| |
Corel FORUM Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych |
 |
CorelDRAW - grafika wektorowa - węzły symetryczne
agucha1712 - 2 Styczeń 2015, 11:53 Temat postu: węzły symetryczne
czy jest taka opcja w corelu ktora umożliwa np zaznaczenie dwóch węzłów i "pociągnie" ich przeciwległych kierunkach
choci o taki efekt jak przejscie w tym zdjeciu, z pierwszego do drugiego obrazka?
tak żeby efekt był symetryczny? (jeśli jeden wezeł przemieszczam do srodka drugi zaznaczony również przemieszcza się o takie same wartosci do srodka rysunku)
restauro - 2 Styczeń 2015, 17:31
Interakcyjne wypełnianie siatkowe .
Cysorz - 2 Styczeń 2015, 18:26
Nie ma, ale można sobie z tym poradzić w ten sposób, że ustawiamy sobie skok "podsuwania" na daną wartość i każdy węzeł traktujemy strzałkami (można też dodatkowo użyć razem z nimi ctrl lub shift).
agucha1712 - 2 Styczeń 2015, 20:22
kurcze dobry pomysł z tym strzałkami o dziwo nigdy na to nie wpadłam zawsze kombinowałam myszka :P
ale w związku z tym jeszcze jedno pytanko: do czego służy ikonka "odbij węzły w pionie/poziomie" ?:)
Cysorz - 2 Styczeń 2015, 20:28
Zaznacz kilka węzłów naraz i wciśnij tą funkcję - łatwiejsze to niż tłumaczenie tutaj ;)
agucha1712 - 2 Styczeń 2015, 20:38
eureka doszłam do tego w koncu po 6m-cach;D
oprocz zaznaczenia i wcisniecia trzeba jeszcze tymi wezłami poruszyc..i poruszja sie dokladnie tak jak chciałam na poczatku tego tematu...symetrycznie do siebie :)))
dzieki za poprowadzenie
|
|