| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - bitmapa
kamol561 - 17 Grudzień 2014, 17:03 Temat postu: bitmapa Witam serdecznie
Mam pewien problem, a mianowicie dodałem tekst i chciałem go rozmazać więc wrzuciłem w corel photo-paint lecz niestety to się zmienia na bitmapę, a ja potrzebuje aby mój rozmazany napis był w grafice wektorowej,
Proszę o pomoc,
Pozdrawiam
Shame - 17 Grudzień 2014, 18:54
| kamol561 napisał/a: | | ja potrzebuje aby mój rozmazany napis był w grafice wektorowej |
Takie rzeczy tylko w Erze, jak mawiali za dawnych czasów.
Możesz Spróbować wykorzystać Kontur. Możesz dostać coś co jakby wygląda, jak rozmazane.
Kombinując z ustawieniami tego Konturu można uzyskać często bardzo zadowalające efekty, a to będzie wektor. Dla podniesienia jakości "rozmazania" należy zwiększać ilość kroków i zmniejszać szerokość kroku.
dj_maras - 17 Grudzień 2014, 22:09
HMM... ale pytam... po co w tym przypadku niezbędny jest wektor ???
w mapie bitowej ten efekt jest dużo lepszy...
Shame - 17 Grudzień 2014, 22:14
| dj_maras napisał/a: | HMM... ale pytam... po co w tym przypadku niezbędny jest wektor ???
w mapie bitowej ten efekt jest dużo lepszy... |
Podejrzewam, że może chodzić o większy format i może chcą wektor, żeby plik nie ważył srylion mega, tylko zacne kilkaset kilo?
Teraz wpadłem na jeszcze jeden pomysł natchniony zapytaniem z innego postu o zmniejszenie ilości kolorów w mapie bitowej. W sumie to rozmazanie można zrobić podobnie - czyli rozmazać bitmapę, zamienić na paletę 8 bit z kilkoma kolorami, następnie wrzucić taką uproszoną bitmapę do DRAWa, ztrasować i między poszczególnymi poziomami, które się niechybnie utworzą odwzorowując poszczególne tony, przejść metamorfozą
dj_maras - 17 Grudzień 2014, 22:19
shame. twoja druga propozycja to nie na łeP... tymbardziej po 22.00 i po 3 piwach... :]
jeśli duży format to mapa do 150 dpi nie waży tak dużo :]
chezare - 17 Grudzień 2014, 22:52
Możecie kombinować do rana o tym co autor miał na myśli i dlaczego nie lubi grafiki rastrowej, a rozwiązaniem problemu jest zmiana drukarni
Chcesz mieć rozmazany wektorowy napis, to rozmaż i zamień na krzywe.
Może się okaże, że wektory więcej miejsca zajmują w pliku niż bitmapa, a po powiększeniu wyglądają równie paskudnie
Cysorz - 17 Grudzień 2014, 23:24
| kamol561 napisał/a: | | w grafice wektorowej |
Tylko tak na marginesie dodam, że PhotoPaint to program do bitmap, nie do wektorów...
kamol561 - 18 Grudzień 2014, 13:54 Temat postu: bitmapa Muszę to zrobić w graficę wektorowej, ponieważ nadruk ten chce zrobić na koszulce a na sitodruk musi być wykonane w grafice wektorowej, W tym linku jest przykładowy napis jak ten napis rozmazany mniej wiecej ma wyglądać, http://zapodaj.net/ebeb62704d3e0.jpg.html
bo raczej grzebiąc tylko w konturze takiego efektu chyba nie dam zrobić, więc co polecacie aby to było w tych wektorach.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
chezare - 18 Grudzień 2014, 14:11
Ja polecam to co wcześniej, zmienić drukarnię. Sitodruk to grafika rastrowa.
Jaki problem może mieć drukarnia z odseparowaniem tego napisu jak on jest zrobiony tylko z jednego koloru (farby)?
To się da zamienić na postać wektorową, choć obawiam się, że Corel sobie z tym może nie poradzić.
Może jakiś fontu typu
Trurl - 18 Grudzień 2014, 23:55
| Cytat: | | musi być wykonane w grafice wektorowej | .
Nie musi. Może to być grafika rastrowa, tylko zrobiona z głową, a więc przez osobę, która wie, o co chodzi w sitodruku.
A sito robi się tak: pokrywasz sito, rozpięte na siatce, emulsją światłoczułą, którą naświetlasz separacją kolorów. Z miejsc naświetlonych (albo nienaświetlonych - nie pamiętam) trzeba potem wymyć emulsję. W ten sposób powstaje forma drukarska.
Zrobienie rastra w sitodruku jest możliwe, tylko dowiedz się, jaka ma być jego liniatura.
wloza - 19 Grudzień 2014, 00:55
Tak na szybko, bo niestety okres przedświąteczny i czasu brak. Przykład rozmazania wektorowego dla zobrazowania o co chodzi.
No niestety, coś idzie nie tak, nie mogę dołączyć cdr-a, dlatego przekształciłem go w jpg-a i wygląda to tak:
Bartool - 19 Grudzień 2014, 10:16
Mi wczoraj na kartce wychodził taki ,,rozmazany napis" pod napisem zgrubionym 50 pkt. - taki bardziej brud szary był to sam tekst i 3 razy z rzędu tylko pod tym większym niż pozostałe napisy się taki tworzył, ale to najprawdopodobniej od toneru ...
Co do efektu to kojarzy się z efektem rozmycia lub poruszenia
|
|