Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Czy da się przyciąć wszystko za jednym zamachem?

kontener22 - 9 Grudzień 2014, 16:22
Temat postu: Czy da się przyciąć wszystko za jednym zamachem?
Mam przykładowo to, a chcę mieć to na dole:

Zrobiłem to oczywiscie tak: kliknij koło, potem przytnij, potem kliknij prostokąt, potem kliknij prostokąt potem inny obiekt itd.
Ale mi chodzi czy da się wszystko pociąć za jednym razem, zeby nie były obiekty jeden nad drugim tylko obok siebie.
Wyczyścić temat jakby na ploter tnący.

Cysorz - 9 Grudzień 2014, 17:06

Do tego służy komenda "Spawaj".
Tyle, że zadziała ona na wszystkie zaznaczone obiekty - Twój nie wygląda, jakby miał być cięty na ploterze prawdę mówiąc...

kontener22 - 9 Grudzień 2014, 17:42

Jeśli zrobię spawaj to wszystkie się połączą, to nie o to chodzi, mają być osobno, ale żeby nie było śmieci jeden pod drugim. W skomplikowańszych rysunkach to powoduje, ze tego niepotrzebnego jest za dużo, jeśli na bieżąco się nie przycinało.
Nie chcę spawać, chcę pociąć, tak jak na obrazku.
Do cięcia na ploterze się to nadaje, tylko trzeba poszczególne obiekty osobno ciąć i ustawić inny kontur, ale to nie o to chodzi. To mają być osobne obiekty, ale nie jeden na drugim.

jeszcze jeden przykład na szybko

czy da sie to ostatnie osiągnąć bez cięcia dajmy na to górnego elementu dolnym, dolnego górmym, każdego z osobna, czy mozna wszystko na raz?

Cysorz - 9 Grudzień 2014, 18:14

Nie, każdy kolor musisz przycinać osobno - jeszcze nie ma takiej SI, żeby się domyślała za użytkownika "co poeta miał na myśli" ;)
Ale możesz zaznaczyć nawet 100 obiektów (z Shift lub Ctrl) i 99 wcześniej zaznaczonych zostanie przycięte tym ostatnim w "jednym przebiegu".

Shame - 9 Grudzień 2014, 18:22

Do tego służy opcja Uprość (Simplify).

Mamy coś takiego:

W menadżerze obiektów jest tak:

Zaznaczamy wszystko CTRL+A albo myszką i klikamy Uprość:

Dostajemy coś takiego:

Menadżer:

Jak widać, opcja przycina "od góry", czyli obiektem, który jest z przodu, obiekt, który jest poniżej.