Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

CorelDRAW - grafika wektorowa - Corel X5 eksport duzego baneru do PDF

CooLerr87 - 31 Grudzień 2014, 17:04
Temat postu: Corel X5 eksport duzego baneru do PDF
Witam, mam problem z eksportem baneru do druku o wymiarach 8.20 x 1.45m
po eksporcie do PDF w pliku PDF jest samo białe tło :(

Pomocy

Shame - 31 Grudzień 2014, 17:44

Zapewne gotowy plik otwierasz Adobe Readerem, prawda?

A.Reader nie obsługuje plików większych niż 5×5m. Wszystko inne musisz zrobić w skali. W Twoim przypadku wystarczy 1:2, czyli będziesz miał pracę 4,10×0,725m. Poinformuj tylko o tym drukarnię i będzie OK. I nie zapomnij, żeby bitmapy miały podwojoną DPI.

A z ciekawostek, to jakbyś otworzył taki "biały" plik w Ilustratorze, to miałbyś obszar roboczy przycięty o do 5×5m, ale wszystkie obiekty byłyby tam, tylko wystawałyby poza ten obszar. Wiec jeśli drukarnia dysponuje AI, to by sobie z tym poradziła ;-)

CooLerr87 - 31 Grudzień 2014, 18:21

Działa !!!!! Bardzo dziękuje za pomoc :)
W końcu człowiek uczy się przez całe życie :)

Życzę udanej zabawy Sylwestrowej oraz Szczęśliwego Nowego Roku !!!

chezare - 3 Styczeń 2015, 09:39

Z ciekawostek, to jak byś otworzył takiego pdfa w Corelu to byś zobaczył to co do pdf zapisałeś i rozmiar strony nie byłby zmieniony, no może minimalnie :-)
Ze skalowaniem to się zgadzam, z wysyłaniem "białych" pdf do drukarni bym nie ryzykował, bo widziałem całkiem dobrze wyposażone, duże drukarnie, które odpisywały, pdf jest pusty i widziałem też pdfy wygenerowane z Corela, naprawdę puste.

Shame - 3 Styczeń 2015, 11:47

chezare napisał/a:
z wysyłaniem "białych" pdf do drukarni bym nie ryzykował

No to fakt. Niezłe jaja mogą z tego wyjść. Chociaż to - jak zawsze - zależy od grafika, który będzie dany plik obracał. Ja, kiedy robiłem w drukarni, zawsze starałem się pomóc klientowi i zanim wyzwałem go, żeby poszedł do diabła z danym plikiem, starałem się go otworzyć na dziesiątki sposobów, jeśli ten najbardziej oczywisty nie zadziałał :-/ Na przykładzie dużych plików, jak dostałem taki biały PDF to otwierałem go w AI, eksportowałem jeszcze raz i wgrywałem do DRAW. I tak zawsze klient dostawał podgląd do akceptacji przed drukiem więc jeśli coś się posypało, to wtedy można było to poprawić, albo poprosić o plik w skali ;-)