam nadzieję że poza znaczeniem poszczególnych znaków znasz zasady według których ustawia się poszczególne znaki drogowe (odległość od skrajni, wysokość od jezdni, odległość od innych znaków itd.)
Jeżeli nie to poza znakami potrzebujesz jeszcze "Monitor Polski" (Instrukcja oznakowania dróg).
Pomocna będzie ta strona: DROGIPUBLICZNE.EU

Znam znam, dosyć dobrze nawet, ale bardziej w tym pomocny jest autocad, ale kolega uparł się na corel. Cóż, trzeba ścisnąć pośladki co mi mała za wcześnie nie wyskoczy i działać :P

DZIĘKI, jak macie jakieś rady wysłucham z przyjemnością.

ps. wiem że przy opiniowaniu i zatwierdzaniu jest róznie, zalezne to od instytucji.

Wojtek Kowalews - 4 Grudzień 2014, 17:19

Wykonuję projekty organizacji ruchu i budowlane w Corelu Designerze. Nie ma kłopotów ze skalą. Są nawet "ładniejsze"od autocadowskich. W Draw można zrobić to samo. W przypadku pytań - pisz.
chezare - 4 Grudzień 2014, 18:02

Ja bym chciał wiedzieć kto zorganizował ruch na skrzyżowaniu które codziennie przynajmniej dwa razy muszę przejechać. Na głównej drodze po której odbywa się 99% ruchu czerwone światło pali się przez 10 min, później zmienia się na 15 s na zielone i tak w kółko. Rano jest inaczej 15 s zielone, 15 s czerwone, tubylcy startują jak w formule 1 :-)
Kto w mieście odpowiada za takie rzeczy?

restauro - 4 Grudzień 2014, 18:35

Cytat:
Kto w mieście odpowiada za takie rzeczy?

Budynek Urzędu Miejskiego ul. Kościuszki 32 a

klatka C, II piętro, pokój nr 213

Wydział Zarządzania Drogami Gminnymi

tel. 22 755 20 06
e-mail: krzysztof.olkowski@grodzisk.pl
• bieżące utrzymanie nawierzchni dróg gminnych
• zezwolenia na czasowe zajęcie pasa drogowego

chezare - 4 Grudzień 2014, 19:04

Dziękuję Restauro :-)
Zapytam gościa o co chodzi z tymi światłami. Mnie to prawdę mówiąc nie specjalnie porusza, bo jeżdżę na rowerze, jak trafiam na czerwone, to pochodniku robię nawrót na poprzeczną ulicę i mam zielone, ale widziałem dziesiątki razy jak kierowcy przejeżdżają to skrzyżowanie na czerwonym świetle bo albo szlag ich trafia, albo dochodzą do wniosku, że światła się popsuły, a nad skrzyżowaniem chyba z 6 kamer :-)

restauro - 4 Grudzień 2014, 19:48

Ciekaw jestem co wskórasz? Może lepsza wiadomość pisana ,zawsze to jakiś dowód interwencji .
chezare - 4 Grudzień 2014, 22:41

Aż tak bardzo się nie nudzę żeby łazić bez potrzeby po urzędach, ale może napiszę maila. Mnie to nie boli, ale to jest demoralizowanie kierowców. Zostawianie niepotrzebnych znaków po jakimś remoncie, stawianie radarów na prostej dobrej drodze bez skrzyżowań, montowanie co 200 m zwalniaczy na ulicy przy której nie ma żadnych urzędów, szkół, a pieszego spotyka się jak dobrze pójdzie jednego na dwóch kilometrach odnosi odwrotny od zamierzonego skutek, kierowcy w … mają te znaki. Dopóki nie jeżdżę samochodem, to mnie te światła za bardzo nie przeszkadzają, omijam je po chodniku, ale jak mnie każą za to zapłacić 50 zł, to się wkurzę. Znajomego na rowerze jakiś młody złapał w tym miejscu na chodniku. Z daleka krzyczał 50 zł mandatu. Ta sierota nie wiedziała, że nie można po chodniku jeździć rowerem, to też jest bez sensu przepis, zapytał za co mandat? Za jazdę po chodniku. Odpowiedział, jak chcesz 50 zł, to sobie zarób. 3 godz. siedział razem z rowerem na komendzie :-)
Wojtek Kowalews - 4 Grudzień 2014, 23:29

Jak na mój gust to Czaruś ma kłopot z drogą wojewódzką lub powiatową. Za dużo sygnalizatorów i kamer.
Psocik - 10 Grudzień 2014, 12:20

Z doświadczenia wiem ze na drogach wojewodzkich można stosować tzw.zwalniać że maja odstepstwo od przepisów. To załatwia się na SAMEJ GÓRZE. Takie odstepstwo jest w polskim miasteczku holenderskim.
MartaM - 18 Maj 2015, 11:23

Psocik napisał/a:

Ja jestem niestety dopiero początkująca, więc Ci nie pomogę. Ale mój dobry znajomy prowadzi kursy i wykonuje projekt organizacji ruchu, również w corelu. Śmialo możesz do niego dzwonić po porady. To jest człowiek z misją, że trzeba sobie pomagać, także chętnie coś doradzi ;)